Au fost unsprezece

20 mart. 2025
Vizualizari: 251

De acum, cursa electorală poate să înceapă: 11 nume se vor regăsi pe buletinul de vot, după parcurgerea tuturor procedurilor legale.

„Unsprezece candidați, dintre cei 26 care și-au depus candidaturile pentru Cotroceni, își vor disputa cea mai înalță funcție în stat la alegerile prezidențiale din luna mai. (…) Alegătorii vor avea de ales, pe 4 mai, dintre următorii candidați: Nicușor Dan (independent),Crin Antonescu (Alianța România Înainte), Victor Ponta (independent),Elena Lasconi (USR), George Simion (AUR), Lavinia Șandru (PUSL), Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român), John-Ion Banu-Muscel (independent), Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Daniel Funeriu (independent), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)”, notează România liberă.

„O situație aparte a reprezentat-o cazul președintei Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, care a primit undă verde de la BEC și CCR să candideze, însă a decis miercuri seară să se retragă din competiție, în favoarea liderului AUR, George Simion, care rămâne candidatul suveraniștilor, mai scrie România liberă.

Pe agenda ședinței de azi a Guvernului se află prelungirea sprijinului acordat cetățenilor străini și apatrizilor, proveniți din zona conflictului din Ucraina. Printr-o Ordonanță de urgență, se va extinde până la 31 decembrie 2025 acordarea sumei forfetare pentru refugiații care au intrat în România înainte de 1 iulie 2024.

Prezentul proiect de act normativ propune prelungirea și asistența umanitară acordată cetățenilor străini și apatrizilor, găzduiți în locațiile de stabilitate de către Comitetele județene și al municipiului București pentru situații de urgență”, se arată în notă de fundamentare, scrie România liberă.

„Pe agenda ședinței se află și proiecte legate de educație, printre care actualizarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard pentru elevi în unități de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional”, mai notează România liberă.

Prețurile asigurărilor auto obligatorii (RCA) vor rămâne plafonate încă trei luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025.

„Surse guvernamentale susțin că aceasta ar putea fi ultima prelungire, ceea ce înseamnă că, după această dată, tarifele ar putea crește semnificativ. (…) Măsura plafonării a fost impusă în primăvara anului 2023, ca răspuns la falimentul companiei Euroins, fostul lider RCA, care asigura peste trei milioane de șoferi. Deși această limitare a prețurilor a fost menită să protejeze consumatorii, realitatea arată că tarifele polițelor RCA au continuat să crească”, scrie Mediaflux.

Unele fabrici de medicamente din România riscă să își închidă definitiv porțile, iar altele vor reduce semnificativ producția sau vor retrage anumite produse de pe piață, odată cu intrarea în vigoare a unei directive europene.

„Motivul principal al acestei crize este Directiva europeană adoptată la sfârșitul anului trecut, care impune costuri uriașe pentru tratamente avansate ale apelor reziduale urbane. Aceasta ar putea duce la o gravă de medicamente, ajungându-se chiar la imposibilitatea de a găsi produse de bază, precum paracetamolul, în farmacii. Noua directivă impune o taxă pe producătorii de medicamente pentru acoperirea costurilor de tratament ale apelor reziduale, aplicată în funcție de volumul de producție. În acest context, producătorii de medicamente vor fi obligați să suporte taxe imense, mai ales pentru medicamentele ieftine, precum cele pentru bolile cardiovasculare, bolile articulare și antibiotic”, notează Evenimentul zilei.

Presa mai scrie că anul acesta, Deutsche Bank, a anunțat că intenționează să reducă nu numai numărul de sucursale, dar și personalul din divizia sa de retail cu aproape 2.000 de angajați.

„Anunțul a fost făcut miercuri de către directorul executiv al băncii, Christian Sewing. Este pentru  prima dată când Deutsche Bank dezvăluie numărul exact de concedieri, într-un context în care banca își propune să atingă o serie de obiective financiare ambițioase până la sfârșitul anului. În același timp, Sewing a subliniat că reducerile de personal și închiderile vor afecta nu doar Deutsche Bank, ci și subsidiara sa, Postbank”, relatează Evenimentul zilei,.

„Deutsche Bank se confruntă cu o serie de provocări economice și financiare, iar aceste măsuri sunt esențiale pentru a păstra competitivitatea băncii pe piața globală. După o serie de restructurări implementate în ultimii ani, inclusiv închiderea a 125 de sucursale în 2024, banca intenționează să continue acest proces și în 2025, cu scopul de a optimiza structura operațională și a reduce cheltuielile”, scrie Evenentul zilei, citând Reuters.

Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri, așa cum se convenise în convorbirea telefonică dintre Donad Trump și Vladimir Putin.

„Ministerul rus al Apărării a confirmat printr-un comunicat că 175 de prizonieri de război ruși i-au fost predați, în schimbul a 175 de prizonieri ucraineni. Potrivit aceluiași comunicat, citat de AFP, Moscova a mai spus că a livrat, «într-un gest de bunăvoință», alți 22 de prizonieri ucraineni care au fost «grav răniți». Așadar vorbim despre un schimb de 372 de persoane în total”, relatează RFI.

„Președintele ucrainean a susținut că unii dintre cei care s-au întors în Ucraina au fost «persecutați» de Rusia. ONG-urile, mass-media și ONU au documentat torturarea sistematică a prizonierilor de război ucraineni deținuți în închisorile rusești”, mai scrie RFI, citând AFP.

„Președintele american Donald Trump va semna joi un ordin executiv privind închiderea Departamentului Educației, îndeplinind astfel o promisiune majoră de campanie”, a anunțat Casa Albă, scrie Libertatea, citând Le Figaro.

„Ordinul executiv o îndrumă pe secretara pentru Educație, Linda McMahon, «să ia toate măsurile necesare pentru a facilita închiderea (Departamentului – nr.r.) Educației și să returneze autoritatea educațională statelor, continuând în același timp să asigure furnizarea eficientă și neîntreruptă a serviciilor, programelor și beneficiilor pe care se bazează americanii». De asemenea, se precizează că orice program sau activitate care primește fonduri rămase de la Ministerul Educației nu trebuie să «promoveze» așa-numita «ideologie de gen»”, mai arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

Au fost unsprezece was last modified: martie 20th, 2025 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: