Vacanţe pentru bugetari!

20 dec. 2019
Vizualizari: 1523

Deschidem Revista cu două informații externe, care vin să ne dezvăluie schimbările majore, care se produc în spațiul european, la sfârșitul acestui an:

În Vest, Scoția refuză să dea curs Brexit-ului și cere organizarea unui nou referendum pe tema independenței.

„Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a cerut joi Guvernului britanic «să negocieze și să accepte» organizarea unui nou referendum de independență. Scoția nu va da curs Brexitului, prevăzut să fie oficializat la 31 ianuarie, a avertizat ea. (…) Un «dosar constituțional și democratic», de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul Guvernului scoțian, prezintă marile linii ale acestui proiect”, relevă AFP, citată de Adevărul.

„În replică, Guvernul britanic, condus de conservatorul Boris Johnson, a respins joi cererea lui Nicola Sturgeon. Acest scenariu ar submina rezultatul referendumului desfășurat acum cinci ani, apreciază Executivul Johnson. «Un al doilea referendum privind independența, organizat anul viitor, ar fi o inițiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 și promisiunea făcută poporului scoțian că a fost un vot unic într-o generație», se arată într-o notă anexată la agenda legislativă, potrivit Reuters”, mai scrie Adevărul.

În celălalt capăt al Europei, în Est, președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat joi, într-o conferință de presă, că este deschis posibilității de modificare a Constituției Rusiei, inclusiv la propuneri de creștere a puterii parlamentului și de limitare a numărului de mandate prezidențiale, indiferent de cine le exercită.

„Putin a declarat joi că este deschis ideii de a face modificări constituționale în ceea ce privește puterile parlamentare și instituțiile președinției și primului ministru, dar a spus Rusia ar trebui să dea dovadă de prudență.«Nu este posibil de a face schimbări decât după o pregătire și o discuție aprofundată în societate. Trebuie să fii foarte atent», a spus Putin la tradiționala sa conferință de presă anuală. El a sugerat că ceea ce s-ar putea schimba în legătură cu mandatele prezidențiale ar fi eliminarea termenului „consecutiv” . O astfel de modificare ar exclude orice revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când al doilea său mandat consecutiv se încheie”, scrie Evenimentul Zilei.

La București premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul intenționează să crească vârsta de pensionare pentru polițiști. Orban a spus că mii de cadre din MAI s-au pensionat pentru a beneficia de condițiile privilegiate de pensionare.

„Intenția noastră este foarte clară: de a crește vârsta de pensionare. Când s-a modificat prin OUG sistemul acesta nesimțit de calcul al pensiilor pentru șefimea din zonele respective, s-au pensionat din zona MAI mii de cadre pentru a beneficia de condițiile privilegiate de pensionare care erau anterior modificării ordonanței. Adică, ei au dat o ordonanță de urgență, dar înainte le-au permis tuturor celor au vrut să beneficieze de pensiile respective, s-au pensionat oameni cu 40, 42, 43, 45 de ani cu niște pensii extrem de mari, au lăsat sistemul de ordine publică cu grave probleme de efectiv, care, până la urmă, au pus în pericol viața, siguranța cetățeanului, proprietatea privată, pentru că nu au mai putut să asigure toată resursa umană pentru apărare ordinii publice, a vieții și siguranței cetățeanului. Totul a fost o nebunie generalizată. Și aici o să intervenim prin lege atunci când vom ajunge la o formă a unei legi a pensiilor care să facă cu adevărat dreptate și care să corecteze toate abuzurile care au fost făcute în calculul pensiilor”, a afirmat premierul Orban la Radio România Actualități, notează Cotidianul.

În timp ce polițiștii află că nu se vor mai putea pensiona la 40 de ani, alți salariați, născuți după 1968, primesc de la ministrul Finanțelor vestea că  sistemul de pensii este falimentar și trebuie reformat.

„Așa cum arată azi sistemul nostru de pensii, având în vedere ce se va întâmpla cu cei ca mine, care vom ieși la pensie peste 20 de ani, perioada decrețeilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii să plătim pentru ei în 20-30 de ani. Dacă ne bazăm pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contribuții și apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgentă de reforma întregului sistem de pensii”, a explicat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la B1 TV atrăgând atenția că este nevoie urgent de o reformă a acestui sistem, scrie Agerpres.

„Procurorii CSM au respins cererea Giorgianei Hosu de a fi delegată în funcția de șef al DIICOT, structură pe care aceasta o conduce în calitate de adjunct. Și cererea de continuare a delegării Oanei Hăineală ca adjunct la DIICOT a fost respinsă, aceasta urmând să lucreze ca procuror de execuție. Cătălin Predoiu a explicat că la Secția pentru procurori a CSM au fost respinse delegările pentru Giorgiana Hosu și Oana Hăineală în funcții de conducere în DIICOT deoarece trebuie să existe „stabilitate”. Bogdan Licu a primit, însă, prelungirea delegării ca șef al Parchetului General”, mai notează azi Cotidianul.

Presa mai scrie că bugetarii vor beneficia de zile libere în zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie. Trezoreria va lucra totuși pe 27 decembrie.
„Astfel, bugetarii vor avea o primă minivacanță de miercuri, 25 decembrie până duminică, 29 decembrie. O a doua perioadă de minivacanță va începe miercuri, 1 ianuarie și se va încheia duminică, 5 ianuarie”, notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Vacanțe pentru bugetari! was last modified: decembrie 20th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: