Pace în Ucraina sau noi sancțiuni impuse Rusiei?

31 mart. 2025
Vizualizari: 832

În timp ce sondajele de opinie din ultimele săptămâni îl dau drept favorit, în cursa electorală din turul 1, pe George Simion; președintele Consiliului Național al AUR, Claudiu Târziu, se arată mult mai rezervat în legătură cu posibilitățile AUR de a acumula voturile lui Călin Georgescu.

„Modul în care a fost desemnat George Simion este un rezultat al unor compromisuri. Am ajuns să ne căciulim pur și simplu de susținerea lui Călin Georgescu”, a explicat  recent Claudiu Târziu, scrie Evenimentul zilei.

„Eu sper ca în cele din urmă să fi meritat totul, toate aceste concesii, toate aceste cedări de la principiile noastre și de la valorile noastre să fi meritat. Faptul că am ajuns ca un partid mare cum suntem să ne căciulim pur și simplu de susținerea unui om care câștigase turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2024, alegeri anulate, sper să fi meritat pentru ca al nostru candidat să câștige această bătălie”, a adăugat președintele Consiliului Național al AUR, Claudiu Târziu, mai notează Evenimentul zilei.

Claudiu Târziu a mai subliniat că nu știe câți dintre susținătorii lui Călin Georgescu îi vor acorda voturile lui George Simion.

„Nu. Nu știm câte dintre voturile acordate domnului Georgescu în primul tur de anul trecut se vor transfera la George Simion. Nu știm ce prezență va fi la vot. Nu știm de ce sunt capabili încă acei candidați care se plasează în sondajele de opinie în top cinci. Pot apărea foarte multe lucruri care să ne dea peste cap calculele și să nu intrăm în turul al doilea”, a mai spus Claudiu Târziu, scrie Evenimentul zilei.

Candidatul USR, Elena Lasconi, a declarat că nu îi va susține în niciun context pe Crin Antonescu, Victor Ponta. Lasconi spune că Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, nu va intra în turul al doilea.

„Nu o să îl susțin niciodată pe Antonescu și pe Ponta, niciodată pe Nicușor Dan, niciodată”, a afirmat Lasconi, duminică seară, la B1TV, scrie România liberă.

„Anul trecut, pe primele locuri erau domnul Geoană, la un moment dat, apoi domnul Ciolacu și domnul Simion, iar rezultatul final a fost Georgescu – Lasconi”, a amintit candidata USR, mai arată România liberă.

Întrebată ce i-ar spune lui Donald Trump, dacă l-ar întâlni, Lasconi a declarat că i-ar aminti că românii care au vrut să se stabilească în SUA, au făcut-o înainte de 1989.

„Eu, dacă aș fi președintele României, i-aș spune foarte clar, că românii care au vrut să migreze în SUA au făcut-o înainte de Revoluție și au făcut-o greu. Românii nu-și doresc să plece în SUA ca să lucreze acolo sau să se mute în SUA, că au de ales dintre 26 de state din UE, sunt mai aproape de casă, sunt cu inima acasă și vor să vină de Paște, de Crăciun”, a spus Elena Lasconi, mai scrie România liberă.

Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reclamă lipsa primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de la conducerea urbei, odată cu intrarea sa în campania electorală.

„Începe o nouă săptămână fără un buget aprobat pentru București. Campania e în toi, primarul general este complet absent, iar problemele se adună. (…). Primăria generală este scufundată în datorii. ELCEN, compania Ministerului Energiei, care produce agentul termic, are de încasat peste 1,2 miliarde de lei de la PMB. Asta este doar datoria curentă, fără sumele istorice. ELCEN are nevoie urgentă de fonduri pentru a achiziționa gaz (fără gaz, nu poate produce agent termic, iar Bucureștiul riscă să rămână fără apă caldă) și pentru a cofinanța modernizarea celor 3 CET-uri din anii 1960-1970 (Sud, Progresu și Grozăvești), pentru care ministerul energiei a obținut, la finalul anului trecut, 361 de milioane de euro din fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare, după eforturi supraomenești”, afirmă Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook, scrie News.ro.

Ministrul Energiei adaugă că proiectul de buget propus de primarul general „aflat în campanie” nu acoperea „nici măcar” costurile pentru anul în curs pentru termoficare și transport public.

„Zero bani pentru plata datoriilor. Greu de înțeles de ce ar tolera cineva o asemenea situație. Atunci când ai datorii, prima dată trebuie să le plătești, apoi vezi cu ce bani rămâi să faci altele”, afirmă Burduja, mai arată News.ro.

Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, afirmă că România trebuie să se încadreze anul acesta în deficitul de 7% și că nu există altă soluție decât să se ajusteze cheltuielile dacă nu se realizează venituri.

„7% (n. red. – deficitul bugetar) este realizabil dacă avem tot timpul ochii pe venituri și pe cheltuieli. Deci dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. Altă soluție nu există. Este matematică simplă. Este lucru simplu și acasă, în familie. Dacă nu ai veniturile realizate, trebuie să ajustezi cheltuielile”, a declarat, sâmbătă, ministrul de Finanțe într-o emisiune la. Digi24, scrie News.ro.

„Sigur ne încadrăm în 7%, că n-avem altă variantă. Nu avem altă variantă nici în fața agențiilor de rating, n-avem altă variantă nici în fața Comisiei Europene, n-avem altă variantă nici ca sustenabilitate a datoriei publice. Deci 7% este o bornă obligatorie pentru indiferent cine este la guvernare și indiferent cine este ministru la Finanțe”, a afirmat Tanczos Barna, mai arată News.ro.

Trump amenință Rusia cu tarife dure pentru exporturile de petrol, în cazul în care aceasta blochează acordul de pace propus pentru Ucraina.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Într-o declarație surprinzătoare, fostul președinte american, Donald Trump și-a manifestat nemulțumirea față de liderul rus Vladimir Putin, criticându-l pentru că a pus sub semnul întrebării legitimitatea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Într-un interviu acordat NBC, Trump s-a declarat «foarte supărat» și «enervat» de poziția lui Putin, o schimbare semnificativă față de abordarea sa tradițională față de Moscova. Declarația vine în contextul în care Putin a sugerat, prin intermediul agențiilor ruse de presă, că Ucraina ar trebui să fie plasată sub o administrație temporară care să permită organizarea de noi alegeri și semnarea unor acorduri-cheie pentru încheierea conflictului”, relatează România liberă.

„Dacă Rusia este vinovată, voi impune un tarif între 25% și 50% pe tot petrolul rusesc”, a declarat Trump, mai scrie România liberă.

„Această poziție contrastantă vine după ce, în februarie, Trump îl acuza pe Zelenski că «refuză să organizeze alegeri» și «îl numea un dictator fără alegeri»”, mai notează România liberă.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut organizației Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerată ilegală, să se dizolve și să depună armele, la o lună după ce liderul său în detenție, Abdullah Öcalan, a lansat un apel similar.

„Ne așteptăm ca organizația să se dizolve fără întârziere și să depună complet armele”, a declarat Erdogan într-un mesaj cu ocazia sărbătorii Eid el-Fitr, care marchează sfârșitul lunii de Ramadan, scrie România liberă.

„Abdullah Öcalan, liderul PKK, a cerut pe 27 februarie ca luptătorii organizației să depună armele, după mai bine de patru decenii de conflict sângeros cu statul turc. Aflați în detenție pe o insulă din apropierea Istanbulului, Öcalan a îndemnat la pace, sperând într-o încetare a violenței. (…) Totuși, PKK a impus condiții, inclusiv cererea de eliberare a lui Öcalan, pe care guvernul turc l-a respins ferm, refuzând și orice propuneri de încetare a focului”, relatează România liberă.

„Între timp, apelul lui Öcalan a stârnit speranțe de reconciliere în rândul unor turci, care visau la sfârșitul conflictului armat și la un impuls pentru democrație. Cu toate acestea, speranțele au fost în mare parte spulberate de arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Considerat principalul rival al lui Erdogan, Imamoglu a fost acuzat de susținere a PKK și a fost arestat pe 19 martie, stârnind o serie de manifestații naționale și alimentând criza politică din Turcia. Arestarea lui Imamoglu a amplificat fricțiunile politice interne, în special în contextul în care voturile kurzilor au jucat un rol crucial în succesul său electoral la Istanbul”, mai arată România liberă.

Seară liniștită!

Pace în Ucraina sau noi sancțiuni impuse Rusiei? was last modified: martie 31st, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: