Afacere cu buletine românești la Vârfu Câmpului și Bucecea

21 nov. 2024
Vizualizari: 423

Subiecte în Campania electorală, cazul Nordis, precum și cheltuielile prezidențiale din ultimul mandat al președintelui Iohannis urmează să fie investigate de deputați și senatori.  Astfel, Parlamentul a aprobat, miercuri, în ședință comună, constituirea Comisiei parlamentare comune de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului pentru „investigarea mafiei imobiliare”, pornind de la cazul „Nordis”.

„Printre obiectivele comisiei se numără identificarea modalităților nelegale de vânzare a unor locuințe aflate în stadiul de proiect sau de vânzare a aceleiași locuințe către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis; identificarea modalităților de diminuare legală a TVA datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcțiile edificate sau în curs de edificare, vândute către consumatori; identificarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari «devalizează» societățile comerciale prin care realizează construcțiile și ulterior le falimentează transferând paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credință”, relatează Cotidianul.

„Comisia urmează să identifice și motivele care au determinat inacțiunea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în materia stopării fraudelor imobiliare, precum și mecanismele de tip suveică prin care locuințele promise unor cumpărători de bună credință sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăți fantomă care cumpără activele imobiliare după declararea falimentului societăților care au făcut promisiunile de vânzare către cumpărătorii de bună credință”, mai arată Cotidianul.

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat, de asemenea, înființarea comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de și pentru Administrația Prezidențială în perioada 2014-2024.

„Comisia urmează să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administrației Prezidențiale, precum și baza legală în care s-a făcut această secretizare, să determine sumele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe și interne ale președintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiții deosebite – premium și cu dotări speciale la cererea șefului statului, precum și numărul total de deplasări externe efectuate de președinte în perioada 2014 – 2024 și cheltuielile totale efectuate pentru acestea”, mai scrie Cotidianul.

Biroul Electoral Central a acreditat patru case de sondaje ale opiniei publice să efectueze sondaje la ieșirea de la urne la primul și al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, la nivel național. Ultima dintre ele este ARA Public Opinion SRL

„Operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării date de BEC, în imobilele în care funcționează secțiile de votare, în curțile acestora, în intrările în curți, în jurul sediilor secțiilor de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 de metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secțiile de votare. De asemenea, operatorii de sondaj au obligația de a nu tulbura liniștea și ordinea publică și de a nu interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor”, relatează Agerpres.

„Potrivit unor decizii BEC, au mai fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile pentru președintele României: Centrul de Sociologie Urbană și Regională–CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE, The Center for International Research and Analyses”, mai scrie Agerpres

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Parlamentul European a validat-o pe doamna Roxana Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene și cu un portofoliu relevant de comisar european. Este încă un pas important pentru creșterea profilului țării noastre la nivelul Uniunii Europene”, a scris Ciolacu pe Facebook, notează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care reglementează impozitul suplimentar pe cifra de afaceri în cazul instituțiilor de credit și al persoanelor juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

„Actul normativ modifică și completează în acest sens Codul fiscal. Conform legii, instituțiile de credit, persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit, persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv; 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026”, scrie Agerpres.

Legea prevede, de asemenea, reglementarea impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

„Persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României desfășurând activități în sectoarele petrol și gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului Finanțelor, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri”, stipulează actul normativ, care stabilește o formulă de calcul pentru acest impozit, mai arată Agerpres.

Procurorii români au descoperit o posibilă rețea infracțională care vindea documente de identitate românești unor cetățeni străini, inclusiv ruși.

„Potrivit Europa Liberă România, au avut loc 90 de percheziții în județele Botoșani, Suceava și în București la instituții publice și locuințe private. Ancheta a început după un protest neobișnuit în fața primăriei din comuna Vârfu Câmpului, județul Botoșani, în mai 2024. Doi localnici, Petre Alemnăriței și Aurel Ciubotariu, au cerut investigarea unor angajați ai primăriei suspectați de acordarea ilegală a cetățeniei române. Cei doi bărbați au recunoscut că au fost implicați inițial în schemă, facilitând obținerea de acte de cetățenie română pentru ucraineni în schimbul unor sume de bani. Cei doi bărbați au descoperit ulterior că mii de persoane necunoscute figurau cu domiciliul la adresele lor, fără știrea lor”, scrie Libertatea.

„Potrivit sursei citate, ancheta Parchetului General a dezvăluit o rețea extinsă care implica funcționari publici din primăriile Vârfu Câmpului și Bucecea. Procurorii au anunțat că rețeaua obținea documente de identitate românești fictive pentru persoane din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Beneficiarii primeau cărți de identitate cu domiciliul la adrese ale unor români decedați sau plecați în străinătate. În comuna Vârfu Câmpului figurează aproximativ 10.000 de cetățeni originari din aceste țări, mulți având domiciliul în imobile ale căror proprietari nu știau de situație”, mai arată Libertatea.

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat miercuri o scrisoare de intenție în vederea construcției la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Demersul de astăzi urmează succesului recent al Sinteza în obținerea de fonduri de cofinanțare în valoare de 25 de milioane de euro în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) pentru electrolitul care este utilizat în cazul bateriilor de mari dimensiuni GridStar Flow. Scrisoarea de intenție a fost semnată de Ray Piselli, vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin, și directorul general al Sinteza S.A., Gelu Stan, în prezența ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, ambasadorul SUA în România, E.S. Kathleen Kavalec”, se arată în comunicat, mai scrie Agerpres.

„Rămâi fără bani cât ai clipi. Toți cei care au telefoane mobile sunt potențiale victime”, titrează Evenimentul zilei.

„Bluesnarfing este una dintre cele mai grave amenințări la adresa dispozitivelor compatibile cu Bluetooth. Deși Bluetooth are o rază de operare foarte limitată, unii atacatori pot efectua atacuri de tip bluesnarfing de la o distanță de până la 300 de metri fără ca victima să bănuiască ceva. Aceste atacuri sunt direcționate către dispozitive precum laptopuri, telefoane mobile și tablete, ai căror proprietari au lăsat deschisă conexiunea Bluetooth. O conexiune Bluetooth deschisă face dispozitivul detectabil, ceea ce permite hackerilor să acceseze dispozitivul fără permisiunea utilizatorului. Atacatorul poate prelua date de pe dispozitiv, cum ar fi mesaje text sau e-mail, liste de contacte și chiar informații potențial sensibile, cum ar fi parolele și fișierele media personale. Ei pot intra inclusiv în aplicațiile bancare și ne pot «ușura» cât ai clipi de bani”, notează Evenimentul zilei.

Marea Britanie a semnat un acord de cooperare în domeniul securității cu Republica Moldova, în contextul riscurilor militare și hibride generate de Rusia, a anunțat ministrul britanic de Externe, David Lammy, cu ocazia vizitei la Chișinău, unde s-a întâlnit cu omologii săi moldovean și român, Mihai Popșoi și Luminița Odobescu.

„Republica Moldova este un partener vital de securitate pentru Marea Britanie, de aceea, pentru a intensifica reziliența acestei țări împotriva agresiunii ruse și pentru menținerea ordinii publice în Marea Britanie, avansăm cooperarea în combaterea imigrației și lansăm un nou Parteneriat de Apărare și Securitate”, a declarat David Lammy, ministrul britanic de Externe, cu ocazia vizitei la Chișinău, scrie Gândul.

„În pofida interferențelor fără precedent ale Kremlinului, cetățenii moldoveni au optat în cursul alegerilor pentru libertate, democrație și independență. Iar noi trebuie să îi ajutăm să apere această decizie. Fiind vecini cu Ucraina, moldovenilor li se reamintește constant de opresiunile, imperialismul și agresiunile Rusiei”, a subliniat David Lammy, mai arată Gândul.

Seară liniștită!

Afacere cu buletine românești la Vârfu Câmpului și Bucecea was last modified: noiembrie 21st, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: