Aşteptarea

11 nov. 2016
Vizualizari: 1555

Ecourile victoriei lui Trump în alegerile din SUA nu s-au stins, încă.

Presa de ieri s-a întrecut în comentarii, care mai de care mai apocaliptice, în legătură cu viitorul politicii externe americane. Adevărul citează Washington Post și scrie despre faptul că „șefii serviciilor de informații din Statele Unite sunt îngrijorați de imprevizibilitatea lui Donald Trump și urmează să se reunească în cel mai scurt timp, pentru a discuta asupra adaptării chestiunilor de siguranță națională la viitorul lider de la Casa Albă, care va fi învestit oficial pe 20 ianuarie 2017”. 

În SUA protestele anti-Trump continuă.

În Europa, victoria lui Trump îngrijorează. La București, HotNews consemnează o declarație a lui Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la București între 2009 și 2012: „Nu am auzit niciodată ca Donald Trump să spună ceva negativ despre scutul antirachetă. Nu-l văd slăbind scutul, iar în ce privește armata, cu siguranță va dori să continue parteneriatul strategic profund pe care-l avem”.

Guvernanții români par preocupați mai mult de chestiuni interne, destul de delicate, până când în America se vor liniști apele.

Mugur Isărescu vine în susținerea declarațiilor premierului Cioloș și cere prudență în promulgarea legii privind majorările de salarii, adoptată de Parlament.

„Evoluția execuției bugetare este pozitivă până în prezent, dar măsurile discutate recent în Parlament, de creștere a salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflației în 2017, iar Guvernul trebuie să evite anul viitor adâncirea dezechilibrelor”, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă, notează news.ro.

O altă problemă a României este haosul pe care l-ar putea genera un cutremur. Nu numai că avem foarte multe locuințe cu bulină roșie, dar sunt și numeroase școli și spitale. Ministrul Vlad Voiculescu pune punctul pe i.

„Aproape 80% din spitalele din România ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate”, a reiterat joi ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, precizând că aproape 30% din spitale funcționează în clădiri cu risc seismic I sau II, scrie Mediafax.

Un fost ministru de externe, profesorul Bogdan Aurescu, a devenit membru al Comisiei de Drept Internațional a Organizației Națiunilor Unite, notează portalul Universul Juridic.

În justiție continuă anchetele procurorilor și aproape că nu trece nicio zi fără redeschiderea unui dosar important sau fără arestarea unei persoane publice. Agerpres, citând MOLDPRES scrie că am putea exporta această experiență în combaterea corupției și peste Prut.

România va acorda asistență autorităților din Republica Moldova în procesul de reformare a domeniului justiției, a declarat joi ministrul justiției al României, Raluca-Alexandra Prună, care participă la Chișinău la primul Forum moldo-român în domeniul justiției, cu genericul „Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”, informează Agerpres, citând MOLDPRES.

Până când procurorii români îi vor învăța pe cei moldoveni să-i aresteze pe corupții lor, dacă îi mai vor învăța, Moldova trebuie să treacă testul alegerilor președințiale. Proeuropeana Maia Sandu sau prorusul Igor Dodon? Deocamdată, sondajele de opinie îl dau, pe Dodon, favorit.

Liderul socialiștilor moldoveni Igor Dodon, candidatul prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, și-a exprimat convingerea că „Moldova va fi îmbrăcată în roșu” după cel de-a doilea tur de scrutin preconizat pentru duminică, în condițiile în care rezultatele ultimului sondaj, făcute publice la începutul săptămânii, îi atribuie victoria cu 48,9% din intențiile de vot, față de 39,7%, cu cât este creditată contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu, candidatul unic al opoziției de dreapta antioligarhice, relata joi Radio Chișinău și Deschide.md.

Vine weekendul și Moldova e chemată la urne.

Bună dimineața!

Așteptarea was last modified: noiembrie 11th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: