România, pusă la colţ de oficialii UE

1 apr. 2025
Vizualizari: 1008

De teamă că ar putea pierde fondurile care vin din PNNR, guvernul Ciolacu ia în calcul impozitarea cu 16% a pensiilor special.

„Anunțul făcut de liderul PSD și premierul României survine în contextul în care Uniunea Europeană a pus presiune pe România să elimine pensiile speciale. Pentru că ele nu sunt eliminate, iar CCR a susținut prin decizia sa ilegalitatea eliminării acestora, Marcel Ciolacu anunță că Guvernul României s-a gândit la alte variante. Uniunea Europeană a acordat României un termen de șase luni pentru rezolvarea pensiilor speciale, dar Guvernul analizează alte variante de implementare a cerințelor. Impozitarea progresivă și creșterea vârstei de pensionare se află pe lista Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că o variantă analizată este impunerea unui impozit de 16% pentru pensiile speciale care depășesc 30.000 de lei pe lună. O altă variantă luată în calcul este creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați, cu șase luni pe an”, notează Evenimentul zilei.

Și tot România riscă plata unor amenzi considerabile, dacă nu va schimba rapid legislația RCA. Aceasta trebuie pusă în acord cu o directivă europeană privind asigurarea de răspundere civilă auto.

„Comisia Europeană amenință acum România cu aceste amenzi, conform semnalării ministerului român de Externe. Aceasta deoarece România se află deja în procedură de infringement pentru că nu a transpus în termen Directiva UE și este în etapa avizului motivat, ultima a fazei precontencioase, înainte să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție (CJUE)”, scrie Profit.ro.

„Una dintre principalele schimbări netranspuse în legislație este aceea că păgubiții unui asigurător aflat în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei, cât este limita în prezent. În plus, persoanele grav rănite sau rudele persoanelor decedate în accidente auto acoperite prin RCA-ul unor firme în faliment precum Euroins și City Insurance ar putea avea prioritate la plata cererilor de despăgubire de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA)”, mai arată Profit.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară anunță aprobarea finanțării proiectului de transformare digitală, de 96,4 milioane de lei, ca parte a procesului de digitalizare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță aprobarea finanțării proiectului de transformare digitală a instituției, depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF). Acesta este menit să redefinească modul în care ASF își desfășoară activitatea și interacționează cu piața financiară nebancară. Proiectul, intitulat «Digitalizarea Accesului pentru Cetățeni și Companii la Investiții prin Asigurarea unei Piețe Financiare Sustenabile – D A C C I A PIFS», are o valoare totală de 96,4 milioane de lei și o durată de implementare de trei ani”, precizează ASF, mai scrie News.ro.

„Rețeaua de clinici private Regina Maria, una dintre cele mai mari și rapid crescute rețele din România, a fost achiziționată de Mehiläinen Group, cel mai mare furnizor privat de sănătate din Finlanda”, scrie Libertatea, citând Economedia.

„Tranzacția, care este considerată cea mai mare din domeniul medical din Europa Centrală și de Est, a fost realizată pentru o sumă estimată la aproximativ un miliard de euro, conform surselor din piață. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Mehiläinen Group a preluat 100% din acțiunile rețelei Regina Maria și ale MediGroup, compania lider de servicii medicale din Serbia. Tranzacția este încă supusă aprobării autorităților de reglementare și ar putea fi finalizată până la sfârșitul acestui an”, mai arată Libertatea.

„Regina Maria este unul dintre furnizorii de servicii private de sănătate care înregistrează cea mai rapidă creștere și are cel mai înalt nivel de calitate medicală din Europa, beneficiind de managementul unora dintre cei mai buni profesioniști din domeniu. Am urmărit cu atenție dezvoltarea rețelei de-a lungul anilor și suntem cu adevărat încântați de oportunitatea achiziției. MediGroup, compania soră a REGINA MARIA în Serbia, este, de asemenea, un jucător de top în piață și asigură un nivel excelent de calitate pacienților săi. Aștept cu nerăbdare să lucrez alături de Fady și extraordinara sa echipă de management”, a afirmat Janne-Olli Järvenpää, CEO al Mehiläinen Group, mai scrie Libertatea.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele încercări ale Kremlinului de a influența alegerile parlamentare programate pentru toamna acestui an în țara vecină.

„Șefa statului vecin a avertizat că autoritățile vor lua măsuri ferme împotriva oricărei tentative de cumpărare sau vânzare a voturilor, iar cei care vor încerca astfel de practici vor fi sancționați. Ea a precizat că în cadrul Consiliului Suprem de Securitate au fost discutate strategii pentru combaterea tentativelor de fraudă electorală și influență externă. Maia Sandu a atras atenția și asupra riscului utilizării fondurilor ilegale pentru a influența rezultatul alegerilor, menționând că instituțiile statului sunt în alertă pentru a preveni aceste practice”, scrie România liberă.

„Totodată, lidera de la Chișinău a vorbit despre războiul hibrid dus de Moscova împotriva Republicii Moldova, menționând că, deși aceste presiuni externe au fost puternice, instituțiile statului au reușit să le gestioneze și să le limiteze efectele”, mai arată România liberă.

„Kremlinul a reacționat defensiv la remarcile președintelui Donald Trump, care s-a declarat „foarte enervat” și „supărat” pe președintele rus Vladimir Putin, după ce acesta declarase că ar vrea ca Ucraina să fie pusă sub o „administrație temporară” în timp ce s-ar lucra la un acord de pace”, relatează CNN și Reuters, arată News.ro.

„Continuăm să lucrăm cu partea americană, în primul rând la construirea relațiilor noastre bilaterale, care au suferit daune enorme în timpul administrației anterioare. Lucrăm, de asemenea, la punerea în aplicare a unor idei legate de reglementarea ucraineană. Activitățile sunt în curs de desfășurare, până în prezent nu există detalii despre care ar trebui să vă informăm.(…) Acesta este un proces care necesită timp, probabil din cauza complexității sale”, a spus Peskov, notează News.ro.

Seară liniștită!

România, pusă la colț de oficialii UE was last modified: aprilie 1st, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: