Discursul doamnei Veronica Mihailov-Moraru cu ocazia Conferinței Științifice Internaționale aniversare, „Realități și perspective ale învățământului juridic național, 65 de ani în serviciul jurisprudenței naționale”
Stela Botnaru: Vă mulțumim, domnule rector, și suntem siguri că mesajul Domniei voastre ne va inspira și ne va oferi o perspectivă importantă asupra viitorului Facultății de Drept.
Doamnelor și domnilor, astăzi ne mândrim cu o tradiție academică bogată și, în acest sens, vreau să vă aduc aminte despre faptul că, printre invitații noștri speciali, o onoare deosebită, pe lângă celelalte personalități pe care le aveți în față, o are doamna ministră a justiției, Veronica Mihailov-Moraru, de altfel, absolventă a Facultății de Drept USM, care se dedică în permanență consolidării sistemului judiciar din Republica Moldova. Prezența dumneavoastră, stimată doamnă Mihailov-Moraru, este un semn al importanței pe care o acordă Ministerul Justiției dezvoltării universitare și al rolului esențial pe care îl joacă Facultatea de Drept în pregătirea viitorilor specialiști în domeniul dreptului. Stimată doamnă, vă oferim cuvântul.
Veronica Mihailov-Moraru: Stimată audiență, domnule rector, stimate domnule secretar general, stimată doamnă secretar de stat, distinși invitați, stimați profesori și dragi studenți, întotdeauna este o emoție deosebită să revin la Facultatea de Drept, pe care am absolvit-o în cadrul Universității de Stat. Credeți-mă că nu am emoții echivalente cu prezența mea la Facultatea de Drept, incomparabile cu cele din cadrul unui proces judiciar în care am participat în calitate de avocat sau la diverse evenimente în calitate de ministru al justiției.
În numele Ministerului Justiției și al meu personal, vă adresez cordiale felicitări cu aniversarea a 65 de ani de la fondarea Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Aici este alma mater pentru multe generații de juriști, inclusiv pentru mine și mulți colegi de la Ministerul Justiției. Și, cu orice ocazie și cu atât mai mult cu această ocazie aniversară, venim să ne revedem cu drag profesorii și să ne bucurăm pentru noile realizări ale Facultății de Drept. Sunt sigură că în aceste zile împărtășiți între dumneavoastră sentimente de satisfacție pentru discipolii dumneavoastră, exprimați pasiune pentru profesare, primiți recunoștință, pe care le confirm și eu, împreună cu respectul pe care vi-l port. Un profesor al Facultății de Drept poate deopotrivă înălța un student în aspirațiile sale profesionale în domeniul dreptului, pe cât și de a-l demotiva suficient pentru a îmbrățișa o altă direcție în domeniul său profesional.
Mă bucur foarte mult să revăd profesori care au marcat mult direcția profesională pe care am ales-o în viață și cu care am plăcerea de a colabora în continuare în cadrul grupurilor de lucru la Ministerul Justiției, astfel încât să contribuim cu toții la o mai bună legislație, la mai bune mecanisme care să asigure o protecție efectivă a drepturilor cetățenilor. De asemenea, mă bucur mult să îl revăd și pe Domnia sa, domnul Președinte Timofti, nu am să uit niciodată atunci când dumneavoastră ați pus niște întrebări care m-au pus într-o anumită dificultate, dar cred că le-am depășit cu brio. Astăzi se vorbește mult despre reformarea justiției, despre eficiența și calitatea actului de justiție, despre calitatea profesioniștilor în domeniul dreptului, despre accesul la justiție și nivelul de respectare a drepturilor omului. Totul pornește de la valori, educație și formare profesională. Ceea ce avem astăzi în societate este și o parte de reflecție a mediului academic din domeniul dreptului. Societatea noastră trebuie să interiorizeze ideea că ordinea de drept, dezvoltarea economică și socială a lumii contemporane se bazează pe cunoaștere, astfel încât resursele umane sunt deseori mult mai importante decât resursele productive. Nivelul de dezvoltare al unei societăți este determinat în mod esențial de capacitatea sistemului său de învățământ de a cultiva calitatea, de a produce performanță, de a crește nivelul educației tinerilor. Mă bucur că Universitatea de Stat, Facultatea de Drept, înțelege a avea la baza activităților sale implicarea tot mai profundă în cercetarea științifică avansată de esență europeană spre a produce cunoaștere, pe lângă misiunea fundamentală de a organiza învățământ academic la standarde de calitate. Drept urmare, apreciez mult agenda conferinței de astăzi. Organizarea Conferinței Științifice Internaționale cu tematica „Realități și perspective ale învățământului juridic național”, cu o agendă atât de ambițioasă și cu formatori de înalt calibru, este mai mult decât binevenită în contextul actual – pe de o parte, acțiunile noastre ferme de aderare la Uniunea Europeană, pe de altă parte, noile evoluții în domeniul dreptului care trebuie mai mult ca oricând să răspundă la noile necesități, dar și noile provocări legate de digitalizare și, mai ales, legate de securitate.
Mă bucur că avem aceleași aspirații să îmbunătățim gândirea juridică și că, la fel, ne dorim ridicarea la cele mai înalte standarde a învățământului juridic național. Este, de aceea, necesar să promovăm cu toții valorile statului de drept, democrației și justiției echitabile prin munca de zi cu zi și cu a răspunde la provocările de zi cu zi. Legat de aceste obiective comune, permiteți-mi să vă împărtășesc un pic din activitățile curente ale Ministerului Justiției pentru a vă transmite convingerea că și noi, ca și dumneavoastră, ne îndreptăm spre aceleași scopuri.
În ultimele zile, în mod regulat ne întrunim cu echipa responsabilă de screening-ul bilateral pentru a verifica nivelul de pregătire a prezentărilor pe legislație, mă refer la compatibilitatea legislației naționale la acquis-ul comunitar în ceea ce ține mai ales de Capitolul 23, „Sistemul judiciar și drepturile fundamentale”, precum și Capitolul 24, ce ține de „Justiție, libertate și securitate”. Pe cele de la capitolul „Funcționarea instituțiilor democratice”, le-am ajustat deja recent. Recomandările Comisiei Europene pe Justiție, în mare parte, se regăsesc la Capitolul 23. De aceea, la minister suntem preocupați cu transpunerea unui șir de directive ale Uniunii Europene, care se referă la diverse domenii – drepturile procedurale ale părților, dreptul avocatului, în domeniul criminalității, în domeniul recuperării bunurilor infracționale ș.a.m.d. Și, inevitabil, aceasta va influența enorm noul curriculum al Universității și Facultății de Drept.
O atenție deosebită va fi acordată diversificării cursurilor de Drept european în cadrul programelor de licență și masterat, fiind determinată de necesitatea de a dota profesioniștii din domeniul juridic cu cunoștințe cuprinzătoare de drept comunitar, de a spori competivitatea absolvenților moldoveni și de a sprijini integrarea juridică și economică mai largă a Moldovei la Uniunea Europeană. O premisă care va facilita procesul de aderare este faptul că, în mare parte, am aliniat legislația Republicii Moldova în domeniul juridic la standardele europene, având însă mult de lucru la mecanismele de implementare. În efect vor interveni schimbări majore la nivelul instituțional al instituțiilor de drept, dar și la nivel conceptual, inclusiv în modul de abordare pentru soluționarea diferitor probleme de zi cu zi, inclusiv în jurisprudența națională, ceea ce ne va îndrepta inevitabil spre a găsi modalități ca învățământul juridic să răspundă acestor noi provocări tematice. Cert este că ne axăm din ce în ce mai mult pe dreptul Uniunii Europene. Acesta este deopotrivă challenge-ul, adică provocarea, dar și gap-ul, lacuna. Asta, de fapt, ne întreabă în mod constant și Uniunea Europeană. Cum stăm cu dreptul UE integrat în instituțiile de învățământ? Toate aceste activități, precum și mersul reformelor inițiate în justiție sunt indispensabile fără cunoașterea dreptului și pregătirea profesională constantă, pentru că altfel nu ar fi fost posibil să reformăm anumite segmente în domeniul justiției, să îmbunătățim legislația procesual penală, de exemplu, pentru a răspunde noilor provocări în domeniul justiției. Dar totul depinde de calitatea umană și profesională din instituțiile de drept noi create, inclusiv cele reformate. Nu pot să nu menționez despre importanța dezvoltării clinicilor juridice, care cred că pot avea un rol esențial în dezvoltarea culturii juridice a populației și, totodată, în pregătirea practică a viitorilor profesioniști. Documentul de politici în baza căruia activează Ministerul Justiției, strategie de dezvoltare pe sectorul justiției, 21-25, prevede ca obiective dezvoltarea mecanismelor, programele de informare și educare a persoanelor cu privire la accesul la justiție și competența autorităților din sectorul justiției. De aceea, vă îndemn să dezvoltăm și acest segment.
Mă bucur să văd în sală colegi din mai multe instituții de drept cu care am avut tot mai multe conexiuni în ultima vreme. Fiecare dintre dumneavoastră puteți confirma munca asiduă și responsabilitatea pe care o purtăm cu toții în aceste timpuri de tranziție. Evident, rezistența noastră de zi cu zi și modul de a găsi soluții la provocările de zi cu zi nu ar fi fost posibilă fără pregătirea noastră, inclusiv la Facultatea de Drept. Noi, cu dumneavoastră, pregătim sisteme care să răspundă la noile necesități, în domeniul sistemului judecătoresc, avocațial, notarial, al procurorilor, la care visează mulți studenți juriști, inclusiv pentru a avea cariere de succes. Studenții sunt cei care învață de la noi comunicare, atitudine, iar prin felul în care comunicăm noi și muncim, reprezentanții profesiilor juridice, judecători, avocați, procurori, executori judecătorești, notari, le vom oferi modelele pe care să le preia. Puterea exemplului este o sursă de inspirație și de motivare puternică. Fiecare fost student îndrăgește o profesie sau o disciplină, de fapt, în mare parte datorită profesorului său din facultate.
Stimați profesori, vă invit ca la acest for să discutați și cum ați putea să transmiteți viitorilor juriști o mai bună și modernă înțelegere a științei dreptului și pregătire temeinică pentru ca ei să continue eforturile de îmbunătățire a segmentului justiției. Probabil, peste vreo 15-20 de ani, ne vom bucura de rezultatele muncii noastre de astăzi. Pentru mine, personal, dar sunt sigură că și pentru dumneavoastră, va conta foarte mult să privim înapoi și să trăim sentimente de satisfacție, că nu doar am fost parte a proceselor de reforme, dar și că ele au fost continuate de aceia pe care astăzi îi învățați. De asemenea, că dumneavoastră ați contribuit la acestea prin programe inovative, prin cursuri noi, în locul celor învechite, cu timpul, prin promovarea în fiecare sală de concurs a valorilor europene de demnitate umană, libertate, democrație, egalitate, stat de drept și protecția drepturilor omului.
Prin urarea mea astăzi Facultății de Drept, vreau să doresc mulți ani înainte, marcați de reușite frumoase, prosperare, entuziasm perpetuu în activitățile pe care le desfășurați, generații de absolvenți de succes, putere să rezistați provocărilor din sfera învățământului juridic și să atingeți noi culmi. De asemenea, să țineți mereu la astfel de calități și virtuți, precum profesionalismul, integritatea, curajul și tenacitatea. Este adevărat că bunăstarea societății și evoluția țării în ansamblu depinde, pe de o parte, de politicieni, depinde de guvern, dar și de fiecare din această sală. Studenților și masteranzilor, îi îndemn să fie activi în crearea sorții lor profesionale, să participe la procesele decizionale ale facultății, să studieze aprofundat materiile clasice ale dreptului, dar și scrierea, argumentarea juridică, gândirea critică, elaborarea actelor procesuale, cercetarea spețelor. În ultimii doi ani am avut ocazia să am legătură directă cu noi absolvenți ai Facultăților de Drept, atât în cadrul concursurilor de angajare la Ministerul Justiției, cât și în cadrul activității în cadrul Comisiei de licențiere la Universitatea de Stat. Oricine a obținut succes în profesie, dragi studenți, vă va spune că secretul constă, de fapt, în multă, multă muncă, respectiv vă îndemn să cereți cele mai bune standarde și modele de învățământ juridic din lume, să deveniți juriști mai buni decât noi.
Felicitări tuturor! Vă mulțumesc! De asemenea, în încheierea discursului meu aș dori să avem un mic moment solemn privind înmânarea diplomelor de onoare pentru merite deosebite din partea Ministerului Justiției la propunerea Facultății de Drept. Astfel, cu permisiunea dumneavoastră, permiteți-mi să ofer diplomă de onoare domnului Anatol Colțeniuc. De asemenea, am plăcerea de a decerna diplomă de onoare domnului Vlad Vlaicu. De asemenea, am onoarea să înmânez diplomă de onoare doamnei Ludmila Dumneanu. Diplomă de onoare se înmânează și doamnei Cristina Popovici. Diplomă de onoare se înmânează domnului Valentin Roșca. Diplomă de onoare se acordă doamnei Aliona Chisari-Rurac. Și, nu în cele din urmă, diplomă de onoare se acordă și doamnei Ana Gurghiș.
Vă mulțumesc pentru atenție și mulțumesc tuturor pentru contribuție și lucruri de pus în cadrul grupurilor de lucru la Ministerul Justiției. O zi frumoasă!