Apelul ambasadelor, salutat de preşedintele Iohannis

29 iun. 2018
Vizualizari: 944

Apelul ambasadelor cu privire la modificarea legislației penale din România rămâne subiect de primă pagină și în presa de astăzi, acesta fiind comentat joi și de către președintele Iohannis.

„«Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme – legile justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de așa natură, încât să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție. Iar aceste atenționări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme, și lucrurile pe care le spun mulți români. Sper să se audă și la PSD», a declarat șeful statului”, scrie azi News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe răspunde apelului lansat de cele 12 ambasade cu privire la potențialul impact negativ al amendamentelor aduse legislației penale din România.

News.ro scrie despre MAE că a transmis următorul mesaj: „amendarea legislației în domeniul penal este un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii”.

„MAE apreciază că: «recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun, în mod constant, pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României atât în cadru european, cât și în cadru internațional»”, mai notează News.ro.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a discutat joi, la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre Mecanismul de Verificare și Cooperare și despre protocoalele încheiate de SRI cu instituții din Justiție.

„«Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare și Cooperare, despre riscurile pentru democrație și încălcările drepturilor și libertăților cetățenilor, generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituții din Justiție, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale. Președintele Senatului a prezentat, pe larg, efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituțiile din Justiție: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupție, cât și din perspectiva derapajelor în protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și a dreptului fundamental la un proces echitabil. Dl Călin Popescu-Tăriceanu și-a exprimat încrederea că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor», se arată într-un comunicat de presă al Senatului României”, citat de Cotidianul.

„Procurorii DNA au atacat decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, cerând majorarea pedepsei pentru liderul PSD”, arată News.ro.

„Procurorii DNA care au atacat decizia instanței supreme cer majorarea pedepsei de trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu și condamnare și pentru a doua acuzație, cea de instigare la fals intelectual, pentru care Liviu Dragnea a fost achitat. Primul termen al apelului va fi stabilit, cel mai devreme, în această toamnă, în funcție și de momentul în care magistrații de la ÎCCJ vor veni cu motivarea din dosar”, mai arată News.ro.

Frații Radu și Alexandru Mazăre au fost achitați, joi, de ÎCCJ în dosarul privind construirea de locuințe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă” din Constanța.

„Potrivit deciziei instanței, Alexandru Mazăre a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, dar amendat pentru fals în declarații. Totodată, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost amendat pentru fals în declarații și achitat pentru luare de mită. Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită. Decizia nu este definitivă”, scrie Agerpres.

Într-un alt dosar instrumentat de DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, joi, pe fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, la 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

„Decizia este definitivă. Instanța a mai decis menținerea sechestrului pe bunurile lui Niță, până la concurența sumei de 303.000 de lei și înlăturarea confiscării de la acesta a sumei de 30.000 de euro. Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niță i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iași”, menționează Agerpres.

Seară frumoasă!

Apelul ambasadelor, salutat de președintele Iohannis was last modified: iunie 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: