Stabilirea activităţii de monitorizare şi control al activităţii desfăşurate de operatorii economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal (OPANAF/OPAVR nr. 419/2025)

26 mart. 2025
Vizualizari: 156

Actul publicat în Monitorul Oficial

Preambul Sumar
 

Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) și a președintelui Autorității Vamale Române (OPAVR) nr. 419/2025 privind stabilirea activității de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

(M. Of. nr. 261 din 25 martie 2025)

Având în vedere:

– avizul conform al Ministerului Finanțelor, comunicat cu Adresa nr. 836.643 din data de 17.03.2025;

În temeiul:

– art. 435 alin. (3^9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;

– art. 2 alin. (5) din Legea nr. 268/2021 pentru înființarea AVR și pentru modificarea unor acte normative;

– art. 11 alin. (3) din H.G. nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea ANAF;

– art. 8 alin. (3) din H.G. nr. 237/2022 privind organizarea și funcționarea AVR și pentru modificarea pct. 1 de la lit. C din cadrul anexei nr. 1 la H.G. nr. 791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise traficului aerian internațional.

Se stabilește activitatea de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

În M. Of. nr. 261 din data de 25 martie 2025 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) și a președintelui Autorității Vamale Române (OPAVR) nr. 419/2025 privind stabilirea activității de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Vă prezentăm, în continuare, prevederile ordinului.

Art. 1

Activitatea de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezintă trimiteri la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 3

Structurile competente din cadrul Autorității Vamale Române și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și organele fiscale centrale din subordine vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Anexă

ACTIVITATEA de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal

 

Structură

CAPITOLUL I: Monitorizarea constituirii garanției

CAPITOLUL II: Monitorizarea operațiunilor de eliberare în consum

Art. 1

Operatorii economici care sunt înregistrați la autoritatea vamală teritorială competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat și biocombustibili, care dețin și doresc să comercializeze produsele accizabile care se află în cadrul unui antrepozit fiscal aparținând unei terțe persoane și care au primit o notificare din partea autorității vamale teritoriale în vederea respectării prevederilor art. 435 alin. (31)-(33) din Codul fiscal au obligația ca, înaintea comercializării, să depună, în scris, la autoritatea vamală teritorială competentă declarația pe propria răspundere. Modelul și conținutul declarației pe propria răspundere sunt stabilite prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală precizat la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal.

Art. 2

(1) Pe baza declarației pe propria răspundere, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, autoritatea vamală teritorială competentă emite decizia de constituire a garanției, potrivit prevederilor legale.

(2) După primirea confirmării constituirii garanției, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, autoritatea vamală teritorială competentă menționată la alin. (1) informează în scris antrepozitarul autorizat cu privire la confirmarea constituirii garanției.

(3) Autoritatea vamală teritorială competentă menționată la alin. (1) informează corespunzător Direcția generală antifraudă fiscală – structura centrală, în vederea monitorizării.

(4) În cazul în care operatorul economic nu constituie garanția în termen sau garanția constituită este mai mică decât cea stabilită în decizia de constituire a garanției, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, autoritatea vamală teritorială competentă informează în scris atât operatorul economic că nu are dreptul să elibereze pentru consum din antrepozitul fiscal aparținând unei terțe persoane produsele înscrise în declarația pe propria răspundere, cât și antrepozitarul în cauză.

Art. 3

În situația în care un operator economic intenționează, ulterior depunerii declarației pe propria răspundere, să elibereze pentru consum din antrepozitul fiscal aparținând unei terțe persoane o nouă cantitate de produse accizabile, acesta are obligația depunerii unei noi declarații pe propria răspundere și a unei noi garanții, calculată la nivelul a 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum, care să acopere riscul neplății accizelor, urmându-se aceeași procedură.

Art. 4

Operatorii economici, ulterior confirmării constituirii garanției, au obligația să informeze în scris autoritatea vamală teritorială care asigură supravegherea antrepozitului fiscal cu privire la intenția de a elibera pentru consum produse accizabile și, concomitent, să transmită dovada plății anticipate a accizelor, aferente livrării.

Art. 5

Autoritatea vamală teritorială care asigură supravegherea antrepozitului transmite prin e-mail, la unitatea Trezoreriei Statului a organului fiscal la care sunt luați în evidență fiscală operatorii economici prevăzuți la art. 1, situația documentelor de plată pentru care se solicită confirmarea încasării/neîncasării sumelor achitate de aceștia. Unitățile Trezoreriei Statului confirmă/nu confirmă încasarea sumelor respective în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la primirea solicitării. Adresele de e-mail de la care, respectiv la care se transmit situațiile documentelor de plată pentru care se solicită confirmarea încasării/neîncasării sumelor achitate se stabilesc de comun acord între autoritățile vamale teritoriale și unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului. Modelul situației pe care autoritatea vamală teritorială o va trimite unității teritoriale a Trezoreriei Statului în scopul verificării încasării sumelor este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta activitate de monitorizare și control.

 

Stabilirea activității de monitorizare și control al activității desfășurate de operatorii economici prevăzuți la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal (OPANAF/OPAVR nr. 419/2025) was last modified: martie 26th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.