Reexaminarea măsurilor asigurătorii prin prisma administrării probelor și a garantării dublului grad de jurisdicție în procedura contencioasă

20 feb. 2025
Vizualizari: 204
  • NCPP: art. 275
  • NCPP: art. 276

Prin încheierea penală din 03 aprilie 2024, Curtea de Apel București, secția I penală, a menținut măsurile asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale prin ordonanța din data de 18.10.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, până la concurența sumei de 16.767.795 RON, cu privire la bunurile imobile aparținând S.C. A. S.R.L., printre care, imobil înscris în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x)

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 363 din 9 mai 2024)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând contestația formulată, în baza actelor și lucrărilor de la dosar și în raport cu criticile formulate și cu cele evocate din oficiu, Înalta Curte constată următoarele:

Partea interesată S.C. O. S.R.L. a solicitat ridicarea măsurilor asigurătorii instituite prin ordonanța din data de 18.10.2016 asupra a trei imobile situate în localitatea Corbeanca, respectiv imobilul înscris în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x), imobilul înscris în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x) și imobilul înscris în CF nr. x a localității Corbeanca (nr. CF vechi x) pe care le-a dobândit în urma adjudecării la licitație publică, arătând că acestea se află în proprietatea sa.

Înalta Curte constată că prima instanță a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii cu privire la imobilele înscrise în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x) și nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x), iar în ceea ce privește imobilul înscris în CF nr. x a localității Corbeanca (nr. CF vechi x) a menținut măsura asiguratorie apreciind că deși persoana interesată S.C. O. S.R.L. a precizat în cererea formulată că este vorba de trei imobile, a depus, în dovedirea acesteia înscrisuri referitoare numai la imobilul înscris în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x) și la imobilul înscris în cartea funciară nr. x a localității Corbeanca (Nr. CF vechi: x), iar cu ocazia dezbaterilor din data de 27.03.2024, apărătorul ales al persoanei solicitate a menționat doar două imobile.

În calea de atac, în susținerea contestației formulate împotriva încheierii prin care s-a menținut măsura asiguratorie instituită asupra imobilului înscris în CF nr. x a localității Corbeanca (nr. CF vechi x), persoana interesată a depus la dosar înscrisurile doveditoare care susțin că a dobândit acest imobil în urma adjudecării la licitație publică, respectiv extrasul de carte funciară, procesul-verbal de licitație nr. x din 22.11.2022 și contractul de vânzare-cumpărare al imobilului întabulat în CF nr. x Corbeanca, înscrisuri evocate în fața instanței de fond, dar neadministrate, depuse direct în calea de atac.

Lipsa acestui material probator, în condițiile situației juridice similare a celor trei imobile, impunea crearea cadrului procesual adecvat valorificării interesului legitim urmărit, chiar dacă aceasta presupunea acordarea unui termen suplimentar (situația juridică era similară tuturor celor trei imobile pentru care persoana interesată solicitase ridicarea măsurii asiguratorii, toate fiind adjudecate la licitație publică).

Cu toate acestea, în ceea ce privește imobilul înscris în CF nr. x a localității Corbeanca, prima instanță a respins solicitarea, deși nu fusese administrat probatoriul relevant și antamat.

Evaluarea directă în calea de atac a probelor, respectiv a fondului pretențiilor, ar nega dublul grad de jurisdicție recunoscut de normele procesuale în materia măsurilor asigurătorii, astfel că singura posibilitate, în condițiile în care partea menține cererea, rămâne trimiterea cauzei în vederea judecării de către prima instanță.

Ca urmare, instanța învestită va evalua măsura asiguratorie cu privire la imobilul în cauză, înscris în CF nr. x a localității Corbeanca (nr. CF vechi x) în raport cu solicitarea formulată și întreg probatoriul necesar soluționării sale.

Față de aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție, va admite contestația formulată de contestatoarea S.C. O. împotriva încheierii din 03 aprilie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București, secția I penală.

Va desființa sentința contestată și va trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv Curtea de Apel Curtea de Apel București.

Sursa informației: www.scj.ro.

Reexaminarea măsurilor asigurătorii prin prisma administrării probelor și a garantării dublului grad de jurisdicție în procedura contencioasă was last modified: februarie 19th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.