CUM A FOST [CUM A FOST] la Conferința Națională de Insolvență Iași, 11 octombrie 2024
[CUM A FOST] la Conferința Națională de Insolvență Iași, 11 octombrie 2024
Data 11 octombrie 2024
Locația Aula Magna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași & ONLINE
UNPIR Filiala Iași, în parteneriat cu Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență din România (INPPI) și Institutul Național al Magistraturii (INM), cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, au organizat la Iași, vineri, 11 octombrie 2024, Conferința Națională de Insolvență, un eveniment tradițional, care a adus în prim-plan cele mai relevante subiecte din această arie de expertiză juridică.
Evenimentul a fost acreditat de INPPI cu 12 puncte de pregătire profesională în cadrul programului de pregătire continuă a practicienilor în insolvență.
Conferința a fost urmărită atât fizic, cât și online, fiind transmisă LIVE pe portalul Universul Juridic. Evenimentul a durat peste 5 ore și a fost deschis de dna Ioana Moisescu, președinte UNPIR Filiala Iași, care a subliniat tradiția conferinței, menționând că aceasta a devenit un reper pentru profesia de practician în insolvență.
„La 616 ani de la atestarea urbei noastre, vă spun «bun venit» în această zi de toamnă minunată, la acest eveniment, devenit deja tradițional pentru breasla noastră! Vorbim despre o vârstă a majoratului acestei manifestări recurente, devenită un reper pe agenda publică a profesiei noastre!
Am început în 2006 – timid, dar curajos –, avându-l ca invitat pe regretatul prof. univ. dr. Ion Turcu, și am continuat, an de an, să ne întâlnim, pentru a învăța, unii de la alții, pentru a ne împărtăși reciproc din experiența noastră profesională. Apoi, odată cu înființarea INPPI, a fost consolidat și parteneriatul cu INM; în timp, evenimentele noastre au luat amploare și au devenit din ce în ce mai valoroase din punct de vedere academic.
Mulțumesc tuturor pentru participare, implicare și atenție!”, a spus dna Ioana Moisescu.
Dna Simona Maria Miloș, președinte INPPI, a marcat cei 10 ani de colaborare cu INM și a evidențiat importanța dialogului interprofesional în contextul economic și juridic actual. De asemenea, a discutat despre noile cadre de restructurare preventivă și provocările viitoare din domeniul insolvenței.
„Sărbătorim aici, azi, iată, 10 ani de colaborare cu Institutul Național al Magistraturii, interval care reprezintă un răstimp relevant pentru a putea evalua rolul și importanța acestor evenimente comune de pregătire profesională, evenimente care ne dau șansa de a ne împărtăși unii altora din experiența dobândită. (…)
Cred că dialogul interprofesional trebuie menținut în condițiile de astăzi, având în vedere caracterul complementar al celor două profesii, cea de magistrat și cea de practician în insolvență, mai ales din perspectiva aspectelor economice pe care le implică domeniul insolvenței. Totodată, și din punct de vedere juridic aceste evenimente comune sunt binevenite. Nu întâmplător, multe dintre problemele discutate și semnalate în cadrul acestor conferințe au ajuns în atenția Înaltei Curți de Casație și Justiție, care prin mecanismulele recursului în interesul legii sau cel al pronunțării unor hotărâri prealabile au condus la unificarea practicii (…).
Recent, arhitectura insolvenței a fost îmbogățită din perspectiva cadrelor de restructurare preventivă, sunt așteptate noi instituții, cum ar fi procedurile de pre-packed insolvency, și noi trebuie să facem față tuturor acestor evoluții.
Vremurile care ne așteaptă sunt complicate, dar cred că experiența dobândită în toți acești ani ne va ajuta să depășim cu succes toate provocările”, a spus domnia sa.
O scurtă alocuțiune a aparținut dnei jud. dr. Mihaela Sărăcuț (Curtea de Apel Cluj), cea care a deschis, practic, lucrările acestei reuniuni.
Domnia sa a lăsat o poartă larg deschisă discuțiilor, sub semnul unei întrebări majore, cu reflexe retorice – „Ce se întâmplă dacă…?” –, cu o expunere legată de cele două proceduri legate de insolvență (acordurile de restructurare sau concordatul preventiv), dar și despre rolul judecătorului sindic în aceste chestiuni.
Au urmat la cuvânt, cu intervenții relevante, alese individual, următorii speakeri:
- Conf. univ. dr. av. Maria Nica-Dumitru, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, președinte, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț si Industrie Iași – Crochiul clauzei penale sub penelul judecătorului sindic
- Jud. Alina-Gianina Prelipcean, Președinte Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Curtea de Apel Iași – Starea de insolvență și procedura de atribuire a contractului de achiziție publică
- Jud. Maria-Cristina Popa, Președinte Secția Civilă, Curtea de Apel Iași – Mecanismul particular al unor excepții în procedura insolvenței
- Jud. sindic Oana Pipernea, Tribunalul Iași – Particularități ale ridicării suspendării
După pauza de prânz, derulată în celebra „Sală a Pașilor Pierduți”, a urmat panelul al doilea al zilei, moderat de dna av. Simona Maria Miloș – președinte INPPI.
Speakerii invitați care și-au susținut argumentat punctele de vedere profesionale au fost următorii:
- Lect. univ. dr. Sergiu Golub, prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Problematica „patrimoniilor de afectațiune” în cadrul procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență
- Ionela Ghiugan, fost judecător-sindic Tribunalul București – Beneficiarul acțiunii pauliene, pierdut pe drumul de la executarea silită individuală la colectivitatea procedurii de insolvență
- Ec. Carmen Sanda, lector INPPI – Raportul privind analiza stării de dificultate întocmit de către administratorul concordatar
- Ec. dr. Florin Bălescu, lector INPPI – Starea de dificultate versus insolvență – analiză și predicție
- Ec. dr. Cristina Stroie, președinte UNPIR Filiala Constanța – Este modelul Altman util în predicția capacității de reorganizare a companiilor?
A fost o zi plină, care a oferit audienței informații noi și reprize utile de socializare, atât de necesare activității curente din spațiul juridic al practicii insolvenței.
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.