JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Sarcina probei nivelului maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale
Raportat la susținerile reclamantelor, in sensul ca personalul care beneficiază de aceleași condiții trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul aceleiași categorii profesionale și familii ocupaționale, indiferent de instituție sau autoritate publică, în exercitarea acestui rol activ, instanța de fond are obligația legala de a verifica aceste susțineri ale reclamantelor în privința nivelului maxim de salarizare, sens în care se pot solicita lămuriri de la angajator cu privire la nivelul maxim al salariului acordat la data de 9.04.2015 în cadrul instituției pârâte pentru funcția/gradul/treapta și gradația la care au fost încadrate fiecare dintre reclamante. Aspectele învederate de către reclamante trebuie analizate în toate detaliile lor, dându-se astfel certitudine raporturilor juridice între părți și permițând verificarea ulterioară din partea instanței a legalității și temeiniciei susținerilor reclamantelor.
Conform dispozițiilor art. 117 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, „dispozițiile prezentei legi se completează cu prevederile legislației muncii, precum și cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislației specifice funcției publice”.
Așa fiind, sensul art. 287 C. mun. este acela de a răsturna sarcina probei în cadrul conflictelor de muncă, aceasta nemaicăzând în sarcina reclamantului, așa cum este în dreptul comun, ci în sarcina angajatorului, indiferent de calitatea procesuală a acestuia de reclamant sau pârât.
Legiuitorul a avut în vedere, prin această dispoziție de favoare dată în considerarea angajaților, poziția dominantă pe care angajatorul o are în cadrul raportului de muncă, ce îi permite să își constituie probe pentru fiecare din aspectele derulării raporturilor juridice cu angajații săi și care poziție poate constitui o piedică în calea obținerii de probe pertinente de către angajați.
(Curtea de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, Decizia civilă nr. 966 din 10 septembrie 2019, rezumată de judecător dr. Diana Duma-Pătrașcu)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!