Laudatio susținut de dl Ioan Chelaru cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a

16 dec. 2024
Vizualizari: 503

Ioan Chelaru: Sub același premiu, așa cum spuneam, Comisia de Jurizare a mai apreciat o lucrare, căreia noi îi acordăm o diplomă de excelență. Lucrarea se numește „Procedura divorțului. Analiza extinsă asupra dispozițiilor de drept substanțial și procedural incidente”, apărută la Editura Pro Universitaria. 

Dragi prieteni, într-un început de secol în care familia, căsătoria, bărbatul, femeia, soțul, soția încep să devină noțiuni înlocuite, într-un moment în care căsătoria parcă nu mai este atât de visată de tineri, într-un moment în care legăturile de iubire, de prietenie se transformă mai des, mult mai des în parteneriate civile decât în căsătorie, într-un început de secol în care numărul de divorțuri, motivate în diverse forme și care, din punct de vedere procedural, pot fi la instanță, la notar sau la starea civilă, apare această carte a unei tinere, pe care recunosc că am luat-o – hai să arunc o privire, că, pe vremuri, mai practicam, eram în domeniu, am și scris o carte, în urmă cu foarte mulți ani, despre căsătorie și divorț – și am fost extraordinar de plăcut surprins. Nu neapărat de cele cinci capitole sau de cele în jur de 300 de pagini, ci de modul în care generația nouă nu numai că privește și studiază dreptul, dar cum poate găsi fațete ale instituțiilor de drept cărora nu că nu le-am dat importanță, dar uneori le-am privit așa, în trecere; și cum atâtea fațete ale familiei, căsătoriei, divorțului și tot ce înseamnă acest cortegiu au fost descoperite de autoarea acestei lucrări. Recunosc că m-au surprins și călătoria dumneaei prin țări ale lumii, legat de procedurile de divorț, bineînțeles, și istoria, și în România, dar și în alte locuri, a căsătoriei și a divorțului. 

Și ce înseamnă procedura actuală în România și dedesubturile acesteia, pe care numai practicienii, indiferent că sunt judecători, sunt notari, sunt avocați sau sunt în alt domeniu, cum ar fi ofițerii de stare civilă, le practică… O carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care nu numai că au preocupări în domeniu, dar care uneori întâlnesc, pe media sau printre prieteni, situații de această natură! Nu întotdeauna un divorț înseamnă și limita vieții. Nu întotdeauna! Sigur că, de multe ori, înseamnă o ruptură, cu consecințe mai mari sau mai mici, funcție de copii, funcție de patrimoniu, funcție de multe alte lucruri. O carte căreia noi i-am acordat această diplomă de excelență, și o rog pe doamna Raluca Hurubă să vină să o primească și să ne și rostească câteva cuvinte! 

Laudatio susținut de dl Ioan Chelaru cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a was last modified: decembrie 16th, 2024 by Ioan Chelaru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Chelaru

Este profesor universitar doctor, avocat și președintele Uniunii Juriștilor din România.
A mai scris: