Contestației în anulare privind prescripția răspunderii penale. Respingerea apelului formulat ca fiind nefondat

- Legea nr. 302/2004: art. 139 alin. (2)
- Legea nr. 302/2004: art. 163
- Legea nr. 302/2004: art. 166 alin. (13) lit. a) teza finală
- NCPP: art. 275 alin. (2)
- NCPP: art. 396 alin. (1)
- NCPP: art. 426-art. 432
Prin sentința penală nr. 181/F din 23 noiembrie 2023 pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în dosarul nr. x/2023, s-a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de condamnatul contestator A. împotriva sentinței penale nr. 12F/16.01.2023 pronunțate de Curtea de Apel București în dosarul nr. x/2022.
În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen.. a fost obligat condamnatul contestator la plata sumei de 300 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare în prezenta procedură.
Împotriva sentinței penale nr. 181/F din 23 noiembrie 2023 pronunțate de Curtea de Apel București, secția I penală, în dosarul nr. x/2023, a formulat contestație A..
În dezbateri, apărătorul ales al contestatorului A. a invocat dispozițiile art. 426 lit. b) C. proc. pen., susținând că ultima faptă recunoscută de statul român a fost săvârșită în statul străin în anul 2010, intervenind prescripția răspunderii penale.
(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 32/A din 6 februarie 2024)
incalcarea normelor procesual penale
termenul de prescriptie a raspunderii penale
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Examinând apelul formulat de condamnatul A., în baza actelor și lucrărilor din dosar și în raport de criticile formulate, Înalta Curte constată că acesta este nefondat pentru considerentele ce se vor arăta în continuare.
În cauză, persoana condamnată A. a formulat contestație în anulare, indicând în drept, dispozițiile art. 426 alin. (1) lit. b) C. proc. pen.., solicitând să se constate că este împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ce au făcut obiectul respectivului dosar.
Contestația în anulare este calea extraordinară de atac ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în scopul anulării unei hotărâri definitive pronunțate cu încălcarea normelor procesual penale; fiind o cale de atac de retractare, instanța care a pronunțat hotărârea cu încălcarea legii anulează hotărârea în scopul înlăturării erorilor de procedură ivite în situațiile limitativ prevăzute de legiuitor.
Așadar, această cale extraordinară de atac vizează hotărâri judecătorești definitive și se promovează în condițiile procedurale reglementate expres de art. 426-art. 432 C. proc. pen.., care sunt mult mai stricte decât în cazul căilor ordinare de atac (cât privește titularii, termenul de introducere, cazurile de contestație în anulare, motivele aduse în sprijinul acestora, dovezile în susținerea lor etc.), tocmai în considerarea caracterului acestei instituții juridice, determinat de faptul că, prin formularea contestației în anulare, se tinde la înlăturarea autorității de lucru judecat pentru o hotărâre penală definitivă care își produce deja efectele.
În consecință, contestația în anulare nu poate fi exercitată decât împotriva unei hotărâri definitive, a cărei anulare se poate cere numai pentru cazurile limitativ determinate prin art. 426 C. proc. pen.
Înalta Curte constată că hotărârea vizată prin cererea de contestație în anulare formulată de persoana condamnată nu îndeplinește condițiile prevăzute de art. 426 C. proc. pen.., deoarece nu conține o rezolvare a fondului cauzei, în sensul că instanța nu s-a pronunțat asupra raportului juridic de drept substanțial și asupra raportului juridic procesual penal principal, nerezolvând vreo acțiune penală și nepronunțând vreuna din soluțiile prevăzute în art. 396 alin. (1) C. proc. pen.., respectiv de condamnare, renunțare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal.
În procedura de recunoaștere reglementată de Legea nr. 302/2004, statul de executare nu are competența de a statua asupra legalității ori temeiniciei soluției de condamnare, ci doar de a evalua compatibilitatea respectivei hotărâri cu normele interne (adaptându-le, atunci când este cazul, la exigențele legii interne); cu atât mai mult aceluiași stat de executare nu i-ar putea fi recunoscute, în căile extraordinare de atac interne, prerogative suplimentare de repunere în discuție a fondului soluției dispuse de către un stat străin. Or, o procedură judiciară care se referă la exercitarea unei căi extraordinare de atac împotriva unei hotărâri străine de condamnare nu ar putea fi cenzurată de către instanța română de executare, astfel cum rezultă din interpretarea coroborată a dispozițiilor art. 166 alin. (13) lit. a) teza finală raportat la art. 139 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, care reglementează posibilitatea statului străin de a retrage certificatul subsecvent constatării nevinovăției persoanei condamnate și, implicit, competența sa exclusivă sub acest aspect.
Se constată că persoana solicitată A. a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă, de către autoritățile judiciare din Italia, în data de 19.11.2020, care a fost recunoscută de statul român și s-a dispus executarea de către aceasta, într-un penitenciar din România, a pedepsei de 7 ani închisoare aplicate prin hotărârea recunoscută.
Raportat la motivele invocate de către persoana condamnată A. în susținerea cazului de contestație în anulare prevăzut de dispozițiile art. 426 lit. b) C. proc. pen.., se constată că acesta a fost invocat în mod formal, întrucât criticile formulate reprezintă nemulțumirile acestuia privind modalitatea în care instanțele române au analizat condițiile de recunoaștere și punere în executare a hotărârilor de condamnare pronunțate de instanțele din Italia, însă, în raport de dispozițiile art. 163 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 302/2004, printre condițiile de nerecunoaștere a unei hotărâri penale străine se află cea referitoare la intervenirea prescripției executării pedepsei potrivit legii penale române, nu și intervenirea prescripției răspunderii penale, cum a solicitat persoana condamnată.
Așadar, în acord cu prima instanță, Înalta Curte reține că, în raport cu dispozițiile art. 163 din Legea nr. 302/2004, prescripția răspunderii penale nu este unul din aspectele ce poate fi verificat de instanțele române în procedura de recunoaștere a unei sentințe de condamnare pronunțată de autoritățile judiciare din Italia.
Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca nefondat, apelul formulat de contestatorul A. împotriva sentinței penale nr. 181/F din 23 noiembrie 2023 pronunțate de Curtea de Apel București, secția I penală, în dosarul nr. x/2023.
În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen.., va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Determinarea competenței teritoriale în conflictele individuale de muncă inițiate de subunități fără personalitate juridică. Efectele capacității procesuale și aplicarea normelor speciale
- Excepția de neconstituționalitate fără impact asupra cauzei soluționate definitiv. Retragerea recursului în temeiul principiului disponibilității
- Incidența nulității ca sancțiune procesuală pentru exercitarea recursului în absența motivării legale și a timbrajului corespunzător
- Lipsa competenței instanței supreme în soluționarea contestațiilor vizând hotărârile privind constituirea birourilor electorale locale. Delimitarea atribuțiilor între instanțele de contencios și autoritățile electorale
- Lipsa incidenței cauzei de nepedepsire și neîndeplinirea condițiilor legale privind dezincriminarea în materia evaziunii fiscale. Limitele recursului în casație
- Lipsa exercitării căii procesuale corespunzătoare privind incompatibilitatea judecătorului și inadmisibilitatea controlului pe calea recursului în privința temeiniciei cheltuielilor de judecată
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Doliu la Vatican
- Încă o „curbă de sacrificiu” pentru România
- Minunile Bucureștilor
- Becali se desparte de AUR
- Vin americanii
Opinii

Suveranitatea națională și puterea de stat. Este necesară o lege a suve… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- MIPE. Proiect: H.G. pentru modificarea Anexei la H.G. anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1235/2022 privind aprobarea distribuției bugetului aferent reformelor și investițiilor finanțate prin PNRR al României pentru fiecare coordonator de reformă și/sau investiții
- MMFTSS. Proiect: Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 2.073/1.623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii și a Procedurii de efectuare a restituirilor
- Neconstituționalitate – D.C.C. nr. 87/2025 (M. Of. nr. 342/17.04.2025): Legea pentru modificarea Codului civil
- Ministerul Culturii. Proiect: Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind atestarea persoanelor fizice în domeniul protejării monumentelor istorice
- Guvernul României. O.U.G. pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor private și alte acte normative adoptate în ședința din 16 aprilie
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:

Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- DEZBATERILE „Educație, lege, drept, dreptate”: Ediția 6 – Dreptul românesc și educația juridică în context actual
- [CUM A FOST] UNPIR București: Conferința Aniversară – 25 de ani de profesionalism și performanță
- [CUM A FOST] CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPT PENAL ȘI PROCEDURĂ PENALĂ. Ediția a II-a – Art. 53-187 Cod penal. Evoluții jurisprudențiale și doctrinare 2014-2025
- [CUM A FOST] HEXAGONUL FACULTĂȚILOR DE DREPT, ediția 2025
- [Clasament general] Hexagonul Facultăților de Drept – 2025
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)