Comisia de la Veneţia se întruneşte în această săptămână

5 dec. 2017
Vizualizari: 948

Ministrul Justiției a anunțat că joi și vineri va participa la lucrările plenare ale Comisiei de la Veneția, în calitate de membru titular și reprezentant al României.

„Plenara Comisiei de la Veneția are o ordine de zi. Eu particip acolo în calitate de membru titular și nu merg într-o altă calitate. Evident că vor fi discuții. Sunt convins că vor fi întrebări. Sunt convins că voi formula răspunsuri la întrebările care mi se vor pune. Eu nu merg la Comisie să modific ordinea de zi a Comisiei, eu nu merg la Comisie cu draft-ul de solicitare a avizului, pentru că proiectul de lege a plecat de la minister și nu mai este în competența mea legală. Fiecare participant la mecanismul de adoptare își va spune punctul de vedere. Comisia și Parlamentul vor decide la rândul dânșilor. Cel puțin din punctul meu de vedere nu este loc de negociere, cum ar fi de exemplu mult discutata temă a răspunderii magistraților. Noi ne-am exprimat un punct de vedere, ni-l menținem și nu are decât comisia să decidă, nu are decât Parlamentul să decidă”, a mai precizat ministrul Toader, scrie azi Cotidianul.

De altfel, ministrul Justiției, intervievat de presă, s-a pronunțat și în legătură cu responsabilizarea magistraților prin modificările aduse legilor justiției.

„«În România, nimeni nu e deasupra legii. În România, cine greșește, plătește. Prin urmare, avem două trepte, două garanții de ordin constituțional, care spun așa: că statul răspunde pentru despăgubirile materiale, cauzate prin gravă neglijență și rea-credință. Prin urmare, cetățeanul care e victima unei erori judiciare are garanția că statul îl despăgubește. După care statul se întoarce împotriva magistratului și mai urcă o treaptă, o garanție. Dacă magistratul a acționat cu rea-credință, gravă neglijență, atunci magistratul va fi tras la răspundere și statul se îndreaptă, trebuie să se îndrepte – nu că are dreptul și are posibilitatea. Pentru că, să nu uităm un lucru: de ani de zile atâtea erori judiciare am văzut, de ani de zile niciodată Ministerul Finanțelor nu a încercat măcar să se întoarcă împotriva unui magistrat. Eu am spus și repet: nu doresc ca magistratul să răspundă, dar doresc -și mi se pare firesc – ca în lege să fie o prevedere care să îl responsabilizeze, să îl facă mai atent în actul decizional. Pentru că, până la urmă, un magistrat, un singur om decide soarta altui seamăn de-al lui. Și atunci, dacă ai două garanții pentru un magistrat, trebuie să ai măcar una pentru cetățean, care se simte protejat prin faptul că magistratul este responsabilizat», a spus Toader, la Senat”, scrie Cotidianul.

„«Interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2013 privind statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept», se arată în inițiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie și adoptată de comisia juridică”, notează azi News.ro.

Propunerea urmează să fie supusă votului Camerei Deputaților, cel mai probabil mâine, iar apoi să fie transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz.

„Revoluția fiscală” trece de Senat.

„O.U.G. nr. 79/2017, prin care a fost modificat Codul Fiscal, a fost adoptată luni de Senat, cu 71 de voturi «pentru» și 37 de voturi «împotrivă», urmând ca actul normativ să fie transmis Camerei Deputaților, care este forul decizional”, scrie News.ro.

Legea recursului compensatoriu se aplică și unii dintre deținuții proaspăt eliberați revin după gratii, la mai puțin de 48 de ore de la eliberare, pentru fapte similare. Administrația Națională a Penitenciarelor a oferit presei noi informații în legătură cu numărul celor eliberați.

„De la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, au fost eliberate la termen, după aplicarea măsurilor compensatorii, 764 de persoane. Alți 1.787 de deținuți au fost eliberați condiționat, în baza acelorași prevederi, au transmis, luni, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)”, scrie News.ro.

Pensiile se vor distribui mai devreme în decembrie, conform unui anunț al Casei Naționale de Pensii.

„«Plata pensiilor a fost devansată în luna decembrie, beneficiarii urmând astfel să încaseze pensiile mai devreme cu câteva zile. […] Referitor la drepturile achitate prin intermediul băncilor, cu care Casa Națională de Pensii Publice are încheiate convenții, acestea vor fi încasate de la aceeași dată, respectiv 14 decembrie», se arată într-un comunicat al Casei Naționale de Pensii”, scrie Libertatea.

În finalul Revistei, scriem despre brokerul Cristian Sima, care face românilor o invitație inedită referitoare la o vacanță de sărbători în St. Moritz (Elveția), în vila pe care o deține acolo.

„«Crăciun și revelion cu brokerul fugar. 15 zile cu Sima. Doar 12 bilete pentru acest eveniment. Prețul e 1.500 euro de persoană. Ski la St. Moritz, bucătar Cristian Sima, DJ tot Cristian Sima. Plătiți cu PayPal, carte de credit etc. Avem 5 dormitoare și o cameră cu 4 paturi. Avem distracție maximă, avem maxim de lux. Vom vorbi despre politicieni, femei și bitcoin», a scris Cristian Sima, în urmă cu câteva zile, pe Facebook”, notează Newmoney.ro.

La câteva zile de la primul anunț, Sima a făcut o nouă ofertă: 1.000 euro/persoană.

Seară frumoasă!

Comisia de la Veneția se întrunește în această săptămână was last modified: decembrie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: