Story Highlights
- Ședința din 19 octombrie 2015
- Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 22/2015
- Art. 141 din Codul muncii
Decizia ÎCCJ | Complet ÎCCJ | Actul normativ | Articol | Sumar |
Decizia nr. 22/2015 | Complet RIL | Codul muncii | Art. 141 | Fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din această lege, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de art. 142 din același act normativ. |
Potrivit comunicatului publicat pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), în ședința din 19 octombrie 2015, Înalta Curte s-a reunit pentru a dezbate cu privire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 141 din Codul muncii, republicat, raportat la art. 8 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață (rep. M. Of. nr. 603 din 31 august 2007; cu modif. ult.) respectiv dacă fapta angajatorului, de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, republicat, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de art. 142 din acest act normativ.
Obiectul recursului în interesul legii
Art. 141 Codul muncii
„Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității”.
Art. 139 alin. (1) Codul muncii
„Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 și 2 ianuarie;
– prima și a doua zi de Paști;
– 1 mai;
– prima și a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima și a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora”.
Art. 260 alin. (1) lit. g) Codul muncii
„Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte:
(…)
g) încălcarea de către angajator a prevederilor art. 139 și 142, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.
Art. 142 Codul muncii
„(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Art. 8 O.G. nr. 99/2000
„Structurile de vânzare cu amănuntul și cele în care se prestează servicii de piață pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii. Fiecare comerciant își stabilește orarul de funcționare cu respectarea prevederilor înscrise în legislația muncii și cu condiția respectării reglementărilor în vigoare privind liniștea și ordinea publică, și în conformitate cu solicitările autorităților administrației publice locale privind continuitatea unor activități comerciale sau de prestări de servicii, în funcție de necesitățile consumatorilor”.
Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 22/2015
Prin Decizia nr. 22/2015, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al PÎCCJ.
ÎCCJ a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 141 din Codul muncii, raportat la art. 8 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, fapta angajatorului de a desfășura activități de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu întrunește elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din această lege, atunci când angajatorul și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de art. 142 din același act normativ.
Pentru a vedea minuta Deciziei nr. 22/2015, vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).