Story Highlights
- M. Of. nr. 542 din 21 iulie 2015
- H.G. nr. 576/2015
- Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului
Actul de aprobare | Actul aprobat | Sumar |
H.G. nr. 576/2015 (M. Of. nr. 542 din 21 iulie 2015) | Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului | Art. 1-5 |
În M. Of. nr. 542 din 21 iulie 2015, s-a publicat H.G. nr. 576/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului (M. Of. nr. 496 din 3 iulie 2014).
Vă prezentăm, în continuare, prevederile respectivelor norme:
Art. 1 din Norme
Art. 1 prevede faptul că pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă prevăzută la art. 1 alin. (1) [Ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, denumită în continuare liberul, se acordă în condițiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copilului de a verifica anual starea de sănătate a acestuia] din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului părintele sau reprezentantul legal al copilului depune cererea la angajator cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic.
Modelul cererii este prevăzut în anexa nr. 1.
De asemenea, se mai prevede faptul că potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) [Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita] din Legea nr. 91/2014, la cerere se atașează o copie a documentului din care să rezulte calitatea de părinte, respectiv de reprezentant legal al copilului, după caz, precum și o declarație pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita.
Art. 2 din Norme
Potrivit art. 2, vizita la medic prevăzută anterior poate fi efectuată în sistemul public de sănătate sau în sistemul privat.
Art. 3 din Norme
Art. 3 prevede faptul că după efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligația de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce conțin rezultatul controlului medical.
De asemenea, precizează faptul că pe baza documentelor prezentate de părinte sau, după caz, de reprezentantul legal al copilului, medicul de familie al copilului eliberează o adeverință, din care rezultă efectuarea controlului medical. Modelul adeverinței este prevăzut în anexa nr. 2.
În sfârșit, stabilește faptul că în situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie va elibera și o scutire medicală pentru copil.
Art. 4 din Norme
Potrivit art. 4, ziua lucrătoare liberă acordată se justifică prin depunerea la angajator a adeverinței prevăzute mai sus, eliberată de către medicul de familie fără perceperea de taxe, în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării acesteia.
Art. 5 din Norme
Conform art. 5, anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din respectivele norme metodologice.