Examenul de admisibilitate a excepţiei de neconstituţionalitate. Analizarea corectitudinii folosirii mijlocului procedural în scopul pentru care a fost prevăzut de lege

30 dec. 2024
Vizualizari: 233
  • Legea nr. 47/1992: art. 29 alin. (5)
  • NCP: art. 155 alin. (1)
  • NCPP: art. 275 alin. (2)

Prin decizia penală nr. 1898/A din data 21 decembrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în baza art. 421 pct. 1 lit. b) din C. proc. pen., s-a respins, ca nefondat, apelul declarat de apelantul-revizuent A. împotriva sentinței penale nr. 216/10.05.2023, pronunțate de Judecătoria Roșiori de Vede, în dosarul nr. x/2022.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., a fost obligat inculpatul la plata sumei 300 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare ocazionate de judecarea apelului.

Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru apelantul-revizuent, în cuantum de 942 RON, s-a dispus a se avansa din fondurile Ministerului Justiției și a rămas în sarcina statului.

În temeiul art. 29 alin. (5) raportat la art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, s-a respins, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Legea nr. 286/2009, în interpretarea indicată de revizuentul A..

Pentru a dispune astfel, prin sentința penală nr. 216 din data de 10.05.2023, pronunțată în dosarul nr. x/2022, Judecătoria Roșiorii de Vede a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul A., cu privire la sentințele penale nr. 140/22.06.2016, pronunțată de Judecătoria Roșiori de Vede, în dosarul nr. x/2015, modificată prin decizia nr. 569A/12.04.2017, pronunțată de Curtea de Apel București, sentința penală nr. 141/22.06.2016, pronunțată de Judecătoria Roșiori de Vede, în dosarul nr. x/2015, rămasă definitivă prin decizia nr. 1791/A/05.12.2016, pronunțată de Curtea de Apel București și sentința penală nr. 195/25.07.2017, pronunțată de Judecătoria Roșiori de Vede, în dosarul nr. x/2017, rămasă definitivă prin decizia nr. 37/21.09.2017, pronunțată de Tribunalul Teleorman.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 86 din 31 ianuarie 2024)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând recursul declarat de revizuentul A., în temeiul art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, Înalta Curte constată că este nefondat, pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe cerințe, și anume:

– excepția să fie ridicată în fața instanțelor de judecată, la cererea uneia dintre părți sau, din oficiu, de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial, respectiv de procuror în fața instanței de judecată, în cauzele în care participă;

– excepția să vizeze neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare;

– excepția să nu aibă ca obiect prevederi constatate ca neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale. O asemenea condiție este consecința caracterului general obligatoriu și al efectelor erga omnes al deciziilor Curții Constituționale;

– excepția să aibă legătură cu soluționarea cauzei, indiferent de obiectul acesteia.

În aplicarea acestui text de lege, instanța de judecată realizează o verificare sub aspectul realizării condițiilor legale în care excepția de neconstituționalitate, ca incident procedural, poate fi folosită, care nu echivalează cu o analiză a conformității prevederii atacate cu Constituția și nici cu soluționarea de către instanță a unui aspect de contencios constituțional, căci instanța nu statuează asupra temeiniciei excepției, ci numai asupra admisibilității acesteia.

Ca orice mijloc procedural, excepția de neconstituționalitate nu poate fi utilizată decât în scopul și cu finalitatea prevăzute de lege, respectiv pentru verificarea constituționalității unei dispoziții legale care nu a mai fost declarat neconstituțional printr-o decizie anterioară a Curții.

În consecință, în cadrul examenului de admisibilitate a excepției de neconstituționalitate, instanța trebuie să analizeze, implicit, corectitudinea folosirii mijlocului procedural în scopul pentru care a fost prevăzut de lege.

Așadar, textul de lege impune condiția ca pentru admisibilitatea cererii de sesizare a Curții Constituționale să nu poată face obiectul excepției prevederile constatate ca fiind neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale.

În ceea ce privește condiția de admisibilitate privind faptul că excepția vizează prevederi legale ce nu au constatate ca fiind neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale, în acord cu instanța de fond se constată că această condiție nu este îndeplinită întrucât cu privire la dispozițiile art. 155 alin. (1) din C. pen., Curtea Constituțională a pronunțat decizia nr. 297/26.04.2018 prin care s-a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” este neconstituțională, întrucât aceste dispoziții legale sunt lipsite de previzibilitate, fiind de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situație juridica incertă referitoare la condițiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârșite, întrucât sintagma are în vedere și acte care nu sunt supuse comunicării acestuia.

De asemenea, ulterior, prin Decizia nr. 358/26.05.2022, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 155 alin. (1) din C. pen. sunt neconstituționale în ansamblul lor.

Așadar, întrucât deciziile pronunțate de instanța de contencios constitutional au constat textul art. 155 alin. (1) din C. pen. ca fiind neconstituțional într-o anumită interpretare, având în vedere și faptul că una dintre condițiile prevăzute de lege pentru ca cererea de sesizare a Curții Constituționale să fie admisibilă este ca excepția să nu aibă ca obiect prevederi constatate ca neconstituționale printr-o decizie anterioară a Curții Constituționale, Înalta Curte reține că o nouă sesizare a instanței de contencios constituțional, cu excepția de neconstituționalitate a art. 155 alin. (1) din C. pen., declarant neconstituțional, excedează cadrului legal învederat.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispozițiilor art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, recursul formulat de revizuentul A. împotriva dispoziției din cuprinsul deciziei penale nr. 1898/A din data 21 decembrie 2023, pronunțate de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, privind cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) din Legea nr. 286/2009.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Totodată, față de culpa procesuală a recurentului, în temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., îl va obliga pe acesta la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Examenul de admisibilitate a excepției de neconstituționalitate. Analizarea corectitudinii folosirii mijlocului procedural în scopul pentru care a fost prevăzut de lege was last modified: decembrie 18th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.