Voturile susținătorilor lui Renato Usatîi pot decide soarta alegerilor din Republica Moldova
Deschidem Revista din această seară cu alegerile din Republica Moldova, acolo unde lupta electorală este destul de strânsă, iar forțele proeuropene se confruntă cu o opoziție puternică din partea celor care visează la refacerea fostului URSS, după rezultatele ultimului scrutin electoral.
Renato Usatîi, care a obținut 13,79 la sută din voturi după primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, s-a adresat luni, într-o conferință de presă, susținătorilor săi și i-a îndemnat pe cetățeni să voteze în turul al doilea candidatul pe care-l consideră ei potrivit, dezvăluind în același timp că s-au făcut presiuni asupra sa de la Moscova, ca să se retragă din turul I în favoarea lui Alexandr Stoianoglo, dar în același timp a criticat-o și pe Maia Sandu.
„Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova și să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo. După ce am refuzat, au început să mă amenințe cu un nou dosar penal și condamnare în absență pe dosarul vechi, pe care l-au pornit tot ei în campania prezidențială din 2020”, a declarat luni Renato Usatîi, scrie News.ro, citând Ziarul de Gardă.
Luni, el le-a explicat celor care l-au votat că nu-l poate susține pe candidatul socialiștilor în turul al doilea, pentru că acesta este sprijinit de persoane controversate.
„Dar cel mai grav lucru e că în grupul de susținători ai domnului Stoianoglo nu sunt doar politicieni din țară și din afara țării, dar și ticăloși cum sunt Filat, Platon, Caramalac și alți nemernici. Din păcate, candidatul lor comun s-a dovedit a fi slab”, a declarat Renato Usatîi, mai notează News.ro.
„În turul II, candidatul socialiștilor este domnul Alexandr Stoianoglo. Conducerea acestui partid, în frunte cu Igor Dodon, încearcă să distrugă Partidul Nostru și să mă doboare pe mine încă din 2014. Această luptă durează deja de 10 ani”, a continuat Usatîi, mai scrie News.ro.
În conferința de presă de luni, Renato Usatîi a precizat că nu o va susține nici pe Maia Sandu, actuala președintă, în turul al doilea.
„Toți spuneau că trebuie să salvăm Europa, dar asta înseamnă să o salvăm pe Maia Sandu. Cu toată certitudinea vă spun că, Maia Sandu, după mandatul ei de 4 ani, nu poate să aibă nici o susținere din partea mea sau a Partidului Nostru. (…) Maia Sandu se sprijină pe iubire din exterior, dar nu are nimic cu interesele din interior. Am numit asta sindromul Gorbaciov, când ești aplaudat în străinătate, dar ești urât în interior”, a mai afirmat Usatîi, notează News.ro.
După mesajului lui Renato Usatîi, Maia Sandu i-a îndemnat pe susținătorii acestuia să-și unească forțele pentru a nu permite „revenirea la putere a unui regim care luptă murdar”.
„Dragi cetățeni care l-ați votat pe Renato Usatîi, vă mulțumesc că ați ieșit la vot și ați crezut în puterea votului. Din păcate, furtul de voturi ne-a afectat pe toți. V-a afectat și pe voi. Dacă nu se furau voturi, azi, posibil, Renato Usatîi ar fi fost contracandidatul meu”, spune Maia Sandu într-o înregistrare video postată marți pe Facebook, arată News.ro.
„Stimați susținători ai lui Renato Usatîi, știu că sunteți nemulțumiți. Dar acum haideți să ne unim forțele și să nu permitem revenirea la putere a unui regim care luptă murdar. Pentru ca voturile voastre să fie respectate, pentru ca voturile moldovenilor să decidă soarta țării, și nu banii murdari”, a subliniat Șefa Statului, care concurează duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cu Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de forțele proruse, mai scrie News.ro.
La București, campania electorală devine, pe zi ce trece, mult mai interesantă, transformându-se într-o veritabilă tablă de șah. PSD, aflat la guvernare, creditat în sondaje cu prima poziție la parlamentare „mută” în fața colegilor de guvernare din PNL și lansează un program de guvernare pentru perioada 2024-2028, la care PNL ar putea adera, dacă după alegeri vor reveni asupra angajamentelor, scrise sau mai puțin scrise, din campanie.
„În ceea ce privește natura fiscală, PSD are ca obiective principale: menținerea impozitului pe profit la 16%; menținerea impozitului pe venit la 10%; cota generală de TVA va rămâne „înghețată” la 19%; impozitele pe proprietate rămân la valorile din prezent; menținerea pragului de impozitare la 500.000 de euro pentru microîntreprinderi”, se arată în programul PSD, scrie Libertatea.
„Până în anul 2029, salariul minim brut ar urma să ajungă la 1.300 de euro pe lună, pensia medie la 810 euro, iar cea minimă, la 415 euro. PSD mai promite creșterea veniturilor pentru aproximativ patru milioane de contracte de muncă, adică 70% din totalul lor. PSD mai promite creșterea veniturilor pentru aproximativ patru milioane de contracte de muncă, adică 70% din totalul lor. În plus, studenții și masteranzii care se angajează până în vârsta de 26 de ani ar urma să fie scutiți de plata contribuției la Sănătate”, mai prevede programul PSD, arată Libertatea.
Un alt capitol din program se referă la infrastructură.
„În privința infrastructurii, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promite că România va ajunge în anul 2029 la o rețea de peste 2.000 de kilometri de autostradă. Ministrul Sorin Grindeanu a mai spus și că România are în licitație 161 de trenuri noi care vor fi cumpărate și puse în folosință în următorii ani”, se mai arată în programul de guvernare PSD, scrie Libertatea.
Rezultatele sondajelor de opinie din ultimele zile, obligă forțele de dreapta să caute soluții pentru creșterea șanselor Dreptei de a ajunge în turul 2 al prezidențialelor. Președintele USR, Elena Lasconi, a propus, marți, stabilirea unui candidat unic al forțelor de dreapta pentru alegerile prezidențiale.
„Acum mai mult ca oricând ar trebui să fim uniți, să nu ne ținem de orgolii și i-aș propune lui Nicușor Dan următorul lucru: să aleagă trei case de sondare, să facem trei sondaje diferite și, practic, să se retragă candidatul care spune că este de dreapta care este cel mai prost plasat. Și toată dreapta să se unească fără combinații, fără interese personale, fără locuri în Parlament, fără negocieri de genul acesta. Pur și simplu, să facem un lucru pentru țara asta, pentru dezvoltarea României. I-aș propune lui Nicușor, pentru că a dat deja semnalul. Toată dreapta este aici. Probabil că, dacă nu am fi avut alegeri prezidențiale, mulți nu ar fi fost aici în calitate de invitat. Dar USR a arătat că îl susține pe Nicușor Dan necondiționat, adică fără combinații și aranjamente”, a transmis Lasconi, într-o declarație de presă susținută la sediul PMB, scrie Agerpres.
„Avem riscul să meargă în turul doi omul rușilor împreună cu domnul Ciolacu și s-ar putea ca aceste calcule să fie greșite – ale domnului Ciolacu, pentru că știu că îl susține pe omul rușilor – și să avem la Cotroceni, practic, omul lui Putin”, a mai susținut Lasconi, scrie Agerpres.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, respinge propunerea liderei USR, Elena Lasconi, privind stabilirea unui candidat unic la prezidențiale al partidelor de dreapta.
„Ne aflăm la începutul campaniei electorale. În acest moment, PNL își va duce candidatul în turul doi și vom câștiga alegerile prezidențiale (…) Am încredere în PNL, în capacitatea întregului activ de partid pentru organizare și mobilizare și vom vedea pe 24 noiembrie și pe 8 decembrie care sunt rezultatele. (…) (Elena Lasconi, n. r.) este absolut în aceeași situație în care fiecare dintre noi am intrat în campanie. Nu cred că este vreunul dintre candidați care să vrea să se retragă. Întrebați-l și pe Ludovic Orban, să vedem, vrea să se retragă. Nu cred că vrea vreunul să se retragă. Nu cred că la începutul campaniei trebuie să avem o astfel de abordare, doar dacă ne e teamă. Mie nu mi-e teamă. Dumneaei bag de seamă că îi e teamă”, a spus Ciucă, într-o declarație acordată presei, la sediul Primăriei Capitalei, arată Agerpres.
În timp ce în România urmărește spectacolul electoral, în Transilvania, liderii secuilor cer autonomie teritorială, printr-un manifest și o acțiune menite să trezească conștiința maghiară.
„Comunitățile locale au aprins duminică seara focuri de veghe în mai multe așezări din Ținutul Secuiesc, ca semn al faptului că populația autohtonă din zonă dorește autonomie teritorială”, a transmis președintele executiv al Consiliului Național Secuiesc (CNS), Zoltán Gazda, principalul organizator al mișcării, către agenția ungară de presă MTI, relatează Cotidianul, citând hirado.hu.
Potrivit manifestului transmis și agenției ungare de presă MTI, „testul” din perioada următoare va fi ca CNS să înainteze Comisiei Europene inițiativa cetățenească lansată în interesul regiunilor naționale, în urmă cu un deceniu.
„Suntem conștienți de faptul că situația economică internațională nu este deloc favorabilă cauzei regiunilor naționale. Cu toate acestea, cele aproape un milion și jumătate de semnături de susținere ne obligă să încercăm să obținem succesul pentru acest ideal al autodeterminării, cu ajutorul voinței comunității”, se mai precizează în manifest, scrie Cotidianul.
„Potrivit CNS, prin aprinderea focurilor de veghe se dorește ca fiecare maghiar să realizeze personal faptul că «fără autonomie, nu există viitor maghiar în Ținutul Secuiesc», și că fiecare individ are responsabilitatea de a acționa în interesul obținerii autodeterminării, «în locul în care se află, cu mijloacele sale proprii»”, mai notează Cotidianul.
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în legătură cu „Legea fugarilor” și a stabilit că noul act normativ este constituțional.
„În esență, Curtea a reținut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a șapte zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei”, se precizează în comunicat, scrie Agerpres.
„Totodată, instanța constituțională arată că prevederile art. II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivității, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare”, mai arată Agerpres.
„ICCJ a atacat la CCR Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de șapte zile la Poliție pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate și riscă o pedeapsă între 6 luni și 3 ani. În opinia Înaltei Curți, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil și cel la libertate individuală”, notează Agerpres.
Dacă în ultimele luni, mașinile electrice și hibrid produse în China deveniseră destul de atractive și pentru cumpărătorii români, acum Uniunea Europeană anunță intrarea în vigoare a taxelor vamale impuse vehiculelor electrice chineze din cauza subvențiilor masive acordate de Beijing industriei auto. Practic, din cauza acestor taxe, autoturismele chinezești vor pierde teren în fața autoturismelor produse pe continent.
„Conform publicației germane Handelsblatt, Comisia Europeană a stabilit marți intrarea în vigoare a taxelor vamale la importurile de mașini electrice chineze începând din 31 octombrie 2024. Taxele vamale au fost aprobate la 1 octombrie de Consiliul Uniunii Europene prin majoritate calificată. Tarifele vamale sunt necesare pentru garantarea funcționării pe termen lung a industriei auto europene, a argumentat Comisia Europeană, acuzând companiile chineze că profită de subvenții acordate incorect. Pentru compania BYD, taxele vamale sunt de 17,0%, pentru Geely, de 19,3%, pentru SAIC, de 36,3%. Pentru alte companii care au cooperat în investigație, taxele vor fi de 21,3%, iar pentru cele care nu au cooperat, 36,3%, a anunțat Comisia Europeană în august”, relatează Gândul.
Seară liniștită!