MIPE. Proiect: O.U.G. pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere şi schimbare a destinaţiei, conversia sau modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor

28 feb. 2025
Vizualizari: 224

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor,  pentru modificarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, precum și pentru modificarea alin. (3) al art. 29^1 din O.U.G. nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (9 martie 2025), pe adresa de e-mail secretariat.dgpcs@mfe.gov.ro.

Redăm, în cele ce urmează, conținutul Proiectului:

Art. I – (1) Începând cu data prezentei ordonanțe de urgență, proiectele de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor finanțate prin Programul operațional Infrastructură mare 2014-2020 în cadrul Axei prioritare 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul specific 8.2 – Creșterea gradului de interconectare a Sistemului național de transport a gazelor naturale cu alte state vecine, care nu sunt eligibile pentru etapizare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, care au fost preluate la finanțare de către Administrația Fondului pentru Mediu din Fondul pentru Mediu, se finanțează de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea finalizării proiectelor.(2) Finanțarea în valoare de 1.186.394.918 lei se acordă Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în două tranșe după cum urmează:

a) 836.518 lei, până la finalul anului 2025;

b) 558.400 lei în cursul anului 2026.

(3) Lista proiectelor și valoarea finanțării acordate este prevăzută în anexa, care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

(4) Contractele de finanțare aferente proiectelor prevăzute la alin. (3) se modifică prin act adițional prin care se stabilesc sursele de finanțare ale bugetului și condițiile aplicabile decontării și plății cheltuielilor, precum și condițiile de recuperare a sumelor utilizate neconform, aferente activităților realizate în perioada 01 .ianuarie 2024 – 31 decedmbrie 2026 în scopul finalizării fizice/implementării integrale și funcționale, demonstrat prin Raportul final al beneficiarului, însoțit de documente justificative în acest sens.

(5) Proiectele care nu au Raportul final al beneficiarului aprobat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 31 decembrie 2025, devin proiecte nefuncționale, în condițiile Secțiunii nr. 7 din COMUNICAREA COMISIEI – Orientări referitoare la încheierea programelor operaționale adoptate pentru a beneficia de asistență din partea Fondului european de dezvoltare regională, a Fondului social european, a Fondului de coeziune și a Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și a programelor de cooperare transfrontalieră din cadrul Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA II) (2014-2020) – C/2024/6126) și ale art. XLIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Distinct de raportul prevăzut la alin. (4), până la data de 31 mai a fiecărui an, după caz, beneficiarii proiectelor prevăzute la alin. (3) raportează Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene modul de utilizare a sumelor din veniturile obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, exprimată în tone de dioxid de carbon echivalent, redusă prin implementarea proiectelor în anul precedent, precum și orice alte informații suplimentare referitoare la utilizarea veniturilor.

(7) Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene comunică autorității publice centrale pentru protecția mediului, până la data de 30 iunie a fiecărui an, modul de utilizare a sumelor din veniturile obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, exprimată în tone de dioxid de carbon echivalent, redusă prin implementarea proiectelor în anul precedent raportării, o scurtă descriere a proiectului finanțat, precum și orice alte informații suplimentare referitoare la utilizarea veniturilor, necesare pentru finalizarea raportării către Comisia Europeană. (8) Predarea – preluarea documentațiilor necesare finanțării investițiilor din cadrul proiectelor prevăzute la alin. (3) se realizează pe bază de protocol încheiat între Administrația Fondului pentru Mediu și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Art. II   Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 28 decembrie 2011, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările și completările ulterioare,  se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 10 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f) cu următorul cuprins:

„f) Suma de 1.186.395 mii lei, din soldul existent la data de 31 decembrie 2024, din sumele acumulate, conform lit b) se face venit la Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene și se virează de către gestionarul contului, în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitarea Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene, într-un cont distinct de venituri ale bugetului de stat, deschis pe numele acestuia, la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București, pentru finanțarea, în perioada 2025-2026, a proiectelor nefinalizate aferente sistemelor de transport al gazelor naturale, pentru care au fost încheiate contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 2 – Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, prevăzute în anexa  la prezenta ordonanță.”

 

(…)

Pentru consultarea Proiectului de Hotărâre, a Anexei și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.

Sursa informației

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vezi și MIPE. Măsuri concrete agreate la Bruxelles privind sprijinirea persoanelor vulnerabile și modernizarea educației

MIPE. Proiect: O.U.G. pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor was last modified: februarie 28th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.