[CUM A FOST] [CUM A FOST] Conferința UNBR – „Apărarea avocaturii la frontiera digitală”

1033       0

[CUM A FOST] Conferința UNBR – „Apărarea avocaturii la frontiera digitală” 📅 20 martie 2025 [CUM A FOST] Conferința UNBR – „Apărarea avocaturii la frontiera digitală”

Data 20 martie 2025
Locația Hotelul Caro din București, sala Eminescu

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a organizat pe 20 martie 2025, la Hotelul Caro din București, sala Eminescu, un eveniment de anvergură, Conferința „Apărarea avocaturii la frontiera digitală”, manifestare care a fost transmisă live pe site-ul UNBR și paginile dedicate social media, și care a reunit, fizic și online, într-o formulă-record, peste 1.000 de avocați.

 Conferința s-a desfășurat pe o durată de circa 4 ore și a adus în prim-plan provocările și oportunitățile generate de noile tehnologii în domeniul avocaturii. Participanții au subliniat necesitatea unui cadru unitar și eficient de reglementare a digitalizării profesiei, de protecție a datelor confidențiale și combatere a avocaturii ilegale în mediul online. Într-o eră a schimbărilor rapide și a dezvoltării tehnologice accelerate, viitorul avocaturii depinde de capacitatea profesioniștilor din domeniu de a se adapta la noile realități digitale. 

 Conferința a fost organizată în trei paneluri distincte, cu trei teme adecvate, referitoare la mijloacele de combatere a avocaturii ilegale în mediul online și apărarea profesiei de avocat împotriva practicilor avocaturii clandestine, proliferarea avocaturii ilegale – de la cazuri izolate la rețele organizate –, obținerea de către UNBR a statutului de notificator de încredere și clarificarea noțiunii de avocatură ilegală de către Uniune, instrumente de raportare a avocaturii ilegale, amenințări recente și tipuri de atacuri cibernetice, securizarea infrastructurii IT, precum și vulnerabilități specifice profesiei de avocat. 

În cadrul primului panel, cu titulatura „Mijloace de combatere a avocaturii ilegale în mediul online”, moderat de av. Liviu Mihai, vicepreședinte UNBR și coordonator al Grupului de lucru nr. 5 privind apărarea profesiei împotriva practicilor avocaturii clandestine, au avut intervenții urmărite cu interes atât prof. univ. dr., av. Traian Briciu, președintele UNBR, cât și av. Daniel Fenechiu, vicepreședinte al UNBR. 

 Și-au exprimat punctele de vedere toți invitații acestei prime secțiuni: jud. Roxana Chiuariu, directorul Direcției Afaceri Europene, Relații Internaționale și Programe din cadrul CSM, Călin Cozan, reprezentant ANCOM, Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), av. Cătălin Marius Joița, decanul Baroului Brașov, av. Gabriel Nicolae, decanul Baroului Vrancea, av. Laurian Ostaficiuc, consilier UNBR, av. Danny Bârdan, consilier UNBR. 

 S-a vorbit pe larg despre metodologia 2.0. de combatere a avocaturii ilegale, despre eforturile de obținere de către UNBR a statutului de notificator de încredere și clarificarea noțiunii de avocatură ilegală (conținut ilegal, ofertă ilegală de servicii juridice), despre atribuirea unor identificatori de încredere pentru site-urile avocaților și de validare a identității în mediul online și despre instrumentele de raportare a avocaturii ilegale. Mai mult, au fost evidențiate și acordurile de colaborare UNBR-ANCOM-ADR-DNSC-ICI în vederea combaterii avocaturii ilegale. 

 

Cel de-al doilea panel a abordat ca subiect central Peisajul actual al amenințărilor cibernetice pentru avocați”, fiind moderat de av. Cătălin Filișan, membru al Comisiei Permanente a UNBR. Invitații domniei sale au fost Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Petre Adrian Gagiu, reprezentant ANCOM, Deniss Bogdan Onofrei Riza, șef al Laboratorului Forensic al ICI București, și Bogdan Grosu, consilier UNBR. 

 În această secțiune s-a discutat despre cele mai recente amenințări și tipuri de atacuri cibernetice, despre modelele curente de atac și vulnerabilități specifice profesiei de avocat, au fost prezentate studii de caz despre atacuri cibernetice asupra firmelor de avocatură și au fost evidențiate căile prin care se pot identifica vulnerabilitățile și măsurile de protecție adecvate. 

 

În fine, al treilea panel, cu tema generală „Soluții IT și tehnologii pentru protejarea activităților avocatului”, a fost gestionat profesionist de av. Sergiu Capisizu, consilier UNBR, cel care a moderat discuțiile inițiate cu invitații săi: Camelia Ivan, expert în Digitalizare și Cybersecurity, Camelia Săvoiu, reprezentant al Fondului Român de Contragarantare, jud. Claudiu Drăgușin, membru CSM, jud. Cosmin Sterea-Grossu, șef al Serviciului Informatică și Statistică Judiciară din cadrul CSM, av. Tudor Colțan, avocat în Baroul București. 

 Elementele aduse în discuție au fost securizarea infrastructurii IT a cabinetelor de avocatură: soluțiile de protecție, criptare, backupuri, implementarea soluțiilor de securitate pentru gestionarea corespondenței electronice și a documentelor sensibile, dar și beneficiile și provocările autentificării multifactor și a altor măsuri de securitate. 

 După concluzii, Conferința s-a încheiat cu un moment de socializare, apreciat de participanți.  

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] Conferința UNBR – „Apărarea avocaturii la frontiera digitală” was last modified: martie 25th, 2025 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: