Sondaj CURS: Marcel Ciolacu (PSD) – 31%, Nicolae Ciucă (PNL) – 19%

29 iul. 2024
Vizualizari: 633

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu un sondaj CURS, realizat în luna iulie, care oferă liberalilor motive de îngrijorare în legătură cu viitoarele alegeri.

„La întrebarea «dintre următorii candidați, cu care ați vota la alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare?», 31% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), iar 19% ar vota pentru Nicolae Ciucă (PNL). Pentru Mircea Geoană (independent), ar vota 15%, la egalitate cu George Simion (AUR) – 15%. Elena Lasconi (Alianța Dreapta Unită) ar obține 12%, Diana Șoșoacă (SOS) – 4%, iar un candidat UDMR – 3%”, scrie Libertatea, citând News.ro.

„Pentru alegerile parlamentare, PSD conduce în intenția de vot cu 33%, urmat de PNL cu 23%, în timp ce diferența dintre AUR și Dreapta Unită este de 3 procente”, mai arată același sondaj CURS, notează Libertatea.

Fostul șef al PNL, Crin Antonescu, critică modul în care s-a desfășurat campania pentru europarlamentare, precum și lipsa proiectelor clare pentru președinție.

„Nu știm candidații. Putem să îi bănuim. Lupta pentru președinție pare un joc de umbre, mai ales din perspectiva planurilor de țară pe care, pesemne, ar trebui sa le propună candidații. Nu știu dacă Ciucă va fi președinte. Am spus bine ar fi sa vina generalul, dar generalul n-a venit. Generalul e un lider care are ordine, un proiect și care comunica exact. Deocamdată, așa ceva nu am văzut deci, prin urmare, generalul nu a venit”, a declarat Crin Antonescu, la Antena 3 CNN, relatează Cotidianul.

Crin Antonescu critică și campania PNL pentru europarlamentare spunând că a fost lipsită de conținut.

Ni s-a spus doar că o să ia niște posturi, că or să fie mari, că or să fie tari, lucruri care contează mai puțin. Deci, dacă acum, în perspectiva alegerilor prezidențiale, ni se întâmplă la fel. Adică dacă o să-i vedem pe unii care strigă «Ciucă al nostru o iasă președinte», pe alții care spun «nu știm dacă va candida Ciolacu, dar ar trebui să candideze și oricum noi vom câștiga» și încă unul care dă case de 30.000 euro, atunci noi nu avem o campanie prezidențială”, a spus fostul lider PNL, mai arată Cotidianul.

Presa mai consemnează și o declarație a lui Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, legată de tensiunile dintre social-democrați și liberali.

„Această coaliție de guvernare este formată din două partide mari, cele mai mari partide din România, și din prima clipă, cred că sunt aproape trei ani de când am început această construcție, au fost în permanență tensiuni, mai ales la nivel local. Evident că suntem într-o perioadă încărcată, au trecut niște alegeri europarlamentare și locale, dar care s-au desfășurat în niște limite aceste atacuri. Vine o perioadă din nou tensionată, cu alegeri prezidențiale și parlamentare, și ne putem aștepta ca anumite excese să existe, însă nu am văzut la nivel de lideri politici marcanți atacuri contondente. (…) Cred că pentru prima dată după foarte mulți ani oamenii politici români au arătat maturitate, au arătat că e nevoie de coerență la nivel de guvernare și mai puțin de tensiuni politice și conflicte, iar atunci când aceste tensiuni au existat, nu au impactat guvernarea”, a spus Simonis, scrie Agerpres.

Simonis a subliniat că România are nevoie de „coerență și de stabilitate” și că „tensiunile politice nu ar trebui să afecteze această stabilitate”, mai arată Agerpres.

Cotidianul scrie despre o declarație a liderului maghiar, Tanczos Barna, legată de participarea UDMR la actul guvernamental, după alegerile parlamentare din toamnă.

„Vom avea un candidat la prezidențiale pentru că vrem să arătăm comunității, vrem să arătăm întregii țări, cetățenilor din România, că avem o viziune despre România, avem o viziune despre viitorul acestei țări în care vom trăi și noi alături de ceilalți cetățeni care, cu siguranță, pas cu pas, vor înțelege mai bine doleanțele, obiectivele comunității maghiare dacă participăm alături de celelalte formațiuni politice la un dialog sincer și corect”, a spus senatorul UDMR, scrie Cotidianul.

„Este o decizie istorică să avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Pentru noi, pentru comunitatea maghiară, este o zi specială pentru că este ziua în care, cu ocazia Unirii, am avut parte nu doar de promisiuni, ci și de documente în care comunitatea maghiară din România, minoritatea maghiară, a primit promisiuni certe în care credem și sperăm în continuare, promisiuni care spun că avem dreptul la autodeterminare, la autoguvernare, avem dreptul ca minoritatea maghiară să își păstreze identitatea culturală, națională, istorică, să avem drepturile de a ne conduce comunitățile. Toate acestea, cu siguranță, vor fi teme interesante cu ocazia alegerilor sau înainte de alegeri, în timpul campaniei electorale. Este momentul istoric pentru România modernă, România modernă din care facem și noi parte, comunitatea maghiară, minoritatea maghiară din România”, a mai spus Tanczos, precizând că maghiarii din România „vor fi mai aproape de autonomie”, mai notează Cotidianul.

„Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat duminică Israelul cu intervenția militară, citând acțiuni anterioare în Nagorno-Karabah și Libia”, relatează dpa, scrie Agerpres.

„La fel cum am intrat în Karabah, la fel cum am intrat în Libia, am putea face asemănător cu ei”, a spus Erdogan la un eveniment al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) la Rize, la Marea Neagră, referindu-se la Israel, mai arată Agerpres.

O altă declarație interesantă vine de la premierul Ungariei, Viktor Orban, care susține că schimbarea ordinii mondiale este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii.

„După părerea mea, vine o lume nouă (…) Suntem în cursul unor schimbări cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 500 de ani. Și despre ceea ce eu vorbesc acum este modificarea, schimbarea ordinii mondiale, care este un proces pornit din Asia. Foarte pe scurt și foarte primitiv formulând, în următoarele decenii, sau poate că și în următoarele secole, Asia va deveni centrul definitoriu al lumii. (…) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului și se echilibrează forțele armate”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale, scrie Agerpres.

„Indiferent că intrăm în competiție sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici țară membră NATO, nici țară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienți pentru toate acestea. Ucraina va intra în statutul de ‘buffer zone’ și dacă suntem norocoși, atunci vor exista garanții internaționale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite și Rusia. Dacă suntem norocoși, Uniunea și Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord (…) Dacă se schimbă, o schimbare de regim nivel mondial, avem nevoie de o strategie pe măsură”, a mai declarat premierul Ungariei, conform traducerii asigurate de organizatori, arată Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Sondaj CURS: Marcel Ciolacu (PSD) – 31%, Nicolae Ciucă (PNL) – 19% was last modified: iulie 29th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: