Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă dinamitează coaliția PSD-PNL

8 oct. 2024
Vizualizari: 700

Deschidem Revista din această seară cu discuțiile din mass-media legate de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la președinție. După cum știți, Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat luni seară, 7 octombrie, motivarea deciziei de sâmbătă, 5 octombrie, prin care Diana Șoșoacă a fost scoasă din lupta pentru alegerile prezidențiale.

„CCR a precizat că, în 2021, senatoarea Șoșoacă a fost implicată în mai multe incidente, inclusiv participarea la recepții organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România și a susținut că Rusia are mai multă democrație. De asemenea, CCR a reamintit că Șoșoacă s-a opus public vaccinării anti-COVID și a făcut declarații ce au fost percepute ca amenințări la adresa securității naționale, susținând propagandă rusească și propunând ieșirea României din NATO și Uniunea Europeană”, relatează Libertatea.

„De asemenea, CCR a reamintit că Șoșoacă s-a opus public vaccinării anti-COVID și a făcut declarații ce au fost percepute ca amenințări la adresa securității naționale, susținând propagandă rusească și propunând ieșirea României din NATO și Uniunea Europeană. De asemenea, Curtea a constatat că nu este vorba despre simple opinii electorale, ci despre un discurs constant antidemocratic și antisemit promovat de Diana Iovanovici-Șoșoacă. Aceasta, spune CCR, are o conduită persistentă care amenință fundamentele constituționale ale României și apartenența la structurile euroatlantice”, mai scrie Libertatea.

Publicarea deciziei CCR în cazul candidaturii Dianei Șoșoacă a fost comentată luni și de premierul Marcel Ciolacu. Acesta spune că motivarea Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR.

„Această discuție trebuie să plece de la realitatea că procedura actuală transformă CCR într-o instanță care nu îi oferă celui în cauză dreptul la apărare sau recurs. De aceea, consider că între BEC și CCR ar trebui să existe un filtru de legalitate pe care îl poate asigura doar Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici trebuie să pornim discuția, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială”, a scris Ciolacu pe Facebook, notează Agerpres.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară, 7 octombrie, că rupe coaliția cu PSD, partid condus de Marcel Ciolacu, după ce Curtea Constituțională a eliminat-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale.

„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic”, a transmis Nicolae Ciucă într-o postare video pe Facebook, scrie Libertatea.

„Al doilea om în stat a precizat că în acest moment coaliția PSD-PNL    s-a terminat din punct de vedere politic, dar că PNL va rămâne la guvernare «doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor» de către social-democrați”, mai arată Libertatea.

Diana Șoșoacă își continuă războiul cu CCR, după ce judecătorii de la Curtea Constituțională i-au luat dreptul să candideze la alegerile prezidențiale din acest an, și îi va da în judecată în instanțele internaționale.

„Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, ați făcut din mine erou național martir”, a susținut ea, adăugând că „judecătorii CCR s-au antepronunțat privind un eventual comportament al său ca președinte”, scrie Libertatea.

„Judecătorii CCR care au motivat penibil decizia de interdicție a candidaturii mele sunt inculți juridic! Demisia, inculților! Ați încălcat art.72 din Constituție, ați încălcat principiul separării puterilor în stat, ați invocat delictul de opinie ca pe vremea lui Stalin și Hitler! Ați emis opinii subiective cu privire la comportamentul unei persoane căreia nu i-ați permis să se apere! Ați adus calomnia la rang de lege și v-ați antepronunțat cu privire la un eventual comportament al subsemnatei în calitate de președinte și v-ați antepronunțat cu privire la eventuale dosare penale și administrative care nu au fost judecate, dar nici nu există dovezi că există. Ați suprimat dreptul la opinie! Hotărârea nu are consistență și substanță constituțională!”, a mai susținut Șoșoacă, mai arată Libertatea.

UDMR și-a desemnat, luni, în ședința Consiliului Reprezentanților Uniunii (CRU), candidații pentru alegerile parlamentare din acest an.

„Pentru alegerile parlamentare, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, în primul rând am decis despre mandatul de deputat care revine diasporei interne, comunităților maghiare din acele județe care n-au reprezentare parlamentară. În 2016, UDMR a luat decizia prin care asigurăm un loc eligibil într-un alt județ pentru aceste comunități. În anul acesta am asigurat un loc în județul Mureș, locul trei va fi candidatul diasporei interne, și competiția internă a fost câștigată de Marko Attila, cu 15 voturi. Am avut o decizie destul de dificilă, pentru că toți candidații care s-au prezentat pentru această competiție internă sunt candidați buni, sunt candidați eficienți”, a declarat, după ședința CRU, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, scrie Agerpres.

„El a mai spus că celelalte două formațiuni maghiare din România, Alianța Maghiară din Transilvania și Forța Civică Maghiară, vor primi fiecare câte un loc eligibil pe listele UDMR”, mai arată Agerpres.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România.

„Guvernul României a solicitat achiziționarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene și va spori semnificativ capacitatea României de descurajare și apărare împotriva potențialelor amenințări”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ambasada SUA, scrie Agerpres.

„Cel puțin 13 persoane au fost rănite în ciocniri izbucnite luni seara la Tirana la o manifestație a opoziției de dreapta la care protestatarii au cerut demisia premierului Edi Rama”, a consemnat AFP, notează Agerpres.

„Ciocnirile au izbucnit când protestatarii, dintre care unii au aruncat cu cocteiluri Molotov, au încercat să rupă cordonul de poliție care păzea un imobil guvernamental. După aceea, mulțimea s-a îndreptat spre sediul Partidului Socialist al lui Rama, unde au incendiat poarta și un afiș cu efigia premierului. Alte incidente au avut loc la Ministerul de Interne și la o autogară, unde au fost incendiate pubele. Protestatarii au cerut demisia premierului și instalarea unui guvern interimar până la alegerile legislative prevăzute să aibă loc în 2025”, mai scrie Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă dinamitează coaliția PSD-PNL was last modified: octombrie 8th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: