[CUM A FOST] [CUM A FOST] Conferința Națională de Insolvență – Oradea, 21 martie 2025
[CUM A FOST] Conferința Națională de Insolvență – Oradea, 21 martie 2025
Data 21 martie 2025
Locația Aula Magna a Universității din Oradea, ora 10.00
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), Institutul Național al Magistraturii (INM) și Filialele UNPIR din județele Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și Sălaj, în parteneriat cu Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI) și Facultatea de Drept a Universității din Oradea, cu sprijinul Grupului editorial Universul Juridic, au organizat, în data de 21 martie 2025, în Aula Magna a Universității din Oradea, începând cu ora 10:00, prima Conferință Națională de Insolvență din acest an.
Evenimentul a fost acreditat de INPPI cu 12 puncte de pregătire profesională pentru participarea fizică și 8 puncte pentru participarea online.
Tema conferinței, Avatarurile insolvenței, a reunit participanți reprezentativi din domeniu, fiind transmisă în direct de Universul Juridic, pe platforma Premium www.universuljuridic.ro, într-un format tehnic profesionist, pe durata a aproximativ șase ore. Discuțiile au vizat subiecte actuale și relevante pentru practica insolvenței.
La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane în sală și peste 150 online.
Deschiderea conferinței a fost realizată de doamna av. Simona-Maria Miloș, președinte INPPI, care a subliniat faptul că, pentru anul 2025, sunt planificate cinci evenimente comune UNPIR-INPPI.
„Mă bucur să salut prezența impresionantă a reprezentanților Curților de Apel Timișoara, Oradea, Brașov, Craiova, Alba Iulia, Iași, București și Cluj, precum și a judecătorilor din cadrul Tribunalelor Bihor, Mureș (tribunalul specializat), dar și Satu Mare. Un salut și un semn de recunoștință tuturor!” – a transmis doamna președinte Simona-Maria Miloș.
„În anul 2014, acum 10 ani, s-a făcut un pas major prin intrarea în vigoare a Codului insolvenței, un moment esențial pentru armonizarea legislației în domeniu, moment care a marcat și începuturile fructuoase ale colaborării între INPPI și INM, în scopul pregătirii comune și al creării unui cadru instituțional eficient în branșă.
În ciuda acestui progres, traversăm acum un moment extrem de dificil pentru economie și pentru antreprenori (…). Așa se face că insolvența ar putea fi numită ca o principală cauză a arieratelor la bugetul de stat. Cred că va trebui, cu toții, să fim atenți la modul în care reglementările din domeniul insolvenței ar putea fi modificate” – a mai spus președintele INPPI.
„Insolvența nu trebuie să fie o soluție de criză, ci un instrument de prevenire a falimentelor și de protejare a locurilor de muncă și a antreprenoriatului român!” – a conchis domnia sa.
Din partea INM, a luat cuvântul doamna dr. Nicoleta Țăndăreanu, fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție:
„Consider că îndelungata colaborare dintre INPPI și INM a fost extrem de fructuoasă și că aceasta a contribuit esențial atât pentru judecători, cât și pentru practicienii în insolvență, confruntați cu varii situații!” – a declarat domnia sa.
Reprezentanta gazdei, conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu, președinte UNPIR – Filiala Bihor, a adresat un mesaj de bun venit participanților și i-a oferit cuvântul domnului Niculae Bălan, președinte UNPIR:
„Salut cu bucurie numeroasa asistență fizică și online la acest eveniment! Remarc faptul că, mereu, atunci când se schimbă situația politico-administrativă la noi, se constată că banii care lipsesc din buget se află în societățile aflate în insolvență. Sperăm să putem avea un dialog mai fructuos cu ANAF în viitorul context și să clarificăm sumele aflate în sold, așa încât să putem rezolva împreună multe dintre dosare. (…) Avem aici, alături de noi, «artileria grea» din insolvență și sunt convins că principalele probleme vor căpăta soluții azi!” – a precizat domnul președinte.
Din partea Universității din Oradea, a adresat un mesaj doamna prof. univ. dr. habil. Anca Otilia Dodescu, prorector al instituției.
De asemenea, au luat cuvântul domnul jud. Cristian Monenci, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea, și conf. univ. dr., av. Cristian Miheș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea.
Domnul av. Cătălin-Andrei Dascăl, președinte UNPIR – Filiala București, a încheiat secțiunea de deschidere, subliniind importanța a trei concepte-cheie: UNITATE, ONESTITATE și REALITATE.
„UNITATE? Iată că 7 filiale s-au unit și demonstrează acum că sunt o forță, prin acest eveniment. (…) ONESTITATE? Trebuie să fim onești noi cu noi, pentru că nu vom putea să inițiem și să susținem inițiative legislative, dacă nu vom înțelege interesele tuturor participanților dintr-o procedură, creditori și debitori. REALITATE? Da, este nevoie de o modificare legislativă, să avem o nouă Lege 85!” – a spus domnul președinte, în aplauzele publicului.
Primul panel, desfășurat în plen și moderat de domnul jud. Cristian Monenci, a inclus următoarele intervenții:
- Jud. dr. Ștefan Lucaciuc (ÎCCJ) – Procedura insolvenței în jurisprudența recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
- Av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR – Judecătorul-sindic între legalitate și oportunitate la confirmarea planului de reorganizare
- Av. dr. Csaba Bela Nasz – Limitele răspunderii adjudecatarului în cazul neachitării prețului oferit la licitație
- Prof. univ. dr. Florin Moțiu – Regimul juridic al bunurilor societăților radiate în procedura insolvenței
- Jud. Oana Avramescu-Bunea – Confirmarea practicianului în procedură și stabilirea onorariului
- Conf. univ. dr. Sergiu Golub – Despre dificultate în diverse ipostaze
- Conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș – Dreptul la tăcere în cazul persoanelor juridice în contextul digitalizării
După pauza de prânz, sub moderarea doamnei av. Simona-Maria Miloș, a avut loc Panelul I, intitulat Competența judecătorului-sindic și limitele controlului de legalitate, cu următoarele subiecte:
- Hotărârea AGA privind desemnarea administratorului special
- Contestații la măsurile de convocare a adunării creditorilor
- Acțiuni privind nulitatea titlului constatator al creanței
- Tratamentul creanțelor în planul de reorganizare/restructurare – analiză din oficiu sau în urma contestațiilor creditorilor
Au intervenit:
- Dr. Nicoleta Țăndăreanu
- Jud. dr. Mihaela Sărăcuț
- Jud. dr. Flavius Moțu
- Av. dr. Andreea Deli-Diaconescu
În Panelul II, intitulat Provocările practicienilor în insolvență – echilibrul în procedură: debitor, judecător-sindic, creditori, moderat de av. Cătălin-Andrei Dascăl, au susținut prezentări:
- Conf. univ. dr. Sergiu Golub
- Av. Carmen Popa
- Jud. Cristian Monenci
- Conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu
*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.