[CUM A FOST] Lansare de carte: „20 Baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier”

1327       0

[CUM A FOST] Lansare de carte: „20 Baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier” 📅 31 mai 2024 [CUM A FOST] Lansare de carte: „20 Baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier”

Data 31 mai 2024
Locația Salonul Internațional de Carte Bookfest, București

Editura Universul Juridic a găzduit pe 31 mai 2024 evenimentul mult așteptat de lansare a cărții „20 Baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier”, coordonată de Alina Petronela Moșneagu și Luminița-Cristina Stoica. Evenimentul a avut loc în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, la standul Grupului editorial Universul Juridic, Pavilionul B2, Stand E09, de la ora 11:00.

Cartea, o lucrare de referință pentru toți cei interesați de cariera de grefier, a fost dezvoltată de un colectiv de autori de renume: Mihai-Paul Cozma, Alina Petronela Moșneagu, Doinița-Luminița Nițu, Adrian Păcurar, Luminița-Cristina Stoica, Laura Toma-Dăuceanu și Bogdan Florin Voinescu. Aceștia au pus la dispoziția cititorilor nu doar o serie de subiecte complexe și bine structurate, ci și explicații detaliate, menite să faciliteze înțelegerea și aprofundarea materiei de examen.

Evenimentul a fost onorat de prezența unor invitați speciali, personalități de seamă din domeniul juridic. Printre aceștia s-au numărat:

– Prof. univ. dr. Evelina Oprina;

– Conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept din București;

– Judecător Oana Pogoran, formator la Școala Națională de Grefieri;

– Grefier Izabela Trușcă, formator la Școala Națională de Grefieri;

– Judecător Alina Petronela Moșneagu de la Curtea de Apel București;

– Judecător Luminița-Cristina Stoica de la Curtea de Apel București.

„De această dată, ne-am îndreptat atenția spre o profesie, poate mai puțin aflată în atenția publicului, profesia de grefier. Astăzi, editura Universului Juridic are bucuria de a lansa o lucrare, intitulată «20 BATERII DE SUBIECTE PENTRU CONCURSURI DE ADMITERE ÎN PROFESIA DE GREFIER”, pe care, cred eu, orice editură de carte juridică și-ar fi dorit să o aibă în portofoliu (…). Această carte, ca orice carte, are și ea o poveste, o istorie în spate. Povestea cărții noastre este una fericită, dar și tristă. Am să spun doar că, în urmă cu 8 luni, mă întâlneam, eu fiind cumva capul răutăților, cu ghilimele, în acest proiect, cu doamna judecător Alina Moșneagu și cu fostul nostru coleg, Aurelian Murgoci, care nu mai este astăzi printre noi. Din păcate, el ne-a părăsit la o vârstă mult prea fragedă, 38 de ani. Ne întâlneam însă în această formulă de trei. Domnii judecători au acceptat deîndată și cu determinare acest proiect. N-au stat nicio secundă pe gânduri. Împreună cu Alina și Aurelian, ambii fiind apropiați de profesia de grefier, fiind formatori de-a lungul timpului la Școala Națională de Grefier, deci cunoscând foarte bine nevoile profesiei și înțelegând necesitatea unui astfel de instrument, am pus la cale acest proiect. Din păcate, Aurelian, așa cum spuneam, ne-a părăsit, însă, fără nicio urmă de rezervă, Luminița, care era deja cooptată în proiect de Aurelian, s-a alăturat și a preluat coordonarea părții de procedură civilă și împreună cu Alina, apoi, și de organizare judiciară, și iată că, la timp, în termenele inițial agreate, a apărut, cu bucurie și speranță, această carte”, a declarat, la începutul evenimentului, prof. univ. dr. Evelina Oprina.

De asemenea, rând pe rând, fiecare dintre invitați a luat cuvântul. Conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept din București, a subliniat importanța profesiei de grefier în buna funcționare a sistemului judiciar. Acesta a atras atenția asupra percepției și rolului grefierilor în instanțe, evidențiind necesitatea unei recunoașteri mai ample a contribuției lor.

„O să spuneți: «Putem să avem o instanță fără judecători»? Evident că nu. Dar nu putem avea o instanță nici fără grefieri. Și atunci lumea trebuie să înțeleagă importanța profesiei de grefier în organizarea sistemului judiciar, în pofida faptului că intră în acea categorie, eu nu o consider foarte bine gândită din punct de vedere al noțiunii de auxiliar al justiției, după cum nu consider că avocații, eu fiind avocat, sunt auxiliari ai justiției. Cred că această carte este mai mult decât o necesitate pentru că, așa cum vă spuneam, cred că ajută inclusiv studenții de la drept pentru examene. Nu doar pe cei care vor să acceadă în profesia de grefier, să dea examene de admitere la Școala Națională de Grefieri. Sunt foarte bine structurate, cum vă spuneam”, a afirmat conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept din București.

În continuarea acestui eveniment a vorbit judecător Oana Pogoran care a evidențiat atât utilitatea practică a cărții, cât și importanța crescută a profesiei de grefier în sistemul judiciar.

„Recunosc că și eu am făcut câteva dintre aceste grile și am constatat că a fost foarte bine că mi-am mai actualizat câteva informații. Deci este un instrument foarte util. Totodată, așa cum s-a spus deja, sunt foarte încântată să constat că există un interes mai mare pentru această profesie. Este o profesie deosebit de importantă. Grefierul are un rol foarte important în sistem și mă bucur că există o conștientizare tot mai mare a acestui lucru în ultima vreme și această carte vine și ea să confirme acest lucru. Începem să conștientizăm tot mai mult că profesia este foarte importantă și într-adevăr indispensabilă realizării actului de justiție.”, a afirmat judecător Oana Pogoran, formator la Școala Națională de Grefieri.

Grefier Izabela Trușcă, formator la Școala Națională de Grefieri, a împărtășit din experiența sa de peste un deceniu în profesie, subliniind impactul pozitiv pe care cartea îl va avea atât asupra viitorilor grefieri, cât și asupra celor deja activi în sistemul judiciar. Aceasta a evidențiat importanța formării continue și a explicat cum a utilizat personal resursele din carte pentru a se autoevalua.

„Eu sunt un grefier care are o vechime de aproximativ 10 ani, care a cunoscut de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin, provocările și evoluția acestei profesii, și sunt convinsă că această lucrare va fi un instrument destul de util pentru viitorii grefieri, dar nu doar atât. Cunoscând importanța formării continue, sunt convinsă că această lucrare va reprezenta o resursă valoroasă și pentru grefierii care sunt deja în funcție în sălile de judecată, și spun asta și din perspectiva mea. De ce? Pentru că, răsfoind cartea, am observat că la final sunt câteva teste lucrate, având în vedere noul statut care urmează să intre în vigoare, statut pe care recunosc că l-am citit de foarte multe ori, dar am vrut să mă verific și am început să rezolv testele. (…) Prin urmare, consider că această carte va avea impact nu doar în sălile de concurs, ci și în sălile de judecată, unde grefierii vor intra cu mai multă încredere”, grefier Izabela Trușcă, formator la Școala Națională de Grefieri.

Jud. Alina Petronela Moșneagu a împărtășit o experiență personală semnificativă de la începuturile carierei sale, subliniind importanța muncii în echipă în cadrul sistemului judiciar. În discursul său a rememorat învățăturile primite de la o formatoare de excepție, evidențiind rolul esențial al grefierilor în procesul judiciar.

„La început de carieră, am întâlnit o doamnă formator cu calități didactice și umane deosebite, care ne-a îndrumat pașii în domeniul dreptului familiei, cum era atunci, și mi-au rămas întipărite cuvintele pe care mi le-a spus la unul dintre primele seminare pe care le-a ținut. Ne-a spus așa: «Judecătorul nu este singur. El face parte dintr-o echipă și calitatea actului judiciar este dată și de modul în care funcționează echipa.» Din echipă face parte grefierul și exercitarea atribuțiilor grefierului, alături de magistratul cu care lucrează, trebuie să se realizeze cu profesionalism, responsabilitate, calm, moderație și mai ales respect”, a subliniat judecător Alina Petronela Moșneagu de la Curtea de Apel București.

Reflectând asupra carierei sale și a implicării active în formarea viitorilor grefieri, judecător Luminița-Cristina Stoica, Curtea de Apel București, a evidențiat unicitatea și importanța acestei lucrări, precum și plăcerea cu care a contribuit la realizarea ei.

„Mi-a fost la îndemână să lucrez la aceste teste, pentru că atunci când faci ceva cu plăcere, nu ți se pare că muncești. Totodată, pot să zic că am sesizat încă de la început utilitatea lucrării, în condițiile în care, până în prezent, nu a mai fost elaborată o culegere de teste specializate pe acest aspect, intrarea în profesia de grefier. Am avut și am, în continuare, calitatea de formator al Școlii Naționale de Grefieri. Am fost și detașată în cadrul Școlii Naționale de Grefieri, timp de șase ani, și am făcut parte în calitate de membru sau de președinte din toate tipurile de comisii interesate în desfășurarea concursului de admitere. (…) Aceste calități mi-au permis să observ îndeaproape tipologiile de subiecte pentru admitere, să observ anumite puncte sensibile sau interpretabile ale legislației, de natură să determine anumite contestații la barem, să identific aspecte, puncte slabe în pregătirea candidaților care reflectă anumite dificultăți în înțelegerea subiectelor sau lacune în pregătirea lor profesională. Toate acestea mi-au permis să pornesc cu o experiență importantă la drum în elaborarea cărții și să o fac cu mare plăcere și cu credința și speranța că va fi cu adevărat un ajutor pentru cei care doresc să devină grefieri”, a afirmat jud. Luminița-Cristina Stoica.

Puteți viziona aici înregistrarea integrală a evenimentului:

Despre lucrarea „20 baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier”

Lucrarea „20 baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier” a fost concepută ca un instrument inedit, menit să faciliteze recapitularea și structurarea informațiilor la materiile Drept procesual penal, Drept procesual civil, Organizare judiciară pentru cei deja inițiați în aceste materii, prin conceperea de grile și spețe după modelul tipurilor de subiecte formulate la concursurile de admitere la Școala Naționala de Grefieri, dar și prin oferirea de răspunsuri explicate. Aceasta poate fi foarte utilă pentru cei care se pregătesc de concursurile de admitere în profesia de grefier, permițând o recapitulare rapidă și structurata a materiilor Drept procesual penal, Drept procesual civil, Organizare judiciară și o autoevaluare. Multiplele explicații oferite în cadrul răspunsurilor, împreuna cu limbajul accesibil și caracterul structurat al explicațiilor facilitează, de asemenea, procesul de învățare și recapitulare.

Totodată, grilele, spețele și întrebările conceptuale, împreuna cu răspunsurile și explicațiile oferite, permit o autoanaliza a nivelului în care a fost însușita materia, dar și o familiarizare cu tipurile de subiecte și managementul timpului necesar pentru rezolvarea acestor subiecte similare celor care se concep la concursurile de admitere în profesia de grefier.

„Apariția prezentei lucrări reprezintă un eveniment deosebit de important în peisajul publicistic al domeniului juridic, oferind pentru prima dată un instrument util și înalt calitativ celor care își propun să acceadă în profesia de grefier. Ineditul desăvârșit al lucrării este dat nu într-o atât de mare măsură de obiectul său, cât, mai degrabă, de modul în care abordează elaborarea bateriilor de teste. Cei interesați vor găsi în rândurile sale modele de teste deosebit de variate și complexe, acoperind toată aria folosită în ultimii ani la concursul de admitere la Școala Națională de Grefieri.

Garanția înaltului nivel calitativ al lucrării este asigurată de colectivul de autori și coordonatori, niște profesioniști ai domeniului juridic de cea mai bună ținută, care își dublează experiența în magistratură cu cea didactică, unii având chiar calitatea de formatori „cu vechi ștate” ai Școlii Naționale de Grefieri, iar alții fiind direct implicați, de-a lungul timpului, în activitatea comisiilor de concurs pentru admiterea în profesia de grefier. Fără îndoială că la succesul lucrării, cu privire la care nu există dubiu, va contribui și sincronizarea apariției sale cu iminenta intrare în vigoare a noului Statut al profesiei de grefier, adoptat prin Legea nr. 11/2024, care va face ca Școala Națională de Grefieri să devină singura poartă de accedere în funcțiile de grefier de ședință din cadrul instanțelor și de grefier principal din cadrul parchetelor.

În fine, salutând această utilă inițiativă, ne îndreptăm privirea și spre viitor, exprimându-ne convingerea că următoarele ediții ale lucrării vor fi îmbogățite și cu aspecte referitoare la concursurile de recrutare în funcția nou înființată de grefier judiciar și la examenele de promovare ale grefierilor în funcții de execuție și de conducere, pentru care, prin același act normativ amintit, Școlii Naționale de Grefieri îi vor fi acordate competențe exclusive la nivel național.”, afirmă Andrei-Dorin Băncilă, director al Școlii Naționale de Grefieri, judecător Curtea de Apel București, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu.

Lucrarea poate fi achiziționată aici.

[CUM A FOST] Lansare de carte: „20 Baterii de subiecte pentru concursuri de admitere în profesia de grefier” was last modified: iunie 2nd, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: