Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

12 iul. 2024
Vizualizari: 540

Discuțiile și atacurile din coaliție din ultima perioadă țin prima pagină a presei din România. Președintele Klaus Iohannis, care a fost susținătorul acestei formule politice, crede în actuala coaliție va fi menținută, pentru a asigura guvernarea țării.

„În ce privește coaliția, eu cred că va exista suficientă înțelepciune pentru a păstra coaliția guvernamentală în funcțiune, pentru că dincolo de campania electorală, și vom vedea probabil o intensificare a narativelor contondente, țara trebuie guvernată”, a afirmat Klaus Iohannis, aflat la Washington pentru Summitul NATO, scrie Libertatea.

„Și pentru asta Coaliția trebuie să-și ia măsurile cele mai potrivite pentru a permite, pe de o parte, o campanie electorală bună, pe de altă parte, o guvernare rezonabilă, până când, sigur, avem rezultatele de la alegerile generale și se va constitui noul guvern de după alegeri”, a adăugat șeful statului, mai arată Libertatea.

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, vineri dimineață, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

„În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre. Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță. Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei”, scrie Agerpres.

Primarul în funcție al municipiului Slatina, Emil Moț, a anunțat, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Primăriei Slatina, că va demisiona atât din calitatea de primar, cât și din partid.

„Vă anunț că voi demisiona din calitatea de primar în funcție al Municipiului Slatina, pentru a facilita o tranziție administrativă lină și pentru a pune stop incertitudinilor generate de situația inedită a alegerilor recente, care nu-i permit primarului ales să-și preia mandatul imediat, ci cu o decalare de trei luni. În egală măsură, viceprimarii actuali vor proceda la fel. Este o decizie luată în numele transparenței administrative și pentru a stopa presiunile constante ale PNL, reprezentanții acestui partid, fiind astfel obligați, după îndeplinirea etapelor procedurale, să-și numească, dintre consilierii locali, doi viceprimari dintre care unul cu atribuții de primar. În acest sens, au șansa să facă administrație și să le ofere slătinenilor priceperea, viziunea și promisiunile menționate în campania electorală. Este un pas care va facilita implementarea promisiunilor clamate în perioada electorală și, care, totodată, va pune capăt suspiciunilor pe care PNL le propagă mediatic, în lipsa actelor administrative”, afirmă Emil Moț, în postarea menționată, scrie Agerpres.

Pe o parte, Guvernul anunță restructurări de personal, iar pe de altă parte, înființează noi structuri. Evenimentul Zilei scrie că Guvernul a pregătit un Proiect de lege pentru  înființarea Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile (CExDD). Acesta va avea 50 de angajați și va fi în subordinea Guvernului și în coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Înființarea Centrul de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile (CExDD), este argumentată prin nevoia de a califica a 2.000 de funcționari publici care să îndeplinească funcția de «experți în dezvoltare durabilă» în instituțiile publice. Acesta reprezintă punctul 415 din Reforma 2B din cadrul Componentei C14 «Buna guvernanță» a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Selecția șefilor se va face conform regulilor guvernanței corporative, datorită OCDE. Bugetul acestui centru este de 11,7 milioane lei pentru primul an. Din acesta 7 milioane lei vor fi alocați plății salariilor care vor varia între 6.000 lei     (pentru personalul contractual reprezentând 8 posturi din 50 angajați) și 13.ooo lei (directorul general), media fiind de 8.000 lei. (personalul de execuție reprezentând 38 angajați)”, relatează Evenimentul zilei.

Guvernul a aprobat joi un memorandum având ca temă elaborarea textului declarației de reciprocitate în baza căreia persoanele impozabile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) vor beneficia de rambursarea TVA pe care au plătit-o în România.

„Acestea vor putea beneficia de rambursarea TVA începând cu data intrării în vigoare a memorandumului, ca și în cazul celorlalte state non-UE cu care România a semnat declarații de reciprocitate, precum Turcia, Serbia, Norvegia și Elveția. Măsura este luată în contextul în care UK nu mai este membră a Uniunii Europene, iar perioada de tranziție în care este aplicabilă legislația UE în materie de TVA s-a încheiat”, se arată în comunicatul Guvernului român.

„Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei «să-și retragă urgent» forțele armate și personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare centrală nucleară din Europa”, relatează dpa, scrie RFI, citând Agerpres.

„Rezoluția a fost susținută de zeci de țări. Din cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU, 99 de țări au votat pentru și nouă împotrivă, în timp ce 60 s-au abținut.Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, prevede de asemenea că Moscova trebuie să înceteze imediat atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, care are o capacitate de aproape șase gigawați, a fost ocupată de trupele rusești la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022. Centrala a fost în repetate rânduri ținta bombardamentelor, stârnind îngrijorare la nivel internațional cu privire la un posibil accident nuclear. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că intenționează să provoace un incident. Din cauza pericolului, centrala a fost oprită în septembrie 2022”, relatează RFI.

Seară liniștită!

Adunarea Generală a ONU cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie was last modified: iulie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: