Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local – modificări (O.U.G. nr. 18/2025)

31 mart. 2025
Vizualizari: 362

Actul modificat

Actul modificator Sumar
Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local

(M. Of. 853 din 20 decembrie 2010, cu modif. și compl. ult.)

O.U.G. nr. 18/2025 pentru modificarea art. 5 alin. (5^1) și art. 12 alin. (1^1) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local

(M. Of. nr. 275 din 28 martie 2025)

– modifică: art. 5 alin. (5^1) și art. 12 alin. (1^1).

 

În M. Of. nr. 275 din data de 28 martie 2025 s-a publicat O.U.G. nr. 18/2025 pentru modificarea art. 5 alin. (5^1) și art. 12 alin. (1^1) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local.

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse actlelor normative.

Art. 5 alin. (5^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 5, alineatul (5^1) va avea următorul cuprins:

„(5^1) Pentru realizarea lucrărilor de utilitate publică de interes național prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), eliberarea amplasamentului prin devierea/protejarea rețelelor de utilități amplasate în zona unde se vor desfășura lucrările de execuție se realizează de către expropriator, în regie proprie sau prin antreprenorul din contractul de execuție a lucrării de utilitate publică, în baza proiectului tehnic pentru relocare utilități avizat de deținătorul de utilități. Eliberarea amplasamentului prin devierea/protejarea rețelelor de utilități amplasate în zona unde se vor desfășura lucrările de execuție se poate realiza și prin deținătorul de utilități, în situația în care lucrările de utilitate publică de interes național prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) se suprapun cu lucrările de utilitate publică de interes național ale deținătorului de utilități, în baza unei convenții încheiate cu expropriatorul. Costurile aferente lucrărilor de eliberare a amplasamentului prin devierea/protejarea rețelelor sunt suportate de expropriator”.

Art. 12 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 12, alineatul (1^1) va avea următorul cuprins:

„(1^1) Pentru lucrările de utilitate publică de interes național prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), terenurile necesare gropilor de împrumut, precum și terenul necesar depozitării materialului din lucrare pot fi expropriate și se supun prevederilor prezentei legi. După finalizarea lucrărilor, terenurile expropriate pentru asigurarea gropilor de împrumut, precum și cele necesare depozitării materialului din lucrare se transmit, potrivit legii, la cerere, unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se situează”.

Alte reglementări

Dispozițiile art. I pct. 1 sunt aplicabile lucrărilor de utilitate publică de interes național prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, pentru care nu a fost încheiat contractul de execuție lucrări sau contractul de proiectare și execuție lucrări la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local – modificări (O.U.G. nr. 18/2025) was last modified: aprilie 1st, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.