Planul lui Musk: Reducerea cheltuielilor federale cu un trilion de dolari, în doar 64 de zile

28 mart. 2025
Vizualizari: 716

Cuvântul de ordine al actualilor guvernanți pare să fie: „stabilitate”. Președintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, vineri, la Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, că fără o colaborare între Președinție, Guvern și o majoritate parlamentară nu poate exista stabilitate.

„Suntem însă, sigur, într-o situație complicată, în țara noastră. Venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut. Avem o neîncredere puternică atât în instituții, cât și în lumea politică. Nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Și este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli. Avem o situație complicată și în plan internațional, în care războiul, care este totuși aproape de granițele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza. Vedem că și în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine și care ne pot influența economia. Și, în această situație, cred că, din punct de vedere central, din nou suntem conștienți de câteva lucruri”, a afirmat Bolojan la ședința UNCJR, arată News.ro.

Președintele interimar crede că în România este nevoie de „stabilitate politică”.

„Asta este o condiție obligatorie. Nu este suficientă, dar este absolut necesară. Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine, pentru că nu ai cum să poți să ții lucrurile într-o direcție bună, să reacționezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate”, a afirmat Bolojan, mai scrie News.ro.

OMV Petrom și ROMGAZ au anunțat începerea forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino, situate în perimetrul Neptun Deep, la 160 de kilometri în largul Mării Negre. Conform estimărilor, prima producție de gaze naturale este așteptată în 2027, iar odată atins platoul de producție, Neptun Deep va contribui cu aproximativ 8 miliarde de metri cubi anual la producția României.

„Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep – un proiect de importanță strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România își poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va deveni un jucător important pe piața europeană. În plus, proiectul are o contribuție pozitivă în economia românească – se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viață a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiții de siguranță și eficiență, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, notează Cotidianul.

Într-un interviu acordat Digi 24, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a recomandat Uniunii Europene să își direcționeze investițiile în apărare către Polonia și România.

„Pot să raportez prim-ministrului meu că Polonia și România nu sunt doar parteneri strategici apropiați, ci avem și aceeași idei în cele mai importante probleme actuale și că atât economic, cultural, cât și în sfera apărării, suntem parteneri indispensabili și aliați unul pentru celălalt. Și ar trebui să exploatăm asta, ar trebui să facem mult mai mult în această relație decât facem”, a afirmat ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, scrie România liberă.

Sikorski a subliniat rolul esențial al Poloniei și României în protejarea frontierei externe a Schengen și NATO, menționând că „împreună, suntem gardieni indispensabili ai frontierei externe, atât a zonei Schengen, NATO, cât și a Uniunii Europene”, mai arată România liberă.

În ceea ce privește un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina, Sikorski a explicat că încă nu se cunosc detaliile acestuia, dar că Polonia și România vor juca un rol important în garantarea securității.

„Și mă bucur să spun, după discuțiile mele cu guvernul României, că, de fapt, Polonia are instinctiv o atitudine similară… în primul rând, de a-i lăsa pe cei care au fost primii care au declarat că vor să trimită trupe în Ucraina – Franța, Marea Britanie, alții – să adune coaliția celor dispuși”, a mai spus ministrul polonez la Digi24, mai notează România liberă.

Reținerea Evgheniei Guțul de către autoritățile Republicii Moldova, pe aeroportul din Chișinău, a tensionat relațiile Republicii Moldova cu Moscova. Rusia a ridicat problema reținerii Evgheniei Guțul, liderul regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, în timpul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

„Întreaga regiune nu este stabilă și am considerat că este responsabilitatea noastră să sensibilizăm membrii Consiliului cu privire la această situație absolut intolerabilă”, le-a declarat reporterilor ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, scrie Gândul.

„Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Gheorghe Leuca, le-a declarat reporterilor că reținerea lui Guțul nu are nimic de-a face cu rolul său politic, menționând că aceasta este implicată într-o organizație criminală. La rândul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a respins comentariile rusești, spunând că autoritățile judiciare ale Republicii Moldova doar își fac treaba.(…) Un alt politician pro-rus, Alexei Lungu, a fost oprit joi pe aeroportul din Chișinău și i s-a spus că nu poate părăsi țara, în legătură cu investigațiile. Alți doi parlamentari pro-ruși, acuzați de corupție, au dispărut săptămâna trecută, iar Poliția a luat în calcul pentru o perioadă scenariul în care cel puțin unul dintre aceștia s-ar fi ascuns în Ambasada rusă”, mai arată Gândul.

Refuzul țărilor europene de a anula sancțiunile impuse Rusiei demonstrează că nu vor pace, a acuzat vineri Administrația Vladimir Putin.

„Faptul că statele europene nu vor anularea sancțiunilor demonstrează că nu vor să urmeze calea păcii”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro, scrie Gândul.

„De altfel, Kremlinul a avertizat că, deși respectă moratoriul privind atacurile asupra infrastructurii din Ucraina, ar putea relua bombardamentele dacă armata ucraineană continuă bombardamentele în Rusia”, mai scrie Gândul.

Europa pare să nu creadă în că Rusia dorește pace în Ucraina.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Referitor la propunerea președintelui Ucrainei pentru un armistițiu, noi am văzut cum se derulează negocierile, Rusia tergiversează lucrurile și este destul de clar că Rusia nu este interesată în mod real de pace. (…) În acest moment, anularea sancțiunilor ar fi o eroare gravă. Sancțiunile trebuie să continue, vor fi extinse, iar Europa și Statele Unite trebuie să aibă o poziție unită și clară că putem continua sprijinul pentru Ucraina. Nu pot fi anulate sancțiuni atât timp cât nu se ajunge la pace și nu îndepărtăm de actuala situație”, a subliniat Olaf Scholz, mai arată Gândul.

„Președintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri și semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere în cadrul războiului”, au relatat, vineri, agențiile ruse de știri, citate de Reuters, arată News.ro.

Sugestia lui Putin privind o administrație temporară vine după ce susținuse că autoritățile din Ucraina nu sunt un partener de negociere legitim, întrucât președintele Volodimir Zelenski a rămas la putere după finalul mandatului său, în mai 2024.

„Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice și a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populației și apoi să începem discuțiile cu ei despre un tratat de pace”, a susținut Putin, mai scrie News.ro.

„Elon Musk, miliardarul din spatele Tesla și SpaceX, a anunțat că va finaliza majoritatea reducerilor de cheltuieli federale promise, în valoare de 1 trilion de dolari, în doar 64 de zile, înainte de încheierea mandatului său ca «angajat special al guvernului»”, scrie Reuters, citată de Libertatea.

„Într-un interviu acordat Fox News, Musk a declarat că Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), pe care îl conduce temporar, a identificat soluții pentru a scădea cheltuielile guvernamentale de la 7 la 6 trilioane de dolari. Potrivit lui Musk, reformele sale includ: Reducerea numărului de angajați din sectorul public Vânzarea unor active guvernamentale Anularea unor contracte considerate ineficiente Până acum, DOGE susține că a economisit 115 miliarde de dolari, însă aceste cifre nu au fost verificate independent și sunt contestate de experți”, relatează Libertatea.

„Dacă acest plan nu reușește, America se va scufunda. De aceea o facem”, a declarat Musk, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

Planul lui Musk: Reducerea cheltuielilor federale cu un trilion de dolari, în doar 64 de zile was last modified: martie 28th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: