MMFTSS. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 1875/ 2005 privind protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor faţă de riscurile datorate expunerii la azbest
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de H.G. pentru modificarea H.G. nr. 1875/ 2005 privind protecția sănătății și securității lucrătorilor față de riscurile datorate expunerii la azbest.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (11 aprilie 2025 până la data de 20 aprilie 2025).
Redăm, în continuare, conținutul Proiectului:
ART. I. Hotărârea Guvernului nr. 1.875/2005 privind protecția sănătății și securității lucrătorilor față de riscurile datorate expunerii la azbest, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 24 ianuarie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) Dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la locul de muncă la agenți cancerigeni sau mutageni ori la substanțe toxice pentru reproducere, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 din 11 mai 2021, cu modificările și completările ulterioare se aplică ori de câte ori sunt mai favorabile sănătății și securității lucrătorilor la locul de muncă.”
2. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 3 – În sensul prezentei hotărâri, termenul „azbest” desemnează următorii silicați fibroși, care sunt clasificați ca substanțe cancerigene categoria 1A în temeiul părții 3 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006:
(…)
9. Articolele 17-18 și 21-22 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„Art. 17 – În funcție de rezultatele evaluării inițiale a riscului și pentru a asigura respectarea valorii-limită relevante prevăzute la art. 5, angajatorul trebuie să asigure efectuarea cu regularitate a măsurătorilor concentrației de fibre de azbest în aer la locul de muncă în timpul fazelor operaționale specifice.
Art. 18 – Prelevarea probelor trebuie să reflecte expunerea personală a lucrătorului la pulberea provenită din azbest sau din materiale cu conținut de azbest.”
„Art. 21 – Durata prelevării este stabilită astfel încât să se poată stabili expunerea reprezentativă pentru o perioadă de referință de 8 ore, respectiv un schimb de muncă, prin măsurări sau prin calcule ponderate în timp.
Art. 22 – Măsurări ale concentrației de fibre se efectuează cu microscopie electronică sau cu orice altă metodă alternativă care oferă rezultate echivalente sau mai precise.”
10. Articolul 23 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 23
a) În scopul măsurării concentrației fibrelor de azbest în aer, prevăzută la art. 17, se iau în considerare numai fibrele cu lungimea mai mare de 5 micrometri, lățimea mai mică de 3 micrometri și raportul lungime/lățime mai mare de 3:1.
b) Prin excepție de la prevederile lit. a), de la 21 decembrie 2029, se iau în considerare, de asemenea, fibrele cu o lățime mai mică de 0,2 micrometri, în sensul art. 5 alin. (2) lit. (a).”
11. Articolul 24 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 24
(1) În cazul în care valoarea-limită relevantă prevăzută la art. 5 este depășită sau dacă există motive să se creadă că materialele care conțin azbest și care nu au fost identificate anterior lucrării au fost perturbate și astfel s-a produs praf, munca încetează imediat.
(2) Nu se continuă munca în sectoarele afectate până când nu au fost luate măsurile specifice de protecție a lucrătorilor în cauză.
(3) În cazul în care valoarea-limită relevantă prevăzută la art. 5 este depășită, sunt identificate cauzele depășirii valorii-limită și se iau măsuri adecvate de remediere a situației cât mai curând posibil.”
12. Articolul 26 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 26
(1) În cazul în care expunerea nu poate fi redusă prin alte mijloace, iar respectarea valoriilimită impune utilizarea echipamentului individual de protecție respiratorie, aceasta nu poate fi permanentă și trebuie să fie menținută la minimul necesar pentru fiecare lucrător.
(2) Pentru durata muncii care necesită purtarea unui astfel de echipament se prevăd pauze regulate în funcție de constrângerile fizice și climaterice și, după caz, cu consultarea lucrătorilor sau a reprezentanților acestora din întreprindere sau unitate, în conformitate cu prevederile art. 18 și 19 din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare.”
(…)
22. La articolul 45, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Evidența tuturor cazurilor de boli profesionale diagnosticate medical asociate azbestului se ține în Registrul operativ național informatizat al bolilor profesionale constituit la nivelul Centrului național de monitorizare a riscurilor din mediul comunitar – Secția sănătate ocupațională și informare toxicologică, Compartimentul sănătate ocupațională din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.”
23. După articolul 45 se introduce un nou articol, art. 45^1, cu următorul cuprins:
„Art. 45^1 – O listă orientativă a bolilor care pot fi cauzate de expunerea la azbest este menționată în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.”
24. Anexa la Hotărârea Guvernului 1.875/2005 „RECOMANDĂRI PRACTICE pentru supravegherea clinică a lucrătorilor expuși la pulbere provenind din azbest sau din materiale un conținut de azbest” se completează și devine Anexa nr. 1, cu următorul cuprins:
(…)
25. După anexa la Hotărârea Guvernului 1.875/2005 „RECOMANDĂRI PRACTICE pentru supravegherea clinică a lucrătorilor expuși la pulbere provenind din azbest sau din materiale un conținut de azbest”, care devine Anexa nr. 1 la hotărâre, se introduc două noi anexe, anexa nr. 2 și anexa nr. 3, cu următorul cuprins:
(…)
Pentru consultarea proiectului, a Anexelor și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.
Vezi și MMFTSS. Reuniunea informală a Consiliului ECOFIN de la Varșovia