Kelemen Hunor: „Statul trebuie să se reformeze!”

26 mart. 2025
Vizualizari: 1042

Cu un război la graniță și cu o datorie externă uriașă, cu alegeri anulate și Președinte interimar, cu politicieni în care poporul și-a pierdut încrederea, România este departe de a găsi calea spre redresare. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că statul trebuie să se reformeze pentru a evita „să ne întoarcem sub autoritatea FMI”.

„Ținta noastră este să reducem deficitul acesta la 7%. Nu va fi ușor, dar este posibil să facem acest lucru, să avem o creștere economică peste 2%, noi am spus 2,5%, dar eu undeva cu 2-2,2% aș fi mulțumit la sfârșitul anului, văzând ce se întâmplă în jurul nostru și mai ales această imprevizibilitate în zona comercială și economică. Și România este extrem de conectată, cum e și normal, într-o lume globalizată și expusă la tot ce se întâmplă în economia mondială și în comerțul mondial. De aceea, sigur că ceea ce noi am crezut că se va întâmpla în decembrie-ianuarie, s-ar putea să se schimbă un pic, după taxele vamale și după, încă nu știm ce ne aduce viitorul în această relație transatlantică. Dar trebuie să menținem această creștere și cu investiții majore. Ceea ce am simțit că, da, cei de la Ministerul de Finanțe, cu toate structurile, fac un efort pentru a ne așeza în acest cadru bugetar votat în ianuarie-februarie în Parlament, pe de o parte”, a declarat Kelemen Hunor la postul de televiziune Euronews, scrie România liberă.

Kelemen Hunor spune că „trebuie să plătim datoriile” și să evităm intrarea sub autoritatea FMI.

„Asta înseamnă în acest an, doar dacă ne gândim la ceea ce înseamnă dobânda, în jur de 50 de miliarde pe an, ceea ce este foarte mult. Și bineînțeles, trebuie să susținem acest deficit de 7% – asta înseamnă împrumuturi și creștere economică. Din asta se poate susține. Și trebuie sa vorbim foarte clar cu oamenii. Statul trebuie să se reformeze, trebuie să intre în slujba cetățeanului, nu cetățeanul trebuie reformat, nu firmele trebuie reformate, nu economia privată trebuie s-o reformăm noi, noi trebuie să reformăm statul și raportarea statului la cetățean și la zona de afaceri. Asta este treaba guvernului, asta trebuie să facă guvernul în acest an, în condițiile în care avem și campanie, avem și această reașezare globală, politică, economică și tot ce vreți dumneavoastră. Dar asta este pariul nostru. (…) Nu vreau să ne întoarcem sub autoritatea FMI – asta trebuie evitat. Că ar fi catastrofal pentru România”, a transmis liderul UDMR, mai scrie România liberă.

Partidul AUR a anunțat că va organiza, miercuri, un miting în cadrul căruia  vor cere, „turul II, înapoi” și îl vor sărbători pe Călin Georgescu, cu ocazia împlinirii vârstei de 63 de ani, miting pentru care a obținut autorizație.

„Luptăm pentru democrație și pentru alegeri libere! Suntem alături de Călin Georgescu și tragem un semnal de alarmă cu privire la lovitura de stat dată de sistem! AUR va protesta mâine, 26 martie, începând cu ora 16:00, în fața sediului AEP, iar începând cu ora 17:30 vom fi alături de românii care se vor afla în Piața Victoriei”, se arată într-un comunicat de presă al AUR, scrie Gândul.

„Prin protestul de la ora 16:00, din fața sediului Autorității Electorale Permanente (AEP), AUR anunță că va cere demisia lui Zsombor Vajda, președintele interimar al instituției”, mai notează Gândul.

„Din fața sediului AEP, membrii și simpatizanții AUR vor merge în Piața Victoriei, acolo unde, începând cu ora 17:30, vor fi alături de românii care vor să transmită un mesaj clar de ziua lui Călin Georgescu: democrația nu e de vânzare, iar vocea poporului trebuie ascultată”, se mai arată în comunicatul AUR, mai scrie Gândul.

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara și Bihor, constând în investiții în exploatarea de grafit, de magneziu și de cupru.

„Sunt alături de domnul ministru Bogdan Ivan, ministrul Economiei și Digitalizării, și avem împreună o veste extrem de bună. Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara și Bihor. Este vorba de trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Și vorbim aici de grafit, de magneziu și de cupru”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.

În același context, premierul Ciolacu a menționat discuțiile purtate despre aceste proiecte cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a spus că proiectul privind exploatarea grafitului este unul „100% românesc”.

„Vorbim despre un proiect 100% românesc, atunci când ne referim la proiectul de 200 de milioane de euro al SALROM, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei și Digitalizării, care va asigura o exploatare de 15.000 de tone pe an de grafit, grafit care va putea fi folosit în tot ceea ce înseamnă industria de automotive, industria de apărare, pentru stocarea de energie. E un proiect care vine într-un context în care Europa are nevoie tot mai mare de această resursă și această resursă se mai găsește în România și încă într-o țară din Uniunea Europeană”, a declarat Ivan, mai arată Cotidianul.

Ministrul Ivan a oferit detalii și despre investiția privind exploatarea de magneziu.

„De asemenea, când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro. Vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică și care, de asemenea, poate fi folosită și în industria farmaceutică. Acest proiect vine și completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de importantă”, a explicat ministrul Ivan, mai notează Cotidianul.

„Procurorii au dispus măsura controlui judiciar pentru 21 dintre angajații CFR cercetați în dosarul de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual și înșelăciune. Restul persoanelor vizate în dosar sunt cercetate în libertate”, scrie Cotidianul, citând News.ro.

„Mai mulți controlori de trafic sunt acuzați că ar fi blocat în aplicația oferită de angajator posibilitatea ca CFR să vândă anumite bilete, locurile fiind oferite unor persoane care nu plateau”, mai arată Cotidianul.

„O comisie a camerei inferioare a Parlamentului Federației Ruse susține că a trimis către procurorii ruși și Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei documente despre care consideră că ar constitui «un amestec al României în treburile interne ale Rusiei»”, scrie România liberă, citând GroundNews.

„Agenția de presă rusă a preluat anunțul făcut rușilor de președintele comisiei, Vasily Piskarev, care este și președintele Comitetului pentru Securitate și Anticorupție al Dumei de Stat, în care acesta declară că ar avea «materiale care documentează acțiunile ostile ale autorităților române față de Federația Rusă», pe care «le-a trimis către Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Externe Rus». (…) În mesajul său, deputatul afirmă că materialele pe care le cataloghează drept ostile provin de la forumul „Marea Neagră: granița viitorului pentru o Europă sigură și stabilă”, organizat recent în Parlamentul român. Forumul care i-a nemulțumit pe ruși a fost organizat de reprezentanți ai «Forumului Națiunior Libere din Post-Rusia», organism care a fost creat după invadarea Ucrainei de către Rusia și al cărui scop declarat este «41 de state independente, libere, dezvoltate și de succes, în locul unui Imperiu nebun», potrivit site-ului său oficial. Organizația a fost interzisă în Rusia”, relatează România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost reținută pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Informația a fost confirmată de către Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al instituției, transmite agora.md., citată de România liberă.

„Reținerea a avut loc în seara zilei de 25 martie curent. Potrivit unor imagini video care circulă în mediul online, Guțul a fost reținută în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. (…) De menționat este faptul că, la 25 martie curent, Procuratura Anticorupție a anunțat că acuzatorii au finalizat susținerea acuzării în instanța de judecată, într-o cauză în care Guțul este vizată. Aceasta este învinuită de complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic și a unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat”, scrie România liberă.

Seară liniștită!

Kelemen Hunor: „Statul trebuie să se reformeze!” was last modified: martie 26th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: