[CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România

972       0

[CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România 📅 27 martie 2025 [CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România

Data 27 martie 2025
Locația Casa Ecologiei, Universitatea Ecologică din București, ora 09.30

Universitatea Ecologică din București, Asociația Română de Mediu și Grupul editorial Universul Juridic au organizat joi, 27 martie 2025, la Casa Ecologiei/Aula Magna a Universității Ecologice din București, amplasată pe Bulevardul Doina Cornea nr. 1G, Sector 6, București, Conferința Națională de Dreptul Mediului, cu tema:Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România.  

Conferința și-a propus să reunească cei mai importanți „jucători” din domeniu, care să prezinte, să dezbată și să analizeze impactul și perspectivele Codului silvic actualizat, atât de așteptat în societatea românească.

Conferința s-a desfășurat cu prezență fizică și online pe parcursul a aproape 5 ore, fiind transmisă LIVE pe portalul premium www.universuljuridic.ro, fiind promovată în toate mediile virtuale ale Grupului editorial Universul Juridic (website-uri și newslettere), inclusiv în paginile social media dedicate din platformele LinkedIn și Facebook.  

Partenerul principal al evenimentului a fost societatea Mușat & Asociații, ceilalți parteneri fiind Tudor. Personal Tailor, Lara Sweets și Happy Forever by Andreea.  

Noul Cod silvic, promulgat în decembrie 2024 și publicat, ca Legea nr. 331/2024, în Monitorul Oficial în luna ianuarie 2025, este destinat să aducă modificări și dezvoltări legislative, precum și adaptări instituționale conforme cerinței politico-strategice de „raționalizare a cadrului juridic, de combatere a exploatării forestiere ilegale și de îmbunătățire a gestionării pădurilor”.  

Din această perspectivă, obiectivele oficiale au vizat instituirea/actualizarea cadrului legal și de finanțare (de susținere a investițiilor publice și private pentru dezvoltarea infrastructurii forestiere, valorificarea superioară a lemnului), stabilirea cadrului de reglementare (de recunoaștere a comunității locale dependente de pădure, instituționalizare a sistemelor de gestionare agrosilvice, integrare echitabilă a conservării biodiversității în managementul forestier, de instituire a unor sisteme de plată pentru SE diferențiate, definirea condițiilor de constituire a RFN), a cadrului legislativ reformat (care să permită stabilirea unui nivel minim de obligații privitoare la gestionarea pădurii) și a cadrului legislativ actualizat (de raportare a masei lemnoase recoltate, de informare, implicare și responsabilizare a proprietarilor de pădure) ș.a.  

 

În această lumină, conferința a surprins și revelat noutățile aduse de noua reglementare silvică, prin spectrul continuității normative, valorificării experiențelor practico-instituționale, dezvoltărilor jurisprudențiale și exprimării noilor cerințe socio-economice naționale și europene, cu raportări teoretico-practice concrete și relevante. Intervențiile, datorate unor reprezentanți ai lumii academice, autorităților publice, entităților de gestionare, asociațiilor profesionale și societății civile interesate, se circumscriu problematicii Codului, exprimată în termenii noutăților normative și soluțiilor inovante, consacrate prin noua lege.  

În debutul conferinței, prof. univ. dr. h.c. Mircea DUȚU, președintele Universității Ecologice din București (UEB), a salutat asistența și a argumentat coerent substanța acestui eveniment.  

În continuarea scurtei sesiuni de deschidere, a mai luat cuvântul directorul de dezvoltare al Universul Juridic, Cristian PAVEL, care a mulțumit partenerilor și a transmis informații up-to-date cu privire la activitățile Grupului. 

 

Practic, în primul panel al Conferinței, cu tema „Codul silvic: cadrul juridic general al gestionării durabile a pădurii”, moderat profesionist de către președintele UEB, au existat intervenții urmărite cu interes ale unor invitați de marcă: 

  • Prof. univ. dr. h.c. Mircea DUȚU, președintele Universității Ecologice din București, Continuitate și discontinuitate în dezvoltarea dreptului silvic în România. Etapa Legii nr. 331/2024. Noutăți conceptuale și abordări inovatoare  
  • Deputat Diana Anda BUZOIANU, președinte, Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților, Considerații personale de substanță 
  • Conf. univ. dr. Giuliano TEVI, președinte, Asociația Română de Mediu, Educație, formare, implicarea societății civile 
  • Prof. univ. dr. Cristian JORA, Facultatea de Drept, Universitatea Ecologică din București, Dreptul de proprietate și regimul silvic – intervenție online 
  • Viorel MIHĂLCIOIU, inspector-șef, Garda Forestieră Ploiești  
  • Mircea Viorel POPA, director general adjunct, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară   

 

După pauza de prânz, a urmat panelul 2, moderat cu excelente rezultate de către conf. univ. dr. Gabriel MANU, rector, Universitatea Ecologică din București. 

Au avut prezentări cu valoare adăugată următorii speakeri: 

  • Av. Iulian POPESCU, Deputy Managing Partner, Casa de Avocatură Mușat & Asociații, Probleme și dileme ale controlului aplicării și respectării regimului silvic. Răspunderi și sancțiuni. Spre un regim special al răspunderii silvice? 
  • Conf. univ. dr. Andrei DUȚU-BUZURA, Universitatea Ecologică din București, Dreptul de proprietate și regimul silvic 
  • Versavia BRUTARU, cercetător științific – gradul II, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Aspecte de noutate privind răspunderea penală în domeniul silvic 
  • Ing. dr. Flaviu POPESCU, Asociația Proprietarilor de Păduri din România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”; membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, și prof. univ. dr. Dan-Andrei POPESCU, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Drepturile și obligațiile proprietarilor de păduri în accepțiunea noului Cod silvic 

A fost un eveniment de succes, care poate fi revăzut integral în înregistrarea video editată, pe seama taxei de participare, prin logarea anterioară la eveniment.  

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.

[CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPTUL MEDIULUI – Noul Cod silvic (Legea nr. 331/2024) – continuitate, progrese și provocări. Probleme teoretico-practice ale guvernanței juridico-instituționale a pădurii în România was last modified: aprilie 1st, 2025 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: