Story Highlights
- Ședința din 24 noiembrie 2015
- Excepţia de neconstituționalitate admisă
- Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii
Decizia CCR | Actul normativ | Articol | Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015 | Codul muncii | Art. 60 alin. (1) lit. g) | Dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale |
Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.
Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii
„(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:
(…)
g) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”.
Prin Decizia pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale.
Alte precizări cu privire la respectiva decizie
Curtea a reținut că scopul reglementării, acela de a proteja activitatea sindicală prin instituirea unei măsuri de protecție a mandatului exercitat de reprezentanții aleși în organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni în coliziune cu interesele angajatorului, care, respectând dispozițiile criticate, este pus în situația de a suporta o sarcină excesivă, de natură a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art. 44 din Constituție. Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată [asigurată, de altfel, de prevederile art. 220 alin. (2) din Codul muncii], iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art. 61 și art. 65 din Codul muncii.
Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).