CSM a avizat favorabil propunerile ministrului Toader pentru conducerea DIICOT

29 ian. 2019
Vizualizari: 804

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil candidații propuși de ministrul justiției, Tudorel Toader, pentru trei funcții de conducere în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Potrivit ordinii de zi soluționate, Secția pentru procurori a avizat favorabil propunerea ministrului justiției de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a traficului de droguri a lui Bogdan Felician Voicu, cea de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a criminalității organizate a Alinei Albu și propunerea de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice a lui Gabriel Doru Stoica”, scrie Agerpres.

Tribunalul Olt a admis solicitarea Asociației Forumul Judecătorilor din România de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru a stabili ce caracter are MCV, instituit în decembrie 2006 de Comisia Europeană, în cadrul acordului de aderare.

„Solicitarea a venit în contextul în care Comisia a criticat dur modificările legislative în cazul legilor justiției și Codurilor penale, aduse de coaliția PSD-ALDE”, explică Adevărul.

„«Admite cererea reclamantei Asociația Forumul judecătorilor din România privind trimiterea a patru întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene, în temeiul art. 267 TFUE», se arată în minuta Tribunalului Olt”, notează Adevărul.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, ministrul Tudorel Toader revine asupra unui subiect mult discutat de către presă, în cursul anului trecut: „abuzul în serviciu”.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiție datează din 1968, și se declară încrezător că «legiuitorul va găsi formula cea mai bună» în acest sens”, scrie News.ro.

Totodată, în opinia ministrului Toader, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice.

„Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenția să fie pe primul plan, prin care coerciția, pedeapsa să fie ultima soluție […], adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea «construim penitenciare și-i băgăm la închisoare»”, afirmă ministrul Toader, scrie News.ro.

Ministrul Toader a vorbit și despre un raport pe care îl pregătește după doi ani de mandat în fruntea Ministerului Justiției.

„«Dar dacă m-ați întreba acum, sigur că multe puteau fi făcute. Și mai multe și mai bune, tot timpul există această dimensiune evolutivă. Dar dacă m-ați întreba o sigură chestiune cu care eu plec din minister […], voi spune că am oprit acele abuzuri […] despre care în mare parte nu știam, poate bănuiam, dar în tot cazul nu le acceptam», a explicat ministrul justiției”, scrie Agerpres.

Tudorel Toader a susținut că în acest moment nu se mai poate reveni la modul în care era înfăptuită justiția în urmă cu doi ani.

„«Sigur, eram în faza în care exportam experiență în prevenirea și combaterea corupției. Care experiență? O exportam pe aia rea, negativă sau o fardam și o prezentam ca și cum așa ar trebui să se facă. În mod categoric nu, iar eu cred că astăzi, la început de 2019, nu mai putem sub niciun chip reveni la starea de lucruri, modul în care era înfăptuită justiția acum doi ani de zile, pentru că am văzut, pentru că între timp știm să ne valorificăm drepturile mai bine și acele abuzuri pe care parțial le știm, nu vor mai fi acceptate și nu vor mai fi repetate», a mai spus Toader”, mai scrie Agerpres.

Europarlamentarul Cristian Preda a anunțat că a aderat la PLUS, la invitația lui Dacian Cioloș, și precizează că nu va candida la alegerile europene.

„După alegerile pentru PE, folosind experiența europeană acumulată, voi acționa în cadrul PLUS pentru ca instituțiile rezultate din viitoarele alegeri – președinția, autoritățile locale, noua majoritate parlamentară -, să lucreze în interesul general, nu în interes propriu”, arată Cristian Preda, conform News.ro.

ANRE anunță că tarifele la energie și gaze rămân neschimbate și în 2019.

„Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că tarifele la energia electrică și gazele naturale furnizate clienților finali, care optează pentru furnizarea în regim reglementat, vor rămâne neschimbate în perioada 1 martie 2019 – 28 iulie 2022 pentru electricitate și în perioada 1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2022 pentru gazele naturale. Aceste precizări vin în contextul intrării în vigoare a O.U.G. nr. 114/2018, care impune plafonări ale prețurilor la gaze și curent. ANRE amintește clienților care au trecut la piața liberă că pot reveni în sistemul reglementat, pentru a fi «protejați împotriva unor posibile practici comerciale incorecte»”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
CSM a avizat favorabil propunerile ministrului Toader pentru conducerea DIICOT was last modified: ianuarie 29th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: