Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, şi-a prezentat demisia

3 oct. 2019
Vizualizari: 532

Moțiunea de cenzură a Opoziției ține azi prima pagină a presei din România.

„Miercuri a avut loc o ședință de plen comun al Parlamentului în care ar fi trebuit să se citească moțiunea, dezbaterea și votul fiind programate, inițial, pentru sâmbătă. Însă, ședința de plen a fost suspendată ca urmare a respingerii, prin vot, a programului de lucru și a ordinii de zi. În aceste condiții, Birourile permanente ale Senatului și ale Camerei Deputaților s-au reunit, din nou, pentru a doua oară în aceeași zi și au stabilit un alt calendar al moțiunii de cenzură. Documentul are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputați ai minorităților naționale, patru parlamentari PSD și un deputat independent. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi favorabile”, relatează Agerpres.

După citirea moțiunii de cenzură în camerele reunite ale Parlamentului, ea va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare, pe 10 octombrie.

„Avem moțiunea citită mâine (n.n. joi) și discutată și votată joia viitoare, pe 10 octombrie”, a anunțat miercuri liderul grupului PRO România, Victor Ponta, după ședința Birourilor permanente reunite, scrie Agerpres.

Cine ar putea fi viitorul premier, în cazul în care moțiunea va fi votată în Parlament? La această întrebare Cotidianul oferă un răspuns surprinzător.

„Scenariu incredibil dezvăluit de profesorul Gheorghe Piperea, la emisiunea „Tu ce zici?”, de la cotidianul.ro și Gold Fm. Liberalul Ludovic Orban nu va fi premier, chiar dacă va trece moțiunea de cenzură. Scenariul expus de Gheorghe Piperea prevede că Orban nu va fi acceptat de Parlament, și că, a doua propunere de premier, și care, se pare că va fi acceptată, va fi nimeni altul decât actualul ministru al Justiției, Ana Birchall”, notează Cotidianul.

Președintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a arătat ieri că CCR a dat dreptate Guvernului prin ultimele decizii și i-a cerut șefului statului să numească miniștri interimari imediat și să motiveze în scris respingerile făcute.

„CCR dă dreptate Guvernului: președintele a încălcat flagrant Constituția. Îi cer președintelui să numească miniștri interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toții ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, de asemenea, așa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, așa cum era normal încă de la început. Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte și ședințe de campanie în sediul PNL și să-și aducă aminte că încă este președintele în funcție și că are atribuții constituționale, pe care este obligat să le și exercite”, a afirmat premierul Dăncilă într-o declarație de presă, susținută la sediul PSD, mai arată Agerpres.

Declarația premierului vine după ce, pe 18 septembrie, CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președintele Klaus Iohannis pe tema refuzului șefului statului de revocare din funcție a  unor miniștri și, de asemenea, a interimarilor.

„În concluzie, referitor la cele două propuneri de revocare înaintate de primul-ministru în data de 26 august 2019, Curtea constată că Președintele României avea și are obligația constituțională și legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea primului-ministru. În lipsa unei astfel de acțiuni, Curtea reține că a existat și există, în continuare, un conflict juridic de natură constituțională, generat de refuzul președintelui de a emite respectivele decrete de revocare, precizează judecătorii constituționali în motivarea deciziei menționate, scrie Agerpres.

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, și-a anunțat miercuri demisia de onoare – solicitată luni de președintele Klaus Iohannis. Tot miercuri, Președintele a semnat decretul privind eliberarea sa din funcția de procuror-șef al DIICOT.

„Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege, în calitate de procuror șef al DIICOT, iar speța „Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către colegii mei;  în urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul CSM, dar și în baza propriului raționament; am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia, cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea DIICOT. Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup, dar consider că, la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune, afirmă Bănilă în comunicatul transmis de DIICOT, notează News.ro.

„Giorgiana Hosu, procuror-șef adjunct al DIICOT, va asigura interimatul la șefia instituției, după ce va fi publicat decretul de eliberare din funcție a lui Felix Bănilă”, au declarat miercuri pentru Agerpres surse judiciare.

În cazul „Caracal”, Inspecția Judiciară a anunțat miercuri că a constatat noi abateri în modul în care procurorul Cristian Popescu de la Caracal a instrumentat dosarul Alexandrei Măceșanu.

„Informațiile au fost disipate, iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia, întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și la găsirea minorei. Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță, în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și, ulterior, a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conținutul apelurilor la 112, a transmis Inspecția Judiciară, scrie News.ro.

„Acțiunea a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză”, mai scrie News.ro.

Presa mai notează o declarație de ieri a ministrului Justiției, Ana Birchall, referitoare la înfracțiunile de viol, răpire și trafic de personae, cazuri în care ministrul spune că nu ar trebui să intervină prescripția.

Este ideea mea ca jurist: consider că asemenea infracțiuni ar trebui să fie imprescriptibile. Nu vreau să pară că voi impune eu această soluție de modificare legislativă, este o părere personală, e o idee a mea, așa cum avem infracțiunile de omor ca fiind imprescriptibile, eu consider că și acest gen de infracțiuni – violul, răpire, trafic de persoane și altele care țin de exploatarea minorilor – să fie imprescriptibile. Cu alte cuvinte, să nu mai opereze prescripția. (…) Chiar fac un apel să ne transmită puncte de vedere oricine se uită la noi”, a declarat Ana Birchall la MJ, notează Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În încheierea Revistei, scriem despre modul în care se desfășoară lupta anticorupție din Republica Moldova:

În urma audierilor care au avut loc la Procuratura Anticorupție, Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, a fost reținut pentru 72 de ore. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, există bănuiala rezonabilă a comiterii faptei de îmbogățire ilicită, transmite IPN. În comunicat se precizează că măsura de reținere a lui Ion Druță se impune, deoarece, având în vedere statutul acestuia, ar putea influența alte persoane, ce urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale”, scrie azi Adevărul.

 

Seară frumoasă!

Procurorul-șef al DIICOT, Felix Bănilă, și-a prezentat demisia was last modified: octombrie 3rd, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: