Laudatio susținut de dna Nicoleta Ţăndăreanu cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a

27 dec. 2024
Vizualizari: 628

Ioan Chelaru: Premiul „Viorel Mihai Ciobanu” în domeniul dreptului procesual civil și al dreptului internațional privat. Se acordă lucrării „Drept procesual civil. Partea generală. Judecata în primă instanță”, apărută la Editura Hamangiu, sub semănătura profesorului Nicolae-Horia Țiț. O rog pe doamna profesor Nicoleta Țăndăreanu să facă laudatio pentru lucrare. 

Nicoleta Țăndăreanu: Bună seara, doamnelor, bună seara, domnilor! Am primit onorabila misiune de a face laudatio pentru o lucrare extrem de valoroasă, pentru o personalitate a dreptului românesc, aș putea spune, pentru că autorul deja este deținător al mai multor premii. Lucrarea se numește „Drept procesual civil. Partea generală. Judecata în primă instanță”, editată de Editura Hamangiu, și aparține domnului conferențiar universitar dr. Nicolae-Horia Țiț. Câteva cuvinte despre autor: Domnul Nicolae-Horia Țiț a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut doctoratul la aceeași facultate, la aceeași universitate și, rămânând consecvent instituției în care s-a format, în prezent, este cadru didactic și decanul Facultății de Drept. 

Aș vrea să relev un lucru mai puțin cunoscut, probabil, din experiența domniei sale și țin să menționez această experiență, pentru că ea se reflectă foarte pregnant în această lucrare, și anume calitatea sa de formator și de expert în cadrul programelor de formare profesională, în cadrul Institutului Național al Magistraturii, deci de formare a judecătorilor în domeniul noilor coduri, dar și de formator la Institutul de Pregătire a Avocaților, centrul teritorial Iași. Domnul conferențiar este un cunoscut autor de cursuri universitare, de tratate, monografii, lucrări în reviste de specialitate de mare prestigiu și, cum spuneam mai devreme, deținător al altor premii pentru lucrări de-a lungul carierei. 

Lucrarea premiată astăzi este o lucrare extrem de vastă. Este structurată în 18 capitole și cuprinde toate aspectele legate de judecata în primă instanță, de la definirea și analizarea principiilor procedurii civile și a condițiilor de exercitare a acțiunii civile și până la ultimul act de procedură în ceea ce privește judecata în primă instanță, și anume deliberarea și pronunțarea hotărârii. Timpul nu-mi permite să fac o prezentare a întregii lucrări, pentru că, după cum știm, el ne presează. 

Autorul abordează exhaustiv toate aspectele procedurale legate de judecata în primă instanță, făcând o analiză temeinică, documentată a instituțiilor specifice, prin prisma nu doar a Codului de procedură civilă, ci a tuturor actelor normative aplicabile, și nu lipsește referirea și analiza prin prisma mecanismelor de unificare a jurisprudenței în competența Înaltei Curți de Casație și Justiție și, de asemenea, analiza prin prisma respectării dreptului la un proces echitabil, având în vedere Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența CEDO. 

Contribuția autorului este remarcabilă pentru că oferă soluții la tot pasul. Am observat că încearcă să delimiteze foarte fin distincțiile dintre diferitele mecanisme ale aceleiași instituții juridice, să despice firul în patru și să găsească soluții la probleme foarte des întâlnite, dar și la probleme extraordinar de rare sau poate doar imaginate de autor. Eu am o experiență în aplicarea procedurii civile de aproape 30 de ani și vă spun, sincer, că la unele dintre soluțiile pe care dânsul le-a propus și le-a abordat nici nu m-am gândit.  

Ceea ce face din această lucrare una de excepție este gândirea extrem de profundă, de logică și de structurată a autorului și faptul că este un instrument de lucru pentru cei care doresc să acceadă într-o profesie juridică și pentru tinerii juriști chemați să aplice instituțiile din Codul de procedură civilă. Aș vrea, în încheiere, să felicit autorul pentru această lucrare, să îi doresc să scrie în continuare lucrări cel puțin la fel de valoroase și care să fie tot mai căutate de juriști și de cei care doresc să înțeleagă mecanismele. Mulțumesc! 

Laudatio susținut de dna Nicoleta Țăndăreanu cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a was last modified: decembrie 27th, 2024 by Nicoleta Țăndăreanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicoleta Țăndăreanu

Avocat dr.; Fost judecător, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Arbitru, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României; Formator, Institutul Naţional al Magistraturii
A mai scris: