MDLPA. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
Documentația poate fi consultată și la sediul instituției din Bulevardul Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București – Punctul de informare. Proiectul de act normativ se poate obține în copie, pe bază de cerere depusă la Punctul de informare al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparență decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunțului prin formularul online disponibil accesând: Formular pentru colectarea de propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, ca mesaj în format electronic la adresa de e-mail: transparenta@mdlpa.gov.ro, prin poștă, pe adresa Bulevardul Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București, cod poștal 050706 sau la sediul instituției, la Registratură, intrarea se face prin Strada Apolodor nr. 17, sector 5, București, cod poștal 050706, între orele 08:30-17:00 (luni-joi) și între orele 08:30-14:30 (vineri).
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului de O.U.G.:
Art. I. – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 292, alineatul (1) se completează și va avea următorul cuprins:
„(1) Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local al comunei, al orașului sau al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a), care au în administrare bunul respectiv sau de ministerul cu atribuții în domeniul finanțelor publice, dacă prin lege nu se dispune altfel”
2. La articolul 292^1, alineatele (1) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Prin derogare de la dispozițiile legale în vigoare, trecerea unui bun din domeniul public al statului, care este înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și care nu este înscris în cartea funciară, în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se poate realiza, până la finalizarea Programului național de cadastru și carte funciară, fără înscrierea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
(…)
(3) Autoritățile administrației publice locale au obligația de a înscrie dreptul de proprietate cu privire la bunul prevăzut la alin. (1) în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în maxim 3 ani de la dobândirea dreptului de proprietate.”
3. La articolul 358, alineatul (1) se completează și va avea următorul cuprins:
„(1) Trecerea unui bun din domeniul privat al statului în domeniul privat al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului local, a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a), care au în administrare bunul respectiv sau de ministerul cu atribuții în domeniul finanțelor publice, dacă prin lege nu se dispune altfel.”
4. La articolul 358, după alineatul (3) se introduc cinci alineate noi, alin. (3^1) – (3^5), cu următorul cuprins:
„(3^1) În situația în care autoritățile administrației publice locale identifică, pe raza administrativ-teritorială a acestora, bunuri imobile care fac parte din domeniul privat al statului pentru care nu sunt cunoscute entitățile cărora li s-a atribuit un drept real și care prezintă interes pentru autoritățile administrației publice locale, acestea notifică ministerul cu atribuții în domeniul finanțelor publice și solicită inițierea demersurilor pentru trecerea bunurilor respective în proprietatea unității administrativ-teritoriale.
(3^2) Prin excepție de la prevederile alin.(2), în situația în care bunurile imobile proprietate privată a statului solicitate de către autoritățile administrației publice locale sunt destinate deservirii unui interes public local, trecerea se realizează fără plata contravalorii bunurilor, cu condiția menținerii acestora în proprietatea unităților administrativ-teritoriale pe o perioadă de cel puțin 10 ani de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat transferul de proprietate.
(3^3) Guvernul aprobă, prin hotărâre inițiată de ministerul cu atribuții în domeniul finanțelor publice, transferul bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (3^2), inclusiv condițiile care privesc transferul de proprietate asupra bunului imobil respectiv. Pentru bunurile aflate în domeniul privat al statului care nu sunt înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul privat al statului, prin hotărârea Guvernului se aprobă și înscrierea în inventarul centralizat.
(3^4) În baza hotărârii Guvernului adoptate potrivit prevederilor alin. (3^3), autoritățile administrației publice locale, împreună cu ministerul cu atribuții în domeniul finanțelor publice, operează înscrierea și/sau scoaterea bunurilor din inventarul bunurilor din domeniul privat al statului centralizat.
(3^5) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (3^3), autoritățile deliberative ale administrației publice locale adoptă o hotărâre prin care declară bunurile de interes public local/județean, după caz, aprobă înscrierea acestora în inventarul bunurilor care fac parte din domeniul public al unității administrativ-teritoriale și stabilesc titularul dreptului de administrare, după caz.”