Trump a negociat un prim acord cu Rusia

19 mart. 2025
Vizualizari: 906

Discuția telefonică dintre Trump și Putin pe tema păcii din Ucraina este pe prima pagină a presei din întreaga lume. Președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin au discutat marți circa o oră și jumătate. Deocamdată se cunosc doar pozițiile oficiale ale celor doi lideri de stat.

„Trump a caracterizat conversația sa la telefon cu Putin ca fiind «foarte bună și productivă», menționând acordul pentru o încetare imediată a focului în ceea ce privește energia și infrastructura”, arată Libertatea.

„Potrivit Kremlinului, Rusia va face un schimb de prizonieri de război cu Ucraina și nu va ataca timp de 30 de zile infrastructura energetică a Ucrainei. Casa Albă consideră armistițiul în infrastructura energetică drept un prim pas spre încetarea totală a focului și anunță noi negocieri, inclusiv privind situația din Marea Neagră. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că știa despre schimbul de prizonieri, iar Kievul acceptă armistițiul privind neatacarea infrastructurii energetice”, mai scrie Libertatea.

„Liderii au continuat un schimb de opinii detaliat și sincer cu privire la situația legată de Ucraina. Vladimir Putin și-a exprimat recunoștința față de Donald Trump pentru efortul său de a promova obiectivul nobil de a pune capăt ostilităților și pierderilor umane. Reafirmându-și angajamentul fundamental față de o soluționare pașnică a conflictului, președintele rus a declarat că este gata să colaboreze cu partenerii săi americani în vederea unei examinări aprofundate a posibilelor modalități de soluționare, care ar trebui să fie cuprinzătoare, durabilă și pe termen lung. Și, desigur, să țină cont de necesitatea necondiționată de a elimina cauzele profunde ale crizei și de interesele legitime de securitate ale Rusiei”, se mai arată într-un comunicat al Kremlinului, mai notează Libertatea.

„Președintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, și gazda sa, cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz, au declarat marți că, deși acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este «un bun început», dar nu poate exista un armistițiu fără Ucraina”, relatează The Guardian și Le Monde, citate de Libertatea.

La București, Administrația prezidențială a transmis presei documentele care arată sumele cheltuite de fostul Președinte, Klaus Iohannis, pe deplasările externe.

„Din 2015, de când a ajuns la Cotroceni, și până în 2025, când a părăsit funcția, Iohannis a zburat de 193 de ori în calitate de șef de stat. Pentru toate aceste zboruri s-au cheltuit nu mai puțin de 113 milioane de lei, adică aproximativ 22,8 milioane de euro. Din toți acești bani, mai bine de jumătate s-au dus pe zborurile din ultimii doi ani de mandate”, scrie România liberă, citând Antena 3.

„Potrivit documentului obținut de Antena 3 CNN, cele mai costisitoare deplasări au fost în 2023, în Brazilia, Chile și Argentina (7,5 milioane de lei) și în Japonia și Singapore (7 milioane de lei). (…) În schimb, cea mai «ieftină» vizită din turneul lui Iohannis a fost în 2023 în Bulgaria. Pentru deplasarea în țara vecină, Administrația Prezindețianță a cheltuit 244,035 lei”, mai arată România liberă.

Fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, actual președinte al CJ Buzău, este propus de România pentru a ocupa funcția de membru al Curții Europene de Conturi, scrie România liberă, citând Libertatea.

„Guvernul României îl propune pe fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi, în locul fostului social-democrat Viorel Ștefan, al cărui mandat expiră în luna iunie 2025. Propunerea făcută de România, în persoana lui Romașcanu, reiese dintr-un raport al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, care trebuie să emită, conform procedurilor, un aviz consultativ favorabil sau nefavorabil. Decizia finală aparține Consiliului UE. Documentul studiat de Libertatea arată că propunerea făcută de România a ajuns încă din luna februarie 2025 pe masa oficialilor europeni”, notează România liberă.  

România liberă mai scrie că Romașcanu  ar fi declarat că „ar renunță fără ezitare la cariera politică”.

Nicușor Dan pare să nu excludă posibilitatea ajungerii la un acord cu Elena Lasconi, care ar putea să-i aducă o parte dintre voturile USR. Dan vede în Lasconi un posibil continuator al său la Primăria Capitalei.

„Eu nu am fost în Câmpulung decât în trecere. Dar dacă oamenii au revotat-o ca primar, înseamnă că a fost un primar bun. Deci dacă a fost primar bun la Câmpulung, cred că ar fi un primar bun la București”, spune, la Antena 1, Nicușor Dan, arată România liberă.  

„Am avut o discuție larg mediatizată cu doamna Lasconi și niște interacțiuni mai soft, să le spunem așa. Nu am discutat de asta. Am discutat, pur și simplu, de proiecte pentru România. Am discutat că era o chestiune în Parlament, legea bugetului național atunci. Am discutat evident și de alegerile prezidențiale. Ea mi-a spus atunci că este hotărâtă să candideze. Eu am spus că sunt hotărât să candidez. Ne-am despărțit prieteni”, a mai amintit Nicușor Dan, mai notează România liberă.

România se confruntă cu o criză sanitară gravă, fiind țara cu cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa.

„Rata scăzută a vaccinării a favorizat răspândirea rapidă a virusului, iar medicii avertizează că situația se poate înrăutăți dacă nu se iau măsuri urgente. Unul dintre județele cel mai afectate de epidemia de rujeolă este Suceava, unde s-au înregistrat 224 de cazuri doar în primele luni ale anului 2025. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, iar simptomele, asemănătoare răcelii, apar la aproximativ 10 zile după contactul cu o persoană infectată. Ulterior, boala evoluează cu erupții cutanate”, relatează Gândul.

„Se transmite extrem de ușor! Este printre bolile virale cele mai contagioase, se transmite pe cale respiratorie. E clar că dacă la o școală sau o grădiniță un copil are rujeolă, va transmite și celorlalți”, explică Adrian Marinescu, managerul spitalului Matei Balș, mai scrie Gândul.

Franța va moderniza una dintre principalele baze aeriene ale țării, astfel încât să poată găzdui arme nucleare, a anunțat marți președintele francez Emmanuel Macron”, scrie Cotidianul, citând Politico.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Baza aeriană Luxeuil este pe cale să fie modernizată într-un mod fără precedent și să-și recapete pe deplin rolul în descurajarea nucleară a Franței”, a spus Macron, mai scrie Cotidianul.

„Anunțarea depozitării de rachete nucleare moderne într-o bază aeriană aflată la mai puțin de 200 de kilometri de granița cu Germania este un semnal strategic. De asemenea, vine după ce viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a declarat că dorește să poarte discuții despre descurajarea nucleară a Franței, pe măsură ce cresc temerile legate de o retragere a SUA de pe continent. Baza Luxeuil-Saint-Sauveur a găzduit arme nucleare timp de decenii, până când avioanele de luptă Rafale au fost transferate într-o altă locație în 2011.Acum, Franța va investi 1,5 miliarde de euro, iar până în 2035 baza va găzdui avioane de luptă F5 Rafale, precum și rachete nucleare hipersonice lansate din aer ASN4G”, mai arată Cotidianul.

Seară liniștită!

Trump a negociat un prim acord cu Rusia was last modified: martie 19th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: