Audieri în Comisia SIPA

17 apr. 2018
Vizualizari: 1699

Deschidem Revista din această seară cu Dosarul Revoluției.

„Procurorii au decis, în Dosarul Revoluției, extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității în cazul fostului președinte Ion Iliescu, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiții prealabile de autorizare, anunță Ministerul Public. Procurorii spun că Ion Iliescu a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist și că, prin exercitarea autorității depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens. De asemenea, în acest dosar s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru generalul în rezervă, Iosif Rus, și amiralul în rezervă, Emil (Cico) Dumitrescu”, scrie azi News.ro.

„Reamintim că, pentru faptele comise în intervalul 22-27 decembrie 1989 de către Iliescu Ion, procurorii militari au solicitat autorizarea Președintelui României, necesitatea acestei măsuri procesuale fiind justificată de faptul că, în perioada menționată, CFSN a acționat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilați unor miniștri”, se mai arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), notează Agerpres.

Ieri, președintele Iohannis a respins cererea ministrului justiției, Tudorel Toader, de a o revoca pe șefa DNA, Codruța Kovesi.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni, după ce președintele a respins cererea de revocare a șefei DNA, că Ministerul Justiției va sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui, apreciind că șeful statului «nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul-șef al DNA»”, notează News.ro.

„Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, susține că șeful statului nu era obligat să dea curs cererii ministrului justiției, de revocare a șefei DNA, și că ministrul Tudorel Toader nici nu are ce ataca la CCR, așa cum a anunțat, neexistând un document, și nici nu poate face acest lucru, singurul abilitat fiind Guvernul. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a precizat ulterior că a folosit formula «vom sesiza CCR», care nu este echivalentă cu «voi sesiza CCR»”, mai scrie News.ro.

O echipă de la Inspecția Judiciară efectuează, în perioada 16-20 aprilie, un control la Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspecției Judiciare, transmis luni Agerpres, „o echipă formată din trei inspectori judiciari va efectua, în perioada 16-20 aprilie, un control dispus la Structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru remedierea unor deficiențe”.

„Controlul vizează, arată sursa citată, cauzele mai vechi de un an de la data primei sesizări, dosarele repartizate spre soluționare procurorilor Doru Florin Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga și comunicările procedurale pentru anul 2016 în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu, în privința respectării prevederilor art. 145 din Codul de procedură penală”, mai scrie Agerpres.

Fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, a fost audiată marți de Comisia SIPA, fiind întrebată în legătură cu demersurile sale legate de arhiva SIPA.

„«Întrebarea a fost ce demersuri am făcut în perioada mandatului meu în legătură cu arhiva SIPA și am explicat comisiei că, la plecarea mea din mandatul de ministru al Justiției, era pe site-ul Ministerului de Justiție un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la lichidarea acestei arhive, în sensul intrării în ea a unei comisii compuse din reprezentanții Ministerului Justiției, ai Arhivelor Naționale, observatori din partea magistraților, judecători și procurori, care urmau să verifice documentele lipsite de semnificație care urmau a fi distruse, documentele personalului ANP care trebuiau pentru pensii, carnetele de muncă care trebuiau scoase și predate titularilor lor, iar restul arhivei depusă la arhivele statului și secretizate pe o perioadă de 50 de ani. Ulterior, am văzut că domnul ministru Toader a reluat cumva, în linii mari, același proiect și deja este hotărârea de Guvern în vigoare», a spus Pivniceru, actual judecător al CCR”, scrie Cotidianul.

„Mona Pivniceru a mai spus, marți, după audierea în Comisia SIPA, că în perioada mandatului ei nu au fost presiuni de la SRI pentru numirea în funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi”, mai notează Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre o surpriză pe care au avut-o navigatorii pe Dunăre.

„Un obiect plutitor neidentificat a dat peste cap traficul pe Dunăre. Autoritățile fluviale au impus restricții din cauza obiectului de formă sferică, observat pe brațul Chilia”, scrie Cotidianul.

Cotidianul notează că ar putea fi vorba despre o mină din Al Doilea Război Mondial, amintind că: „două mine navale din cel de-al Doilea Război Mondial au fost descoperite, înainte de Paște, pe brațul Chilia al Dunării. Și atunci au fost instituite restricții de trafic, iar proiectilele au fost scoase din apă de geniștii forțelor navale”.

Seară frumoasă!

Audieri în Comisia SIPA was last modified: aprilie 17th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: