Europenii nu mai au încredere în politicieni

25 iun. 2020
Vizualizari: 617

Deschidem Revista din această seară cu rezultatele unui sondaj realizat în țările UE, de către Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), care relevă ruptura dintre politicienii și cetățenii UE.

„Șase din zece cetățeni ai UE sunt de părere că politicienilor și partidelor dominante nu le pasă de ei”, indică un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), transmite miercuri DPA, citată de Libertatea.

„În cazul românilor, proporția este mai mare – opt din zece români sunt convinși că decidenților nu le pasă de ei. În România, 80% dintre persoane sunt de acord cu afirmația «Politicienilor și partidelor dominante nu le pasă de oameni ca mine», țara noastră fiind depășită în acest clasament doar de Croația, unde proporția este de 81%, notează Agerpres. Valoarea cea mai mică a indicatorului se înregistrează în statele membre nordice (Suedia – 28%, Danemarca – 30% și Finlanda – 32%). (…) Astfel, 73% din rândul celor care se confruntă cu probleme materiale se simt neglijați de politica tradițională”, se arată în sondajul menționat, scrie Libertatea.

„O treime dintre respondenți a afirmat că drepturile omului servesc doar celor care nu le merită, precum criminali și teroriști. La nivelul UE, doi din trei cetățeni sunt de acord cu afirmația: ‘«Unii oameni au un avantaj incorect de pe urma drepturilor omului». Proporția variază de la 57% în Italia și 60% în Danemarca la 61% în România, Luxemburg și Suedia și la 90% în Malta. (…) De asemenea, ancheta sociologică a evidențiat o acceptare răspândită a corupției. Doar 4% dintre cei intervievați au menționat că o oficialitate le-a cerut vreodată banii sau alte cadouri. Totuși, valoarea acestei proporții este de 18% în Grecia, 13% în România și 11% în Lituania”, mai arată Libertatea.

După epidemia de COVID-19, inundațiile lovesc, în aceste zile, România. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat că vineri seară va fi atins vârful inundațiilor din  România. Ministrul a mai spus că instabilitatea atmosferică accentuată se va mai diminua în zilele următoare.

 „Atât colegii de la Apele Române, cât și cei de la ISU  sunt pregatiti si vom face față. Dacă vârful va fi vineri seară, sâmbată vom fi pe scadere. Dar de sâmbătă nu vom mai avea  precipitații în Moldova. Este Cod Roșu în Buzău, Brașov și Harghita”, a spus ministrul Costel Alexe, scrie Evenimentul Zilei.

„În legătură cu deplasarea sa Stânca-Costești, Botoșani, unde se aștepta o viitură periculoasă din Ucraina, Costel Alexe a afirmat că autoritățile au luat măsurile necesare pentru diminuarea pericolului”, mai arată Evenimentul Zilei.

„Cu o suprafata de 140.000 ha, este cel mai mare lac de pe râul Prut si al doilea ca marime din țară, după lacul de la Portile de Fier.În condițiile exploatării de până în prezent NH Stânca-Costești și-a arătat pe deplin utilitatea ca element principal pentru controlul viiturilor în bazinul hidrografic al râului Prut. Este de remarcat că, atât în 2008, dar și în 2010, acumularea a ținut sub control cele mai mari volume de viitură de pe cursurile interioare, asigurând protejarea localităților de pe ambele maluri pe o lungime considerabilă, efectele favorabile ale acumulării fiind simțite până în zona confluenței cu fluviul Dunărea”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus marți seară că la finalul acestei săptămâni se va lua decizia redeschiderii restaurantelor.

„1 iulie este o dată la care ne uităm, dar este o dată la care n-am ajuns încă acolo și trebuie să treacă și de această evaluare din această săptămână. Nu este îmbucurător ce s-a întâmplat săptămâna trecută, cazurile s-au înmulțit, au trecut de 300. Astăzi a fost o primă zi în care au scăzut, sunt sub 300. Așteptăm evaluarea de la Institutul Național de Sănătate Publică, de la Ministerul Sănătății și vom lua o decizie în funcție de evaluare”, a spus Virgil Popescu, marți seară, la Digi 24, citat de Știrile Transilvaniei.

CFR Călători anunță că va repune progresiv în circulație, începând din 1 iulie, trenurile internaționale a căror circulație a fost suspendată.

„Potrivit CFR Călători, în urma negocierilor purtate de conducerea companiei cu operatorii feroviari OBB din Austria și MAV Start din Ungaria, se reia circulația prin frontierele feroviare Curtici – Lokoshaza și Episcopia Bihor – Biharkerestesz, a trenurilor internaționale cu plecare din București Nord, Brașov, Timișoara Nord care au ca destinație Budapesta și Viena”, relatează News.ro.

„Totodată, ca urmare a acordului de circulație din partea administratorului feroviar BZD din Bulgaria, CFR Călători va repune în circulație, din 6 iulie, trenurile internaționale 1095 și 1094 pe ruta București Nord – Ruse și retur, conform mersului din extrasezon, având în vedere faptul că nu s-a obținut încă acordul pentru circulația feroviară către Salonic și Halkali/Istanbul”, mai arată News.ro.

Curtea Constituțională a anunțat că va dezbate, pe data de 15 iulie, sesizarea Guvernului cu privire la dublarea alocațiilor.

„Termen de judecată 15 iulie pentru sesizarea referitoare la Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrarii în vigoare a art. I pct.1 din Legea 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61 /1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap”, a transmis, marți seară, Curta Constituțională, scrie News.ro.

„Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul atacă această lege la Curtea Constituțională întrucât parlamentarii nu au prevăzut sursele de finanțare pentru dublarea alocațiilor.În 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocațiilor. În 16 ianuarie, Guvernul a amânat, prin Ordonanță de Urgență, dublarea alocațiilor, până la 1 august”, mai scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Europenii nu mai au încredere în politicieni was last modified: iunie 25th, 2020 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: