Noi decizii ale Curţii Constituţionale

19 ian. 2018
Vizualizari: 2307

Sâmbătă, 20 ianuarie, în Piața Universității din Capitală, sunt chemați manifestanți din toată țara să protesteze împotriva modificării legilor justiției.

Dacă acum cîteva zile presa scria că mai mulți manifestanți clujeni vor să plece pe jos spre București pentru a participa sâmbătă la miting, azi News.ro scrie că „Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR, organizează o deplasare cu autocarul de la Cluj-Napoca pentru mitingul care va avea loc sâmbătă, în Capitală”.

Fostul senator scrie pe contul său de Facebook că: „este apelul unui cetățean care crede că majoritatea modificărilor la legile justiției reduc din puterea Parchetului, unele fiind «pro causa pentru liderii PSD care au probleme cu justiția»”, arată News.ro.

„«Unele modificări sunt bune, dar majoritatea reduc din puterea Parchetului și, implicit, a DNA, iar unele sunt pro causa pentru lideri ai PSD care au probleme cu justiția. Eu dau PSD-ului 60 de zile să arate dacă poate sau nu poate, dar doamna Dăncilă a declarat că sprijină modificările la legile justiției, ceea ce nu este de permis», a declarat, joi seară, la Digi 24, fostul senator UDMR, Peter Eckstein-Kovacs”, mai scrie News.ro.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că Parlamentul European va dezbate în următoarea sesiune plenară, din februarie, în plenul de la Strasbourg, situația justiției din România.

„«Este un semnal clar că încercările PSD și ALDE de a controla și slăbi justiția nu trec neobservate, iar faptul că Parlamentul European a decis să dezbată – chiar în a doua sesiune plenară din acest an – situația justiției din România, arată îngrijorarea serioasă, existentă la nivelul Uniunii Europene față de încercările de slăbire a sistemului de justiție din România. Pe tot parcursul anului 2017, Guvernele României, conduse de PSD și ALDE și majoritatea din Parlamentul României, au încercat să convingă lumea civilizată că cei 500.000 de români care au ieșit în stradă, la începutul anului trecut, ca să protesteze împotriva corupției, au greșit și că politicienii care propun slăbirea justiției au dreptate. Nu au putut convinge pe nimeni cu asemenea manevre de dezinformare», afirmă europarlamentarul român”, potrivit News.ro.

Cotidianul scrie azi despre un nou raport dat publicității de Grupul de state împotriva corupției (GRECO).

„Potrivit raportului, autoritățile din România au îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări făcute în 2016. Șapte recomandări nu au fost implementate deloc, iar alte patru, doar parțial, precizează Consiliul Europei într-un comunicat”, citat de Cotidianul.

„Astfel, GRECO este de părere că România nu a acordat încă o atenție corespunzătoare îmbunătățirii activității Agenției Naționale de Integritate. În privința reformelor legate de judecători și procurori, GRECO observă aceeași acțiune decisivă limitată. Raportul mai arată că măsurile pentru a face sistemul de justiție mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. GRECO a cerut autorităților române să prezinte un raport privind implementarea recomandărilor în curs până la 31 decembrie 2018”, notează Cotidianul.

Agerpres scrie azi că „Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări joi, după ce GRECO a publicat un raport în care arată că România a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor privind prevenirea și combaterea corupției, că Ministerul Public va fi în continuare consecvent în a apăra ordinea de drept și legile europene ale Justiției”.

Și tot Agerpres consemnează o declarație a fostului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, pe tema recentului raport GRECO.

„«Bănuiesc că acest raport a fost întocmit mai degrabă cu niște date mai vechi decât pe ceea ce s-a întâmplat, să spunem, în ultimele dezbateri parlamentare. (…) Comisia juridică a transmis informații GRECO. Spre exemplu, despre ceea ce era în sarcina Parlamentului în Codul de conduită. Am transmis explicații, cred eu – pertinente, despre procesul legislativ. Nu știu dacă acelea au fost luate în final în considerare, pentru că erau fără niciun fel de dubiu cu privire la procedurile parlamentare urmate în cazul anumitor acte normative de interes public», a declarat senatorul Robert Cazanciuc”, arată Agerpres.

Rămânem la capitolul „Justiție” și consemnăm două decizii importante ale Curții Constituționale.

„Probele obținute în mod nelegal și declarate nule în procesul penal trebuie înlăturate din dosare, pentru a se garanta prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, a decis, joi, Curtea Constituțională a României”, scrie Agerpres.

Despre cealaltă decizie ÎCCJ, informează News.ro: „Decizia de a refuza acces la informațiile clasificate trebuie să aparțină întotdeauna unui judecător, a stabilit Curtea Constituțională, care a dezbătut, joi, o excepție de neconstituționalitate ridicată de ÎCCJ”.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, o sesizare privind legea care le permite miniștrilor, parlamentarilor, primarilor și prefecților să fie comercianți persoane fizice.

„Legea dedusă controlului Curții Constituționale are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003, în sensul eliminării incompatibilității funcțiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, cu calitatea de comerciant persoană fizică”, arată News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Noi decizii ale Curții Constituționale was last modified: ianuarie 19th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: