Putin anunță că „susține armistițiul” de 30 de zile, propus de SUA, „cu câteva rezerve”

14 mart. 2025
Vizualizari: 677

Depunerea candidaturilor la alegerile prezidențiale se află pe ultima sută de metri. Președintele AUR, George Simion, anunță că se strâng 600.000 de semnături pentru depunerea candidaturii sale, această acțiune urmând să aibă loc vineri după-amiază, la Biroul Electoral Central.

„Reușim! Depășim 600.000 semnături, continuăm azi inclusiv cu semnăturile pentru Anamaria Gavrilă”, a scris, vineri, pe Facebook, George Simion, notează News.ro.

„Reprezentanții  AUR au anunțat că președintele formațiuni, George Simion, va susține, începând cu ora 15:30, discursul și conferința de presă, în contextul depunerii candidaturii sale la alegerile prezidențiale. La sediul BEC, președintele AUR, George Simion, va fi însoțit de președintele ECR, Mateusz Morawiecki. Lidera POT, Anamaria Gavrilă, ar urma să-și depună candodatura sâmbătă, în ultima zi în care se mai poate face acest lucru. După respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, liderii AUR și POT au anunțat că-și vor depune amândoi candidaturile, iar, după validarea acestora, unul dintre ei se va retrage”, mai arată News.ro.

Referindu-se la Curtea Constituțională a României, Crin Antonescu spune că dacă va fi ales președinte ar putea „deschide o dezbatere publică” privind desemnarea membrilor CCR exclusiv dintre judecători.

„Nu pot să schimb legi, dar aș putea deschide o discuție, o dezbatere publică, măcar, nu neapărat o operațiune cu parlamentari în exercițiu, dar aș putea deschide o dezbatere publică în legătură cu ceea ce eu cred că s-ar putea pune în discuție, și anume, de exemplu, ca membrii Curții să fie recrutați doar dintre judecători, de exemplu. E o variantă. Pentru că judecătorii sunt independenți prin statutul lor. Ar putea fi o variantă pentru a scăpa de suspiciunile, îndreptățite de altfel, că în Curtea Constituțională se exprimă păreri sau voințe politice”, a explicat Crin Antonescu, arată News.ro.

„El a spus că modul de desemnare este cel care este aplicat și în alte state, dar restrângerea modului de selecție poate fi schimbat, poate însemna măcar «în principiu» că judecătorii CCR sunt independenți politic”, mai notează News.ro.

Cristian Terheș și-a anunțat candidatura la prezidențiale în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct”.

E a doua oară când îmi depun candidatura pentru alegerile prezidențiale. Am cumva experiența din 2024, când am candidat prima dată cu Partidul Național Conservator Român, un partid tânăr, nou înființat. Suntem deja antrenați în tot ceea ce înseamnă acest proces birocratic care vine odată cu o candidatură”, a spus Cristian Terheș, scrie Gândul.

Candidatul a subliniat că una dintre cele mai dificile etape ale procesului electoral este strângerea celor 200.000 de semnături necesare.

„Strângerea celor 200.000 de semnături este un efort imens. Deși avem experiență în acest proces, este o provocare uriașă, care necesită timp, resurse și mobilizare națională”, a mai declarat Terheș, arată Gândul.

Președintele interimar Ilie Bolojan promite românilor alegeri „libere, transparente și corecte.”

„România își reafirmă angajamentul ferm față de democrație, valorile sale și alianțele sale-cheie. Vom continua să lucrăm pentru consolidarea instituțiilor noastre, valorificarea lecțiilor învățate și asigurarea unor alegeri libere, transparente și corecte, care să reflecte, de asemenea, dezbaterea noastră politică dinamică și angajamentul față de libertatea de exprimare”, afirmă Bolojan într-un mesaj pe rețeaua X, scrie News.ro.

„Ne concentrăm atât pe aspectele practice ale securizării procesului electoral, cât și pe consolidarea încrederii colective în democrația noastră”, a conchis președintele interimar, mai arată News.ro.

Și tot Ilie Bolojan a vorbit, joi, despre necesitatea consolidării coaliției, prin aducerea USR la guvernare.

„Eu cred că această majoritate ar trebui să reziste (n.r. după prezidențiale), dar care este realitatea acestei majorități? Ea este destul de strânsă. Înțeleg că de câteva ori au fost două, trei situații în care, datorită faptului că au lipsit câțiva parlamentari, efectiv nu s-au putut trece niște legi. Deci este o majoritate la limită la Senat. Avem un singur senator în plus. Oricine lipsește sau doi dacă lipsesc, poți să ai un deces în familie, poți să ai o anumită situație, delegație undeva. Cred că o consolidare a coaliției din punctul meu de vedere ar fi un lucru bun. Dacă USR ar intra în guvernare, din punctul meu de vedere, ar fi un lucru bun că întărește coaliția. Bineînțeles, dacă se găsește o soluție negociată și toate lucrurile sunt în bună regulă, pentru că este nevoie, mai departe, de a face restructurări. Nu vom scăpa de aceste restructurări, orice se spune”, a spus Ilie Bolojan la Europa FM, arată Cotidianul.

Presa dă azi o veste bună agriculturilor români: Compania națională Romgaz, deținută în proporție de 70% de statul român, cel mai mare producător de gaze naturale din țară, a făcut joi primele demersuri oficiale în vederea preluării combinatului Azomureș, așa cum anunțaseră, atât șeful Romgaz, cât și ministrul Energiei și premierul Marcel Ciolacu.

„Unitatea industrială de la Târgu Mureș este cel mai mare producător de îngrășămite chimice pentru agricultură, care este și cel mai mare consumator de hidrocarburi din țară, cu o producție intermitentă în ultimii ani, din cauza prețului ridicat la gaze. Oficialii Romgaz a lansat, joi, pe SEAP, un anunț de consultare a pieței înainte de lansarea unei licitații pentru cumpărarea de servici de consultanță în vederea cumpărării combinatului Azomureș. În esență, responsabilii Romgaz au publicat un caiet de sarcini în care detaliază așteptările sale din partea companiilor de consultanță, urmând să lanseze ulterior o licitație pentru achiziționarea serviciilor de consultanță necesare pentru evaluarea contractului de preluare a combinatului de la Târgu Mureș”, scrie Gândul.

 „Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, joi, într-o conferință de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko, că «susține armistițiul» pe o perioadă de 30 de zile propus de către Statele Unite în războiul din Ucraina, dar «cu câteva rezerve» privind prezența trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk”, relatează AFP, citată de RFI.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Suntem de acord cu propunerea de a opri luptele. Însă pornim de la principiul că o oprire a luptelor trebuie să conducă la o pace durabilă și trebuie să suprime, de asemenea, lucrurile care s-au aflat inițial la originea conflictului”, avertizează Vladimir Putin, mai scrie RFI.

„Propunerea (…) este foarte sensibilă, dar în privința detaliilor va trebui să discutăm cu partenerii noștri americani, poate că va trebui să-l sun pe domnul Trump pentru a discuta”, a mai declarat liderul de la Kremlin, mai arată RFI.

Presa mai consemnează declarația ambasadorului Federației Ruse la București, Vladimir Lipaev, care neagă implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, ca răspuns la acuzațiile aduse în spațiul public românesc de unii lideri politici.

„Problema constă în faptul că se încearcă într-un mod activ implicarea Rusiei în lupta politică internă, situația fiind prezentată în așa fel încât să pară că Rusia ar sta în spatele lui Georgescu și a forțelor care îl susțin, afirmându-se că Rusia i-ar fi finanțat campania, că totul este o operațiune specială rusească, ce a eșuat numai datorită bravelor servicii speciale române. Evident, toate acestea nu reprezintă decât o aberație absolută”, a declarat ambasadorul Lipaev într-o intervenție la postul de televiziune Rossia-24, scrie România liberă.

„Dar, din păcate, aceasta are impact atât asupra relațiilor bilaterale dintre Rusia și România, cât și, într-o oarecare măsură, asupra situației din țară”, a mai afirmat ambasadorul rus la București, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

Putin anunță că „susține armistițiul” de 30 de zile, propus de SUA, „cu câteva rezerve” was last modified: martie 14th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: