EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 65 – Ediție specială cu ocazia zilei de 8 martie: Doamnele profesiilor juridice
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
[…]
Cornel Dărvășan: Ne bucurăm că astăzi sunteți cu noi, mai ales că o să facem o emisiune diferită de celelalte – cu încleștări legislative, cu articole, cu interpretări. Astăzi vrem să știm exact cum a fost drumul dumneavoastră în această lume a dreptului. Cum a început și ce v-a determinat să luați această cale? Și, bineînțeles, specializarea și specialitatea dumneavoastră.
Ramona Bulcu: Doamna Dobra, sunt curioasă.
Ofelia Dobra: Accept provocarea și pentru că în stânga mea se află reprezentantul Ministerului Public și recunosc că primele gânduri, ca proaspăt absolvent, a fost de a merge către ramura publică, în special către profesia de procuror. M-am reorientat rapid, deși nu credeam foarte tare în această reorientare, grație unei doamne avocat care mi-a deschis ușile și tainele avocaturii, o doamnă care m-a învățat și cum trebuie abordată, să zic așa, lumea juridică – totdeauna prin filtrul situației sociale pe care o ai în fața ta. După care am plecat către profesia de executor judecătoresc. Am plecat fără să știu foarte multe despre această profesie, în schimb am abordat-o ca pe o provocare. Era o profesie – în anul 2003 am avut depunerea jurământului ca executor judecătoresc – nouă pe piața profesiilor juridice și am spus de ce nu. E adevărat că era o profesie dominată de colegi bărbați, însă am prins curaj în momentul în care, deși era primul examen de accedere în profesie, am observat că majoritatea concurentelor erau doamne. Și atunci am zis: Este un nou start, de ce nu?
Cornel Dărvășan: Să știți că pe mine m-ar bucura mai mult să mă execute o doamnă, decât un domn. Așa este percepția, că doamnele sunt un pic mai suave, mai înțelegătoare, când este vorba despre profesia dumneavoastră.
Ofelia Dobra: Probabil că așa este. În schimb, eu cred că pe doamne le caracterizează perseverența. Or, din perspectiva executorului judecătoresc, perseverența este un „atu” pe care nu ți-l dorești atunci când problema pe care o ai de evitat este înfrângerea voinței tale. Dar lucrurile au diferite nuanțe.
Cornel Dărvășan: Așa este. Cine dorește să continue periplul?
Ramona Bulcu: Pot să continui eu. Ideea aceasta de înfăptuire a justiției cred că m-a pasionat încă din copilărie, ceva tendințe am văzut la copiii din jurul meu, care chiar mă solicitau, cumva, să le soluționez anumite mici certuri, neînțelegeri… Un pic era ceva mai mult de mediere, dar având în vedere că procurorul apără nu numai ordinea de drept, așa cum prevede legea supremă în stat, dar și drepturile și libertățile cetățenilor, acest lucru m-a determinat să urmez, de fapt, pe cineva din familie, să devin procuror, și chiar am vrut ca ștafeta să fie preluată de fiica mea, dar deocamdată ea s-a oprit și a îmbrățișat profesia de avocat. Rămâne de văzut dacă va face mai târziu pasul spre magistratură. Nu regret deloc că am optat spre această latură a magistraturii, și anume procuror. Aveam șanse de multe ori să trec și judecător, însă dacă te obișnuiești, ca într-o familie, cu un anumit colectiv, cu o anumită normă pe care trebuie să o urmezi și în care crezi, atunci cred că poți să realizezi lucruri foarte frumoase și zona pe care am mers eu, oricum, a fost mai mult legată de comunicare – comunicare cu publicul – fiind procuror de ședință preponderent și apoi, peste 15 de ani, purtător de cuvânt, șef al biroului de presă al Parchetului General. Deci foarte mult legat de zona comunicării.
Cornel Dărvășan: În urmă cu câțiva ani ați scris un articol, un eseu – Femeia magistrat. Aș vrea să spicuiesc câte ceva din acest eseu, care este foarte bine scris – eu sunt pasionat de scris și mă bucur că ați scris. Mă refer puțin la zeița Justiției – Themis. „Îmi încolțește în minte o altă întrebare” – scrieți dumneavoastră în urmă cu câțiva ani: „De ce este legată la ochi? Poate că, femeie fiind, se știe că nu este doar așa cum am descris-o mai înainte, ci, totodată, este și sensibilă, fragilă, emotivă – trăsături ce ar putea impieta în momentul în care ea ar trebui să încline balanța în favoarea celui care are dreptate și nu a celui care ar impresiona-o, sensibiliza-o dintr-un motiv sau altul” (n.n.: citat din respectivul eseu). E adevărat lucrul acesta?
Ramona Bulcu: Da. Nu numai în ceea ce am desfășurat eu am regăsit aceste repere, ci și în activitatea depusă de colegele mele de-a lungul celor 22 de ani aproape, de când sunt eu procuror, și am avut foarte multe contacte cu o grămadă de colege din țară – și colegi, bineînțeles, dar de ce spun colege? Pentru că suntem la un moment în care dedicăm emisiunea aceasta zilei de mâine, Ziua Internațională a Femeii, și noi, la acest moment, suntem într-o ușoară majoritate doamne, în Ministerul Public, procurori, față de colegii procurori. Și, în consecință, am creionat acest portret, deși contra timp, am avut ocazia, pentru un concurs, totuși, în timp am sedimentat toate aceste lucruri pe care le-am scris și am crezut în ce am scris și cred în continuare.
Cornel Dărvășan: Vă mulțumesc. Doamna Badiu…
Laura Badiu: Ce să vă spun?! Iubesc oamenii și iubesc Dreptul, în speță Civilul. De aici pornește profesia mea. Am fost judecător un număr de ani, numai că, din păcate sau din fericire, n-am putut să conduc și să intru în complete penale. Pasiunea mea a fost Dreptul Civil, a fost Obligațiile, a fost Contractele… au fost oamenii. Acesta e motivul pentru care mi-am ales o carieră în notariat. Am avut noroc că am intrat încă de la început într-un birou notarial puternic, cu mulți asociați, mare, și acesta înseamnă că experiența pe care am avut-o acolo m-a definit ca notar. Mă gândeam acum că doamna procuror spunea că în parchet doamnele sunt într-o ușoară majoritate. Și în notariat doamnele sunt într-o ușoară – spre o bună – majoritate, dar cred, cu toată tăria, că în primul rând suntem conștiincioase și… Știți, poate că ați putea să spuneți că privirea de ansamblu a femeii profesionistă în Drept poate că este relativ mai limitată. Dar, în mod cert, este mai conștiincioasă și în mod cert femeia profesionistă în Drept este mai atentă la detalii. Cel puțin din punctul de vedere al meseriei mele, strict la meseria mea mă refer…
Cornel Dărvășan: Și nu numai cu privire la meseria dumneavoastră. În general, creierul femeii este setat în așa fel încât să fie atentă la detalii.
[…]
Cornel Dărvășan: Ați anticipat deja, stimate doamne, câteva lucruri care pot fi îmbunătățite în noile coduri, să spunem așa. Iată că sunt deja câțiva ani de când funcționează. Care ar fi lucrurile concrete, sintetizate în câteva cuvinte, pe care le-ați îmbunătăți urgent în profesia dumneavoastră?
Ramona Bulcu: Din punct de vedere la profesiei noastre, eu cred că văzând și ce se întâmplă de o bună vreme cu privire la statutul procurorului, într-adevăr, o întărire a statutului procurorului, deci o independență reală – pe care o are acum și care trebuie să rămână – este o garanție că, așa cum prevede constituantul, acest magistrat,procuror, va putea să aplice și să fie respectată ordinea constituțională, ordinea de drept în stat și să vegheze, așa cum este obligat prin legile de organizare, asupra respectării drepturilor și libertăților cetățenilor. Pentru că o mare parte a activității noastre are în vedere drepturile și libertățile atât ale inculpaților, cât și ale părților vătămate, persoane vătămate sau celelalte categorii de persoane care sunt prinse în acest angrenaj al unei desfășurări într-o procedură penală. Și faptul că, alături de problema aceasta a volumului foarte mare, pentru că mentalitatea noastră încă este calată, așa, pe această dorință de a avea contradictorialitate…
Cornel Dărvășan: Încă din școală e un volum teribil…
Ramona Bulcu: Se adaugă și această continuă avalanșă de modificări legislative care, așa cum spunea doamna notar, se bat de multe ori cap în cap și, mai mult decât ar fi vrut să facă bine, dăunează și cei care sunt puși să le aplice găsesc foarte greu o cale să poată să fie foarte corect actul pe care îl înfăptuiesc și, deci, să nu creeze nicio problemă niciuneia din părțile implicate în această procedură judiciară.
Cornel Dărvășan: Doamna executor…
Ofelia Dobra: Eu mi-aș dori o extindere sau o întărire – revenind la ceea ce a spus doamna procuror – a parteneriatului public-privat în procedurile de executare silită, pentru că la acest moment, din perspectiva Codului de Procedură Civilă avem interdicția de a pune în executare creanțele ce intră în componența bugetului general consolidat, însă din perspectiva Codului de Procedură Fiscală avem posibilitatea conexării, pentru prima dată în istoria Dreptului, să zic așa, civil, modernist, posibilitatea conexării celor două proceduri de executare. Dar, dincolo de această chestiune, până la urmă trebuie să înțelegem că fără un sprijin reciproc creanța fiscală cu creanța, chiar dacă este drept privat, nu poate ajunge să fie satisfăcută niciuna dintre ele sau se ajunge la un conflict care nu ar trebui să existe. Bunăoară, cum de curând Înalta Curte a dezlegat, în sfârșit, chestiunea ipotecii convenționale versus sechestrul dispus de organele de urmărire penală. Și unde, într-adevăr, în primă fază toți profesioniștii ne întrebam: există sau nu există un concurs real sau cum putem aborda problema astfel încât dezlegarea pe care o dăm în speța fiecăruia să fie una corectă. La fel, la acest moment cred că lucrurile astea ar putea fi reglate și extinse și în alte domenii. De exemplu, în ultimele zile am văzut din ce în ce mai multe adrese din partea ANABI – Administrația Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate –, unde și noi, și dânșii, suntem în faza, oarecum, de bâjbâială. Adică dânșii ne întreabă: „Instrumentați o procedură împotriva acestei persoane? Nu”. Ar trebui să ajungem la un protocol de colaborare, le registre electronice, la lucruri care să fluidizeze colaborarea și să putem să ajungem la un schimb rapid și util de informații.
Ramona Bulcu: Din punctul acesta de vedere, dacă-mi permiteți, eu cred că ați remarcat că există o colaborare mult mai bună decât în trecut cu Ministerul Public. Anul trecut s-a încheiat și un protocol de colaborare între Ministerul Public și UNEJ, tocmai pentru că, așa cum spunea și domnul procuror general astăzi, la bilanțul Ministerului Public, lumea este foarte interesată să se poată recupera prejudiciile. Deci puțin îi încălzește pe foarte mulți români că o persoană stă foarte mult în pușcărie, dacă tu nu poți să recuperezi din prejudiciile mari pe care le-a adus bugetului de stat. Și atunci, toate aceste zone de întrepătrundere a profesiilor juridice trebuie, într-adevăr, să conștientizeze că numai o bună cooperare va avea acest rezultat așteptat de opinia publică.
Cornel Dărvășan: Doamna Laura Badiu…
Laura Badiu: Mă gândeam acum că penalul pare-se că e regina probelor în societatea românească, în ultimul timp. Eu sunt civilistă. Nu cred, în civil, că schimbările trebuie adoptate de urgență, cred că domeniul civil are cu totul și cu totul alt specific. Instituția mea – noi, notarii publici –, atunci când se pune problema modificărilor în materie civilă suntem, ca regulă, destul de activi – lucru care ni s-a reproșat de multe ori. Dar nouă ni se pare că, dacă tu, profesionistul, nu ești activ atunci când se emite un proiect de lege sau când se adoptă o lege, atunci nu are sens să mai vorbești după ce actul normativ a fost adoptat. Civilul are cu totul și cu totul alt specific. O modificare trebuie gândită îndelung, mai ales că legea, odată emisă, în materie civilă rămâne literă moartă; pentru că viața creează, din momentul acela, noi alte momente în care trebuie să aplici textul legislativ.
Un singur lucru, însă, cred că l-aș face de urgență – și d-na judecător are dreptate: Aș întări parteneriatul dintre toate profesiile autorizate în domeniul juridic. Mi se pare normal ca procurorul să mă învețe cum vede el un anumit text din Drept. Eu sunt formată într-o anumită logică. La mine dacă oamenii vin să-mi povestească un lucru pe care trebuie să-l pun în cuvinte juridice, nu îl suspicionez sub niciun motiv, pentru că nu sunt învățată. Conduita și modul în care am învățat eu profesie este pe un anumit tipic. Este normal ca procurorul să mă învețe cum să mă feresc de eventuale infracțiuni; este normal ca executorul să mă învețe în ce condiții titlul meu constituie titlu executoriu; este normal ca eu să-l învăț pe executor cum se întâmplă cu succesiunile la cererea creditorului; așa cum este normal ca judecătorul să ne învețe pe noi cum se aplică un anumit text. Dacă vom sta cu toții separați, fiecare în căsuța lui, fiecare se va da deștept, n-o să ajungem nicăieri!
[…]
Miercuri, 7 martie 2018, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV”, găzduită de portalul universuljuridic.ro, ediție specială cu ocazia zilei de 8 martie.
Realizatorul emisiunii, domnul Cornel Dărvășan, a adus în fața reflectoarelor, în cadrul emisiunii, o serie de invitați speciali: Ofelia Dobra, executor judecătoresc în județul Ilfov, Laura Badiu, Președintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici, București și Ramona Bulcu, procuror-șef al Biroului de Informare Publică și Relații cu Presa.
Tema emisiunii a fost: „Doamnele profesiilor juridice”.
Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.