Starea naţiei…

24 mart. 2025
Vizualizari: 261

George Simion, liderul AUR, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, obținând 29% din voturi, conform unui sondaj CURS, realizat între 19 și 22 de martie, pe o eșantion de 1203 persoane, cu o marjă de eroare de +/-2,8%, la un nivel de încredere de 95%, prin metoda CATI.

„Lupta pentru locul al doilea, care asigură accesul în turul doi, este strânsă. Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, ar fi preferat de 22% dintre alegători, în timp ce Nicușor Dan, candidatul independent și primarul Capitalei, este cotat cu 18%. Sondajul CURS oferă rezultate diferite față de un alt studiu realizat de AtlasIntel între 13 și 15 martie. Conform acelui sondaj, Nicușor  Dan avea 26%, iar Crin Antonescu doar 17,9%, în timp ce George Simion se afla la peste 30%. Pe locul patru în sondajul CURS este Victor Ponta, candidat independent și fost premier, cu 13%, urmat de Elena Lasconi, lidera USR, cu 12%. Ceilalți candidați înscriși în cursă au obținut sub 3% fiecare, totalizând 6% din voturi. Aproximativ 30% dintre respondenți fie nu și-au exprimat opțiunea, fie nu intenționează să voteze”, relatează România liberă.

Explicația numărului mare de persoane care nu sunt interesate de vot s-ar putea găsi în următoarea întrebare pusă de sociologi.

„Întrebați cum percep situația actuală a României, cei intervievați au răspuns: Dezamăgire – 39%, Speranță – 25%, Mândrie – 12%, Rușine – 11%, Frică – 8%, Satisfacție – 2%”, mai notează România liberă.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat după participarea la Consiliul European de la Bruxelles, că toate cheltuielile făcute de fosta Administrație Prezidențială vor fi făcute publice.

„Am convenit cu colegii care gestionează acest tip de informații ca, pe de o parte, să clarificăm printr-o Hotărâre de Guvern toate aspectele legate de asigurarea cheltuielilor instituției prezidențiale și, pe de altă parte, de luna viitoare, să publicăm tot ceea ce se cheltuie lună de lună, de la începutul acestui an, în așa fel încât să existe o transparență a cheltuielilor Administrației Prezidențiale”, a afirmat Bolojan, aflat la Bruxelles, scrie Libertatea.

Bolojan a adăugat că acest lucru înseamnă „un model de bună practică, adică orice instituție publică trebuie să își facă publice cheltuielile, mai puțin instituțiile secrete”, mai arată Libertatea.

Și în timp ce președintele interimar își propune să desecretizeze o parte dintre cheltuielile fostului președinte, RA-APPS se opune unei astfel de cereri formulate de deputata USR Diana Buzoianu.

„RA-APPS, instituția aflată sub autoritatea premierului Marcel Ciolacu, a transmis că nu este obligată să ofere informații despre modul în care sunt cheltuiți banii pentru întreținerea și renovarea vilelor de protocol ale statului. Într-un proces intentat de deputata USR Diana Buzoianu, regia susține că fondurile utilizate nu sunt bani publici, prin urmare, nu ar trebui să ofere date de interes public. Printre imobilele vizate se numără și vila de pe Aviatorilor 86, pentru care s-au cheltuit milioane de euro. Argumentația RA-APPS a fost catalogată drept «halucinantă» de către reprezentanții USR, care acuză instituția că se comportă ca un «stat în stat»”, scrie România liberă.

Parlamentarii AUR vor depune un Proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

„Considerăm că invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivată a Biroului Electoral Central determinată de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra unei hotărâri pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale. Totodată vom propune ca toate contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de președinte al României însoțite de probele care justifică invalidarea se soluționează de Curtea Constituțională cu votul majorității judecătorilor în termenele prevăzute de lege pentru alegerea președintelui României și pot viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii. Aceste probe se depun odată cu o contestație sub sancțiunea decăderii”, a declarat deputatul AUR Gianina Șerban, scrie Cotidianul.

„Drepturile românilor nu pot fi anulate de unii judecători, chiar fiind aceștia și judecători la Curtea Constituțională. Ceea ce s-a întâmplat în cazul domnului Călin Georgescu, ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Diana Șoșoacă, sunt situații cu care România și românii nu trebuie să se mai întâlnească. Toți românii trebuie să aibă dreptul să candideze, așa cum prevede Constituția României. Nu trebuie să ne jucăm cu democrația și cu legile țării. Trebuie să respectăm întocmai acest drept, și anume dreptul de a alege și de a fi ales. Vom lupta până la capăt pentru ca democrația în România să nu fie îngropată”, a mai spus Gianina Șerban, mai notează Cotidianul.

În timp ce Nicușor Dan se află în campanie electorală, sute de blocuri din București rămân, de luni, fără apă caldă și căldură timp de mai multe zile, din cauza unor lucrări la sistemul de termoficare.

„Aceste intervenții sunt necesare din cauza avariilor provocate de temperaturile scăzute și au durate diferite, în funcție de complexitatea fiecărei lucrări. Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) SA a precizat că aceste lucrări sunt esențiale pentru menținerea funcționării optime a sistemului de termoficare până la sfârșitul sezonului rece”, relatează Libertatea, care publică lista blocurilor ai căror locatari vor fi afectați de aceste lucrări.

Papa Francisc a părăsit spitalul Gemelli din Roma și a revenit la Vatican.

„Papa Francisc, 88 de ani, fusese internat în 14 februarie cu o dublă pneumonie. 5 săptămâni mai târziu, echipa de medici de la spitalul Gemelli din Roma l-au lăsat așadar pe Suveranul pontif să revină la Vatican cu condiția ca să respecte o perioadă de convalescență de cel puțin două luni. Rămâne de văzut dacă Papa va putea asigura «maratonul» Paștelui, cea mai mare sărbătoare a catolicilor, care începe luna viitoare”, relatează RFI.

Premierul ungar, Viktor Orban, și Președintele sârb, Aleksandar Vucic, discută stabilirea unei alianțe militare între cele două țări.

„Anunțul vine în contextul semnării unui memorandum trilateral în domeniul apărării între Albania, Kosovo și Croația. Această inițiativă a fost văzută de oficialii sârbi ca un act de provocare, Serbia considerând că acordul reprezintă o încălcare a unui acord subregional semnat în 1996 și că NATO ar putea nici măcar să nu fi fost informată despre acest demers. Președintele Vucic a subliniat că acest memorandum a declanșat o «cursă a înarmării» în Balcanii de Vest, ceea ce ar putea duce la o destabilizare a regiunii. Serbia a condamnat vehement semnarea memorandumului trilateral între Albania, Kosovo și Croația, considerând că aceasta subminează stabilitatea regional”, mai scrie Evenimentul zilei.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Starea nației… was last modified: martie 24th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: