1364482897qB7t9.jpg

Cod: 7234

ISBN: 978-606-673-027-3

Editura:

Data aparitiei: 2013

Colectia:

Pagini: 600

Disponibilitate: in stoc

Contributii la studiul conflictului de legi in timp in materie civila

Autor:

Aceasta lucrare, in cadrul PREMIILOR STIINTIFICE ale Uniunii Juristilor din Romania, Societatii „Titu Maiorescu” si ale revistelor „Dreptul” si „Palatul de Justitie” pe anul 2013, a obtinut Premiul „Andrei Radulescu”.

Lucrarea de fata constituie prima cercetare monografica a dreptului intertemporal civil din Romania in lumina Noului Cod civil și a teoriilor fundamentale de drept intertemporal (teoria drepturilor caștigate, teoria faptului consumat, teoria aplicarii imediate a legii noi și teoria normativista).

Solutionarea conflictelor de legi in timp in materie civila se rezolva in lumina a trei principii generale: principiul neretroactivitatii legii noi, principiul aplicarii imediate a legii noi și principiul supravietuirii legii vechi.

Toate aceste principii generale au la baza principiul fundamental al aplicarii in timp a normelor civile, principiul tempus regit factum, care la randul sau este consecinta logica și fireasca a principiului „aplicarii” automate a dreptului (denumit, in chip fericit, de Gaetano Pace: „il principio dell’efficacia automatica del diritto”).

Alcatuita din trei titluri (Notiuni de drept intertemporal; Principiile dreptului intertemporal civil; Aplicarea in timp a Noului Cod civil), lucrarea se adreseaza deopotriva teoreticienilor și practicienilor dreptului, masteranzilor și doctoranzilor, auditorilor de justitie, inclusiv studentilor interesati de aprofundarea cunoștintelor de teoria generala a dreptului și a celor privind aplicarea legii in timp și problema conflictelor de legi in timp cu precadere in materie civila.

Contributii la studiul conflictului de legi in timp in materie civila - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum